Povezujemo talente z najboljšimi zaposlovalci na trgu.
Novice Blog Competo dogodki Mediji o nas Intervju s Competovci - Tina Štrus Intervju s Competovci - Klara Zavrl Intervju s Competovci - Jasna Benko Živec Intervju s Competovci - Tina Novak Kač Intervju s Competovci - Petra Novak Intervju s Competovci - Blaž Bejek Intervju s Competovci - Nina Ivančič
ODDAJTE INFORMATIVNO
POVPRAŠEVANJE
REFERENCE
Sodelavci Competa razumejo, kaj pomeni partnerstvo in stremijo k iskanju trajnostnih rešitev, ki nam vsem prinašajo koristi. Vedno znova nam sporočajo, da so tu za nas in da smo z njihovo pomočjo lahko še učinkovitejši in bolj uspešni.

BLAŽ BEJEK - INTERVJU

 

"Večina podjetij bi za povprečen finančni paket želela dobiti vrhunskega kandidata. Tako žal ne gre. In zato pri privabljanju top kadrov ni smiselno upoštevati povprečja v industriji ali na nivoju podobnih del, saj namreč želimo privabiti "presežke". " 

 

Posel smo ljudje. Tokrat vam predstavljamo zanimiv intervju z našim Blažem Bejekom. Blaž se je Competu pridružil v 2015. Skrbi za iskanje in izbor vodstvenih in strokovnih tehničnih kadrov. Za seboj pa ima zelo pestro karierno pot. Zanimiva je tudi njegova izobrazba, saj je inženir tekstilne tehnologije.

 

 

Blaž, v svoji karieri si delal v različnih industrijah ter na različnih delovnih mestih? Kako kot tisti, ki vodi projekte v headhunting agenciji, gledaš na kandidate, ki imajo v svoji karierni zgodovini podobne preskoke.

 

Ker imam tehnično izobrazbo in izkušnje kot vodja proizvodnje, vsekakor precej lažje razumem kandidata in naročnika. Kandidata v smislu - ali ima realna pričakovanja, ali je deloven človek, ali ima smisel za povezovanje, organizacijo, ali zna utemeljiti svoje argumente, ali se zna in zmore hitro odločati,… Naročnika pa v smeri, kaj točno potrebuje; mu svetovati, kako naj ravna s sodelavci; kaj lahko pričakuje; na katerem področju bi se lahko morda še dodatno usposobil;... Dejstvo je da, če ni podpore iz vrha tudi nekdo, ki je na podobni poziciji pride slej ko prej pred oviro, ki je ne more preskočiti. To je naloga vodstva vsakega podjetja. Da zaupa kadru, ki ga ima.

 

Ali bi lahko morda dejali v smeri, da zato bistveno bolje razumeš jezik naročnikov-in tudi kandidatov?

 

Točno. Sam imam bolj izkušnje v smeri, ko bi bilo potrebno izobraziti naročnika, kako naj vodi svoj kader, kaj mu mora omogočiti, kako naj se obnaša,... Seveda velja enako tudi za kandidate.

Ali bi na splošno lahko dejal, da se tehnične kadre kadrira drugače kot ostale? Kje vidiš svojo največjo dodano vrednost?

 

Po mojem ni tako velike razlike. Seveda obstajajo določene prednosti, ki pa so odvisne od »same višine« pozicije. Bolj je pomembno, da je oseba pripravljena začeti na začetku. Da spozna procese; da spozna potek; da vidi, kaj vse je potrebno, da prideš do izdelka. Ker tega žal v izobraževalnih ustanovah ne učijo ali pa bolj redko. Imam občutek, da se svet vrti hitreje, kot se je včasih in zato tudi mladi nimajo potrpljenja pri graditvi karierne poti.

 

Kaj je pri tvojem delu najtežje?

 

Uskladiti dvoje možganov na isto valovno dolžino. Izdelek, ki pride iz proizvodnje je lažje plasirati na trg :).

 

Kaj opažaš kot največji izziv pri naročnikih? Kje imajo še priložnosti za nadgradnjo in rast?

 

Nastal je en paradoks: šolski sistem zaostaja za industrijo, industrija pa zaostaja za kandidati. Govori se o 4. industrijski revoluciji – digitalizacija/industrija 4.0. Predpogoj za to je uvedba vitke proizvodnje. Mnoga naša industrijsko-predelovalna podjetja se ta trenutek lahko vprašajo, kje so.

 

Vsi govorijo o tem kako težko je privabiti talente. Je tudi na slovenskem trgu tako?

 

To je podobno kot v npr. nogometu. Dobrega nogometaša privabiš z zajetnim kupom »zelencev«. Ne moreš imeti Mercedesa, plačal pa bi Fičkota »No Money No Funny«. Odgovor je "da". Večina podjetij bi za povprečen finančni paket želela dobiti vrhunske človeka. Tako žal ne gre. In zato pri privabljanju top kadrov ni smiselno upoštevati povprečja v industriji ali na nivoju podobnih del, saj namreč želimo privabiti »presežke«.

 

Kaj ti pri delu predstavlja največje zadovoljstvo?

 

Ko delam z uglašenim naročnikom, ki ve kaj hoče in tudi, kaj je pripravljen vložiti v to, da dobi najbolj primernega kandidata. In vsekakor tudi kandidat, ki zna prepričati in ima motivacijo ter željo da se dokaže. Če poenostavim, da se nevroni enega in drugega ujamejo in se razvije t.i. prava kemija.

 

Če bi obrnil list nazaj, bi v svoji karieri naredil morda kaj drugače?

 

Imel sem željo po poučevanju, npr. matematike ali geografije, pa se je obrnilo drugače. Kot vodja večjega ali manjšega tima se pa vedno ozreš nazaj, dan za dnem in ugotavljaš ali so bile odločitve pravilne ali ne, ali si koga prizadel, ali si bil preveč oster ali premehak, …, to so večne dileme menedžerja, s katerimi se spopada.

 

Po katerih kadrih je ta trenutek največ povpraševanja in kateri tehnični kadri bodo po tvojem najbolj iskani v naslednjih 2-3- letih?

 

To so in bodo tehnično izobraženi kadri, z izkušnjami iz vodenja, načrtovanja, planiranja, poznavanja nemškega trga, standardov, vitke proizvodnje, oskrbovalne verige; skratka posamezniki, ki se znajdejo v sodobnih premikih in organizacijah, ki razmišljajo hitro, obvladajo vsaj dva jezika ter so sposobni vzpostaviti in graditi zaupanje.

 

 

Copyright © Competo, d.o.o. Vse pravice pridržane.