Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Spremembe v podjetju šele, ko se spremenijo ljudje

Ideje za boljšo prihodnost dela, ki smo jih razvili na 3. Competo HR hekatonu, lahko strnemo v en stavek: Spremembe v podjetju se zgodijo šele takrat, ko se spremenijo ljudje. Kot uči teorija izbire, ki prežema vse Competo vsebine in projekte, pa lahko ljudje spreminjamo samo sami sebe. Stavek bi zato morali spremeniti v tole obliko: Spremembe v podjetju se zgodijo šele takrat, ko se ljudje želijo spremeniti. Kakšno vlogo imajo pri tem projekti, kot je Competo HR hekaton?

Competo HR hekaton – sprememba sebe?

Glavni cilj Competo HR hekatona je na enodnevnem intenzivnem dogodku v mešanih skupinah poiskati čim več inovativnih rešitev za izzive, s katerimi se bodo podjetja srečevala pri kadrovanju v prihodnosti. Vprašanju »Kako do dobrih rešitev?« zato posvečamo veliko časa in skupaj s Perryjem Timmsom dopolnjujemo model štirih sprintov, ki udeležence hekatona vodi od sanj do akcijskega načrta.

Kaj je Competo HR hekaton?

Spremembe v podjetju šele, ko se spremenijo ljudje

A na hekatonu se med registracijo in končno predstavitvijo idej komisiji zgodi še nekaj zelo pomembnega: vsi udeleženci začutimo željo, da bi nekaj spremenili na bolje. Želimo si, da bi delo naredili bolj smiselno. Da bi sodelavcem s svojo rešitvijo olajšali vsakdanje naloge. Da bi jih motivirali, opolnomočili, usposobili in navdušili. Želimo si razviti idejo, ki bo prispevala k boljši prihodnosti. In za to, da bi dosegli ta cilj, smo pripravljeni spremeniti tudi sebe in svoj način dela.

Vse kar potrebujemo, je en dober sunek

Sodelavka Nina je v svojem blogu o Coachingu zapisala, da je kar 95 % naših današnjih misli enakih tistim včeraj. Če izračunam tako čez prst, to pomeni, da imam danes le 5 % možnosti za spremembo, kar ni zelo veliko. Spremembe pač potekajo počasi, a pomembno je, da se začnejo. Kot bo za mojo osebno spremembo pomembna ena sama nova drugačna misel, tako je za spremembo v podjetju pomemben en sam dober sunek.

Competo HR hekaton je zagotovo eden izmed takšnih sunkov: je dogodek, ki udeležence navduši za spremembo, jih naredi za ambasadorje v svojih podjetjih in jim da občutek, da v »revoluciji« niso sami. Na hekatonu spoznamo, da boljša prihodnost dela ni v rokah kadrovske službe, ampak v rokah vseh zaposlenih. Vidimo, da so naše ideje pomembne in da naše mnenje šteje. Čutimo, da lahko probleme bolje rešujemo skupaj in da nas pri tem podpira celotna skupnost »Future of Work«.

Zeleni karton za spremembo

Na letošnjem hekatonu smo prvič preizkusili »zelene kartone«, s katerimi smo želeli spodbuditi implementacijo idej. Zeleni karton lahko član komisije (člani komisije na Competo HR hekatonu so predstavniki najvišjega vodstva sodelujočih podjetij) podeli tisti ideji, ki ga je prepričala do te mere, da jo želi izpeljati v svojem podjetju.

Zelena luč za spremembe

Komisija je podelila kar tri zelene kartone – v dveh podjetjih gre v nadaljnji razvoj platforma za povezovanje različnih organizacijskih kultur, v enem pa koncept za agilno delo na projektih. Ideje oz. spremembe, ki jih te ideje prinašajo, so tako v enem dnevu dobile projektno ekipo, vsebinsko zasnovo in odobritev za testno izvedbo. Malo hitreje kot po navadi, kajne?

Se bo res kaj spremenilo?

Prepričana sem, da se je najpomembnejša sprememba že zgodila – dobili smo sunek, ki nam je odprl pot k nadaljnjim spremembam. Ali ga bomo znali izkoristiti? To pa je drugo vprašanje. Glede na energijo in zagon, ki sem ga čutila na hekatonu, si upam trditi, da se spremembe bodo zgodile. Že če bo vsak udeleženec po hekatonu spremenil le eno majhno stvar pri sebi oziroma pri svojem delu, nam je uspelo: sprožili smo plaz pozitivnih sprememb pri posameznikih. Spremembe v podjetju se konec koncev zgodijo šele, ko se spremenijo ljudje.

 

FOTO GALERIJA s 3. Competo HR hekatona

Kateri so top karierni premiki v Sloveniji? Kaj se dogaja na področju iskanja talentov? Kako učinkovito voditi, sodelovati in komunicirati? Kako graditi dobre odnose in razvijati kompetence? Kako ponotranjiti agilni način razmišljanja? Prijavite se na Competo e-novice in bodite v stiku z aktualnim HR dogajanjem.

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Znamka delodajalca: kaj je, kaj ni, s čim jo pogosto zamenjujemo

20.03.2024
Znamke podjetja Korporativna znamka podjetja, blagovne znamke podjetja in znamka delodajalca predstavljajo tri stebre identitete podjetja, ki skupaj...