Junijski FOW zajtrk: Izgorelost – kako jo prepoznati, obvladati in preprečiti

Z Jankom Brasom (psihoterapevtom in svetovalcem) in Maticem Vošnjakom (direktorjem Competa in klientom) bomo na junijskem FOW zajtrku v času tik pred dopusti govorili o izgorelosti.

Tema: Izgorelost – kako jo prepoznati, obvladati in preprečiti

Datum: 7. junij 2019

Sogovorniki: Janko Bras in Matic Vošnjak

FOW zajtrki so namenjeni članom skupnosti “Future of Work”, ki združuje posameznike z afiniteto do ljudi in organizacije. Če se nam želite pridružiti, nam pišite na ana.gabrscek@competo.si.

 

Aprilski FOW zajtrk: zavzetost zaposlenih – mali rituali z velikim učinkom

Aprilski FOW zajtrk bo v petek, 19. aprila 2019, ob 8.00 na Livarski 12 v Ljubljani. Z Aljo Zadel (aromaterpevtko), Barbaro Tavčar (body@work) ter Katjo Milovanovič (Iskra mehanizmi) bomo govorili o zavzetost zaposlenih – kateri so mali rituali, ki jih lahko implementiramo na delovnem mestu in imajo velik učinek?

Prijave zbiramo do zapolnitve mest na ana.gabrscek@competo.si.

Celoten spored FOW zajtrkov 2019:

 

APRIL

Tema: ZAVZETOST ZAPOSLENIH: mali rituali z velikim učinkom

Datum: 19. april 2019

Sogovornici: Alja Zadel (aromaterpevtka), Barbara Tavčar (body@work) in Katja Milovanovič (Iskra mehanizmi)

 

JUNIJ

Tema: Izgorelost – kako jo prepoznati, obvladati in preprečiti

Datum: 7. junij 2019

Sogovornika: Janko Bras (psihoterapevt in svetovalec) in Matic Vošnjak (direktor in klient)

 

SEPTEMBER

Tema: AGILNI HR – nova nevesta ali stara v preobleki, kaj pomeni agilnost v praksi

Datum: 13. september 2019

Sogovornica: Maja Majstorović Hajduković (Big Bang)

 

DECEMBER

Tema: Lateralne kariere

Datum: 29. november 2019

 

3. Competo HR hekaton: Prihodnost dela

 

“Več glav več ve,” a več čim bolj različnih glav ve še več! Tretji Competo HR hekaton bo pri inoviranju združil podjetja iz različnih industrij in z različnimi znanji, ki bodo skupaj reševala izzive prihodnosti dela.

Na tretjem Competo HR hekatonu bomo zbirali ideje za prevetritev klasičnih HR praks in procesov. Zbrali se bomo talenti iz petih različnih podjetij, različnih generacij, z različnimi znanji in izkušnjami. Naš cilj bo na enodnevnem intenzivnem dogodku v mešanih skupinah poiskati čim več inovativnih rešitev za izzive, s katerimi se bodo podjetja srečevala pri kadrovanju v prihodnosti.

KDAJ: 13. marca 2019

KJE: v Centru inovativnega podjetništva NLB, Ljubljana

KDO: ekipe sodelujočih podjetij, Perry Timms, mentorji in Competo ekipa

ZAKAJ: da skupaj zasnujemo bolj inovativno prihodnost dela

 

 

Prihodnost dela bomo skupaj inovirali:

Ali HR sploh potrebuje spremembe?

Udeležence tokratnega Competo HR hekatona smo vprašali, kaj bi bilo po njihovem mnenju potrebno najbolj nujno spremeniti na področju kadrovanja.

 

“V Sloveniji bi bilo potrebno vzpostaviti zavedanje in raven znanja, ki se nanaša na strateški HR ter z njim povezane kadrovske procese.  Kar pomeni, da bi kadrovski oddelki in obenem njihovi vodje, nujno morali postati strateški partner upravam podjetij in bi posledično pomembno vplivali na sprejemanje poslovnih odločitev in udejanjanje poslovnih strategij.  Po drugi strani je za fleksibilnejše in učinkovitejše kadrovske prakse (od fleksibilnejših oblik dela, do zaposlovanja talentov iz tujine) potreben resen razmislek in proaktiven odziv kadrovske stroke po spremembi slovenske delovno pravne zakonodaje, ki nam danes uvajanje novosti onemogoča,  čeprav so tudi za delavca ugodnejše.” NLB

 

“Vodje in kadrovski strokovnjaki morajo nujno izstopiti izven svojega območja udobja in se prilagoditi modernim načinom razmišljanja, torej postati agilni v razmišljanju oz. ključnih procesih, rešitvah. Sodobni agilni izzivi tako zahtevajo od HR, da se sprejme drugačen, naprednejši način dela.” Big Bang

 

“Po naših izkušnjah je tako kot v poslu, tudi v procesih kadrovanja zelo pomembna t.i. uporabniška izkušnja in win-win rezultat – tako za podjetje kot tudi za kandidate, ne glede na končne dogovore. Zato je pomembno, da se prakse kadrovanja nadgradijo v učinkovite procese medsebojnega prepoznavanja potencialov, vrednot in pričakovanj, iz katerih bodo vsi vključeni prepoznali dodano vrednost.” NIL

 

 

“V dinamičnem poslovnem okolju se podjetja srečujemo z vedno večjim »bojem« za najboljše kadre na trgu, še posebej v specializiranih poklicih, pa naj gre za mlade, ki so šele zaključili šolanje, ali izkušenejše z znanjem in kompetencami. Naslednji izziv ob tem pa je medgeneracijsko sodelovanje – mladi imajo številna znanja, ki jih starejši nimajo, in obratno – starejši imajo izkušnje in kompetence, ki lahko mladim koristijo na njihovi karierni poti. Tu pa je pomembna tudi inovativnost.” Telekom Slovenije

 

 

“Kadrovski strokovnjaki iz različnih podjetij se pogosto srečujemo s podobnimi vprašanji in izzivi – kako na današnjem živahnem trgu privabiti in obdržati ustrezne kandidate, kateri načini in sistemi izobraževanja so najbolj učinkoviti, kako motivirati zaposlene, kako izboljšati komunikacijo … Da bi nam uspelo najti odgovore na ta vprašanja in dobiti sveže ideje, pa je potrebno povezovanje. V pogovorih, na srečanjih, predavanjih z drugimi kadrovskimi strokovnjaki marsikdaj najdemo rešitev, dobro prakso ali pa idejo, s katero lahko izboljšamo procese. Potrebno je zavedanje, da povezovanje med kadrovskimi strokovnjaki ni zniževanje konkurenčne prednosti, ampak priložnost za izboljšanje praks ter še pomembnejše – ustvarjanje družbe zaželenih delodajalcev, ki Slovenijo kažejo v luči privlačne države za iskalce zaposlitve.” Zavarovalnica Generali

Gostitelj Competo HR hekatona: legendarni Perry Timms!

Perry je mednarodni strokovnjak, govorec in svetovalec na področju prihodnosti dela in transformacije kadrovske funkcije. Že drugo leto zapored je član globalne skupine najbolj vplivnih HR mislecev. Perry je poznan po številnih HR Hekatonih, kjer na lokalnem in mednarodnem nivoju skupaj s podjetji ustvarja nove in inovativne pristope k delu. Perry je avtor nove knjige Transformational HR, ki temelji na njegovih 25-letnih izkušnjah delovanja v okoljih, ki so bila podvržena velikim tehnoloških spremembam. Najdete ga lahko na www.pthr.co.uk ali na Twitterju (@PerryTimms) oziroma njegovem blogu Medium.com/@PerryTimms.

 

 

Vas zanima, katere izzive bomo reševali in kakšne bodo rešitve? Spremljajte dogajanje na marčevskem Competo HR hekatonu preko FacebookInstagram ali Twitter profila.

PRVI Competo HR hekaton FOTO in VIDEO

DRUGI Competo HR hekaton FOTO in VIDEO

Kaj je FOW zajtrk?

 

Februarski FOW zajtrk: Dvig kompetenc in izboljšanje klime s pomočjo internih coachev

Pred nami je že druga sezona “Future of Work” zajtrkov in skupnega snovanja boljše prihodnosti dela. Za letošnje leto smo pripravili pester program naših jutranjih srečanj, na katerih bomo spoznavali inovativne kadrovske prakse in debatirali o tem, kako jih (učinkovito) prenesti v naše organizacije.

Kaj je FOW zajtrk? 

Naš prvi FOW zajtrk v 2019 bo v petek, 15. februarja 2019, ob 8.00 na Livarski 12 v Ljubljani. Z Manico Šegš, strokovnjakinjo za razvoj kadrov, Emino Muratagić, direktorico OE Skrb za uporabnike in interni coach za vodje (obe Telekom Slovenije) ter Ano Domenis Cankar (Competo) bomo govorili o tem, kako lahko k dvigu kompetenc in izboljšanju klime pripomorejo interni coachi. Če se tudi vi spogledujete z idejo coachinga (bodisi internega ali eksternega) je zajtrk odlična priložnost, da dobite o tem več informacij. Če pa ste coaching že preizkusili, vas vljudno vabimo, da svojo izkušnjo delite z ostalimi FOW-ovci.

 

Prijave zbiramo do zapolnitve mest na ana.gabrscek@competo.si.

 

Celoten spored FOW zajtrkov 2019:

 

FEBRUAR

Tema: Dvig kompetenc in izboljšanje klime s pomočjo internih coachev

Datum: 15. februar 2019

Sogovornice: Manica Šegš, strokovnjakinja za razvoj kadrov, Emina Muratagić, direktorica OE Skrb za uporabnike in interni coach za vodje (obe Telekom Slovenije) ter Ana Domenis Cankar (Competo)

 

APRIL

Tema: ZAVZETOST ZAPOSLENIH: mali rituali z velikim učinkom

Datum: 19. april 2019

Sogovornici: Alja Zadel (aromaterpevtka) in Barbara Tavčar (body@work)

 

JUNIJ

Tema: Izgorelost – kako jo prepoznati, obvladati in preprečiti

Datum: 7. junij 2019

Sogovornika: Janko Bras (psihoterapevt in svetovalec) in Matic Vošnjak (direktor in klient)

 

SEPTEMBER

Tema: AGILNI HR – nova nevesta ali stara v preobleki, kaj pomeni agilnost v praksi

Datum: 13. september 2019

Sogovornica: Maja Majstorović Hajduković (Big Bang)

 

DECEMBER

Datum: 6. december 2019

Tema in sogovorniki: bomo dogovorili naknadno, veseli bomo vaših predlogov do 30. 6.  na ana.gabrscek@competo.si 

13. Competo dogodek: Kako bodo milenijci vodili generacijo X?

Prvič v zgodovini je na trgu dela prisotnih 5 generacij. Tradicionalisti, baby boomerji, generacija X, milenijci in generacija Z – posamezniki, ki so odraščali ob različnih globalnih dogodkih, z različnimi tehnologijami in delovnimi vrednotami, danes vsak dan zahajajo v isto pisarno, opravljajo iste naloge in sledijo istim ciljem.

Koliko smo pripravljeni na spremembe, ki jih takšna situacija prinaša?

PROGRAM

 • 8.00 – 8.30: prihod
 • 8.30 – 9.40: predavanje Jamie Notter 
  • Veliko se pritožujemo na račun milejincev: imajo preveč pravic, preceč si upajo, so nepotrpežljivi. A pri tem spregledamo bistvo: milenijci se preprosto odzivajo na sile, ki so jih oblikovale. Še več: s svojim pogledom osvetljujejo nekatere največje spremembe na področju vodenja in managementa, ki se dogajajo danes. V svojem provokativne predavanju bo Jamie Notter, strokovnjak na področju obeh generacij in organizacijske kulture, izpostavil ključne sile, ki so oblikovale poglede in vedenja milenijcev. Z nami bo delil rezultate svoje raziskave, v kateri prepoznava štiri osnovne zmožnosti, ki jih morajo ponotranjiti voditelji katere koli generacije, ki želijo uspešno voditi milenijce in jim omogočiti profesionalni razcvet.
 • 9.40 – 10.00: delavnica s Perry Timmsom » Emphathy map«
 • 10.00 – 10.30: Zajtrk z Argeto Exclusive
 • 10.30 – 11.40dr. Aleksander Zadel
  • Milenijci – generacija, ki združuje celotno generacijo Y in prvi del generacije Z. Umeščamo jih med leto 1980 in 2001. To je generacija, ki v celoti odrašča v informatizirani družbi. Med njimi bi težko našli koga, ki je uporabljal analogni telefon. Njihov optimizem po mnenju pripadnikov generacije X ni objektivno utemeljen. Delodajalci so navdušeni nad dejstvom, da so bolj odprti za oblikovanje svojih karier kot za oblikovanja družine in družinskega življenja. Kljub temu, da nas skrbi, ker se moderna družba atomizira na posameznike, pri njih opažamo, da jim veliko pomeni timsko delo. Raziskava London Business Scholl kaže, da kar 43% generacije Y trdi, da jim je najbolj pomembno, da bi soustvarjali boljši svet in podjetje v katerem delajo. Bi v takem svetu živeli tudi vi?
 • 11.40 – 12.00: zaključek

 

GOVORCI

Jamie Notter

Jamie je strokovnjak in govorec na področju načrtovanja, vodenja in upravljanja generacijsko raznolikih organizacij ter član Forbesovega združenja coachev (Forbes Coaches Council) in avtor člankov v Harvard Business Review.  Ima 25-letne izkušnje na področju reševanja konfliktov, generacijskih razlik in kulturnih sprememb. Njegova strokovna področja so organizacijska kultura, reševanje konfliktov, milenijci in generacijske razlike, oblikovanje in izvajanje treningov in uporaba družbenih omrežij pri oblikovanju bolj človeških delovnih mest. Pri svojem delu združuje najsodobnejšo analitiko s poglobljenim pristopom k svetovanju ter tako spodbuja rast, inovativnost in zavzetost v organizacijah po svetu. Vodjem pomaga odkriti in aktivirati človeški potencial v organizacijah na način, da kulturo spreminja v oprijemljivo orodje. Je tudi (so)avtor štirih knjig in predavatelj na največjih svetovnih HR konferencah. Magisterij iz reševanja konfliktov (George Mason University) je nadgradil s certifikatom na področju razvoja organizacij na Univerzi Georgetown, kjer je aktiven kot svetovalec.

 

 Dr. Aleksander Zadel

Dr. Aleksander Zadel, ustanovitelj Inštituta C. A. R. in eCoaching platforme Potendo, je univerzitetni diplomiran psiholog, doktor znanosti in specialist klinične psihologije. Kot profesor je predaval na Oddelku za biopsihologijo, na Fakulteti za matematiko naravoslovje in informacijske tehnologije, Univerze na Primorskem. V gospodarstvu že več kot 20 let vodi predavanja in delavnice v različnih podjetjih in uspešno mentorira ljudi, da na podlagi lastnih potencialov in želja razvijejo suverene in avtonomne rešitve, s katerimi povečajo osebno zadovoljstvo in učinkovitost. Poleg izobraževanj izvaja tudi coachinge vodilnih kadrov ter psihološka testiranja in profiliranja zaposlenih.

 

Perry Timms

Perry Timms je ustanovitelj in Chief Energy Officer organizacije People and Transformational HR (PTHR), član organizacije Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), TEDx govorec in mednarodni predavatelj, avtor knjige Transformational HR, gostujoči predavatelj na Hult International, Sheffield Hallam University Business Schools in GEA College v Ljubljani. Perry je poznan po številnih HR Hekatonih, kjer na lokalnem in mednarodnem nivoju skupaj s podjetji ustvarja nove in inovativne pristope k delu. Letos je bil uvrščen na 5. mesto lestvice najbolj vplivnih HR mislecev, ki ga sestavlja mednarodna revija HR Magazine (2018 Most Influential HR Thinkers). Najdete ga lahko na www.pthr.co.uk ali na Twitterju (@PerryTimms) oziroma njegovem blogu Medium.com/@PerryTimms.

 

KAKO BODO MILENIJCI VODILI GENERACIJO X

 

Perry Timms: Kako bodo milenijci vodili generacijo X – 1. del

Ali sem za milenijce? Seveda! Od njih sem celo prevzel miselnost (digitalna usmerjenost, učenje iz izkušenj, težnja po spreminjajo sveta na bolje), ki velja za arhetip te generacije. Ali sem proti generaciji X? Seveda ne! Razumem pa, da so odločitve prejšnje generacije ustvarile nekaj ovir in izzivov za naslednje generacije. 

 

Jamie Notter: Prihodnost medgeneracijskega sodelovanja

Pred dobrim desetletjem je na trg delavne sile pričela vstopati nova generacija – milenijci. In starejša generacija je takrat pričela z dolgim obdobjem konstantnega pritoževanja nad njo: da želijo vselej imeti prav, da so preveč neformalni, da so neučakani… In seznam takih in podobnih opisov te nove generacije se kar vrsti in vrsti

 

Competo raziskava: Kako milenijci gledajo na sodelovanje s starejšimi generacijami?

V obdobju od julija do avgusta 2018 smo na Competo družbenih omrežjih izvajali anketo, s katero smo želeli pridobiti informacije o pogledu milenijcev na sodelovanje s starejšimi kolegi znotraj delovnega okolja.

 

 

UTRINKI 

»Rada se udeležim zdaj že tradicionalnega jesenskega dogodka, ker se razuma dotaknejo na čustven način. Razmisliti o spremembah smo, po mojem mnenju, pripravljeni zaradi strahu ali pa ko nam je nekaj zelo všeč. Ekipa Competo vedno poskrbi, da nam je lepo, a slišimo tudi pomembne resnice.« Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija   

 

 

»Dogodek podpiramo že tretje leto zapored. Zakaj? Poleg izjemne ekipe Competa, ki je profesionalna, predvsem pa mlada in živa, bodisi po srcu ali letnici rojstva, je dogodek prava budnica in opomnik za sodobnega managerja, da je konstanten razvoj in delo na sebi nuja. Dr. Zadel, ki ga vedno komaj čakamo, nas na simpatičen, človeški, včasih tudi presunljiv način, prepriča, da je v zaznavanje čustev in medosebne odnose vredno vlagati energijo, tako doma kot na delovnem mestu. Kaj nam na področju dela in HR prinaša prihodnost, katero črko abecede si je izbrala najnovejša generacija, ki prihaja na trg dela in s kakšnimi izzivi nam bo postregla, pa nam suvereno predstavijo uveljavljeni tuji gosti, ki dogodku dodajo piko na i.« Jaka Kavčič, Generalni direktor Summit avto, d.o.o.

 

“Competo dogodek podpiramo od trenutka, ko smo se ga prvič udeležili. Teme nas vedno znova pozitivno presenetijo s svojo svežino in aktualnostjo. Letošnja tema (medgeneracijsko sodelovanje) je za oglaševalsko industrijo še posebej aktualna, saj je kreativnost pogosto (zmotno) rezervirana za mlado generacijo. Naše izkušnje pa kažejo, da so najboljše kretivne rešitve predvsem rezultat znanja, trdega dela in uigrane ekipe – ne glede na njeno generacijsko sestavljenost.” Dali Bungič, CEO, Luna \TBWA d.o.o.

 

»Zakaj podpiramo Competo dogodek? Zato, ker je vredno podpirati dobre, kreativne in uspešne projekte. Zaradi sebe, zaradi njih in v obče dobro. Teme, ki se jih loteva Competo na svojih dogodkih, so vedno tiste – prave. Osvetlijo jih z različnih vidikov, z njimi izzivajo razmišljanje in posledično sprožajo akcijo. Tako je tudi s tokratno temo.  Danes je razumevanje medgeneracijskega delovanja in sodelovanja neprecenljivo in ključno za uspešno delo v podjetju, pa tudi za razvoj družbe v celoti.«  Enzo Smrekar, glavni direktor SPP Namazi v Atlantic Grupi in predsednik uprave Droge Kolinske

 

“Sposobnost podjetja, da pritegne in obdrži najboljše kadre, je tesno povezana s spodbujanjem inovacij in ponujanjem razburljivih projektov, ki prinašajo korist za celotno gospodarstvo in širše družbeno okolje. Naše poslanstvo v Bisnodu je vsem zaposlenim zagotoviti priložnost, da se zavzemajo za skupne cilje, se nenehno razvijajo in dosegajo svoj polni potencial. Verjamemo, da nas generacijska in kulturna raznolikost krepi, zato si prizadevamo za vzpostavljanje okolja, v katerem lahko vsak posameznik izrazi in razvija svoje ideje in se vsi učimo drug od drugega. Mladi, ki zadnja leta vstopajo na trg delovne sile, imajo zagotovo drugačen odnos do službe in dela, kakor so ga imele generacije pred njimi, a njihova prodornost, zagnanost in želja po novih doživetjih nas navdihujejo na vsakem koraku. Če nam to uspe povezati z izkušnjami in znanjem, ki jih nanje lahko prenesemo stari mački, lahko skupaj pišemo čudovite zgodbe, ki nam zagotavljajo razvoj, konkurenčno prednost ter ohranjanje najboljših in nadarjenih ljudi.” Milan Dragić, Generalni direktor Bisnode Južni trg 

 

»Medgeneracijsko sodelovanje je ključno za uspešnost podjetij. Starejši imajo ogromno znanja in izkušenj, ki lahko pri nadaljnji karieri koristijo mladim, mladi pa s svojo svežino in drugačnimi kompetencami lahko veliko naučijo starejše. Pomembno pri tem je, da najdemo način, s katerim povežemo prednosti vsake generacije in jih združimo v nepremagljivo celoto. Različne generacije se lahko v delovnem okolju s svojimi raznolikimi izkušnjami, znanji in kompetencami namreč odlično dopolnjujejo, sinergije med njimi pa podjetjem prinašajo številne prednosti.« Helena Lokar, direktorica Upravljanja s kadri, Telekom Slovenije

 

12. Competo dogodek – VIDEO in FOTO

 

2. Competo HR hekaton: Prihodnost dela

 

“Več glav več ve,” a več čim bolj različnih glav ve še več! Septembrski Competo HR hekaton bo že drugič letos pri inoviranju združil pet podjetij iz različnih industrij in z različnimi znanji, ki bodo skupaj reševala izzive prihodnosti dela.

Na drugem Competo HR hekatonu bomo zbirali ideje za prevetritev klasičnih HR praks in procesov. Zbrali se bomo talenti različnih podjetij, različnih generacij, z različnimi znanji in izkušnjami. Naš cilj bo na enodnevnem intenzivnem dogodku v mešanih skupinah poiskati čim več inovativnih rešitev za izzive, s katerimi se bodo podjetja srečevala pri kadrovanju v prihodnosti.

KDAJ: 19. septembra 2018

KJE: v Telekomovem Brihtaplacu v Ljubljani

KDO: Telekom Slovenije, Lek, Abanka, Skupina Cetis, Merkur Zavarovalnica, Competo, Perry Timms in mentorji

ZAKAJ: da skupaj zasnujemo bolj inovativno prihodnost dela

PROGRAM

 • 8.30 – 8.45: pozdrav in uvod
 • 8.45 – 9.30: Perry Timms: Prihodnost dela
 • 9.30 – 10.15: oblikovanje ekip in ice-breakerji
 • 10.15 – 11.15: sprint 1
 • 11.15 – 12.15: sprint 2
 • 12.15 – 12.30: “polčas” – zbor in cilji drugega dela hekatona
 • 12.30 – 14.00: delovno kosilo
 • 14.00 – 15.00: sprint 3
 • 15.00 – 16.00: sprint 4
 • 16.00 – 16.30: priprava pitcha
 • 16.30 – 17.30: predstavitve idej
 • 17.30 – 18.00: popotnica novim idejam, podelitev nagrad, mreženje in torta!

Gostitelj Competo HR hekatona: legendarni Perry Timms!

Perry je mednarodni strokovnjak, govorec in svetovalec na področju prihodnosti dela in transformacije kadrovske funkcije. Že drugo leto zapored je član globalne skupine najbolj vplivnih HR mislecev. Perry je poznan po številnih HR Hekatonih, kjer na lokalnem in mednarodnem nivoju skupaj s podjetji ustvarja nove in inovativne pristope k delu. Perry je avtor nove knjige Transformational HR, ki temelji na njegovih 25-letnih izkušnjah delovanja v okoljih, ki so bila podvržena velikim tehnoloških spremembam. Najdete ga lahko na www.pthr.co.uk ali na Twitterju (@PerryTimms) oziroma njegovem blogu Medium.com/@PerryTimms.

 

PARTNERJI

 

Competo s svojim načinom dela, inovativnimi idejami, programi in dogodki pomembno prispeva k razvoju stroke upravljanja s kadri v Sloveniji. Tako tudi Competo HR hekaton spreminja način soočanja z izzivi na področju dela in kadrov ter nas v Telekomu Slovenije spodbuja k razmisleku in h konkretnim aktivnostim, da se  skupaj s sodelavci razvijamo v delodajalca prihodnosti.

HR hekaton je odlična priložnost, da ideje in predloge, ki so povezani s kadrovskimi izzivi, skupaj razvijajo tako kadroviki kot zaposleni iz ostalih področij dela. Kadroviki seveda ne vemo vsega, s pomočjo raznolikih idej in drugačnega vpogleda pa lahko soustvarjamo boljše in bolj inovativno delovno okolje. Sicer pa je hekaton priložnost  za učenje, spodbujanje kreativnih idej in povezovalnega duha, nenazadnje pa tudi za sooblikovanje delovnih mest prihodnosti.

V Telekomu Slovenije želimo svojim zaposlenim nuditi dovolj prostora za razmišljanje, izražanje idej in razvoj potencialov tudi izven njihovega vsakdanjega delovnega področja. Zato tovrstne oblike spodbujanja idej, predvsem pa sodelovanja, podpiramo.

 

V podjetjih CETIS in EGP iz Skupine CETIS verjamemo, da so zadovoljni zaposleni pri svojem delu tudi najuspešnejši. Zato smo zelo aktivni v prizadevanjih, da bi ustvarili spodbudno delovno okolje za zavzete sodelavce, željne izzivov, pa tudi za nove talente. Voditeljstvo, izobraževanje in razvoj kompetenc so le nekateri od izzivov na kadrovskem področju, s katerimi se ukvarjamo, zelo pa nas zanimajo tudi načini dela v prihodnje. Zato nas je navdušila Competova pobuda za inovativno reševanje izzivov na področju dela in kadrov, pa tudi pozitivne izkušnje podjetij, ki so na hekatonu že sodelovala. Veselimo se odkrite izmenjave izkušenj, znanj in idej, predvsem pa iskanja inovativnih rešitev kadrovskih izzivov.

 

Vključevanje novih generacij v delovno okolje in procesi digitalizacije, ki jih narekuje digitalna doba, organizacijam prinašajo izzive s katerimi se do sedaj pri svojem delu in delovanju še niso soočale. To je tudi eden od pomembnejših razlogov zaradi česar se Abanka udeležuje HR hekatona. Želimo namreč biti inovativni pri uvajanju novih pristopov dela z zaposlenimi. Izmenjava izkušenj in znanj ter naslavljanje problemov, ki so del vsakdana in bližnje prihodnosti nam daje priložnost, da inovativne rešitve vnašamo v svojo vsakodnevno delo in tako ostajamo tehnološko napredna banka na eni strani ter zaposlenim prijazna banka na drugi strani.

 

V Merkur zavarovalnici se zavedamo pomembnosti sprememb, ki jih prinaša prihodnost in seveda s tem povezane spremembe tudi na trgu dela. Tudi v bodoče si želimo biti prepoznani kot odličen delodajalec in ustvarjati možnosti ter priložnosti za čim boljši karierni in osebni razvoj naših zaposlenih. Za dosego tega pa se seveda zavedamo, da se bomo morali vseskozi prilagajati in iskati ter najti čim več kreativnih idej in pristopov, ki jih bomo lahko uporabili za privabljanje, ohranjanje ter seveda motiviranje naših zaposlenih. In teh kreativnih idej in novega načina razmišljanja se nadejamo dobiti na HR hekatonu. Merkur zavarovalnica sledi svoji viziji in strategiji pri promociji zdravega življenjskega sloga, kar se odraža v na vseh ravneh družbe. Z različnimi brezplačnimi aktivnosti želimo svojim zavarovancem omogočiti zdravo življenje, prav tako pa so različnih ugodnosti deležni tudi naši zaposleni.

 

 

Kot farmacevtsko podjetje smo dnevno vpeti v spremembe, izzive na trgu dela in digitalizacijo. Zavedamo se, da se je na spremembe treba dobro pripraviti. Ravno zato smo se odločili, da prvič sodelujemo na HR hekatonu in na področjih, kjer vidimo največje izzive v prihodnosti, ter tako zbližamo različna mnenja in poglede. Kot enega izmed najpomembnejših izzivov vidimo ravno povezovanje mladih, digitalnih generacij z izkušnjami naših strokovnjakov. Za napredek in uspeh podjetja je pomembno, da se generacije učijo druga od druge in se medsebojno spoštujejo.

 

 

UTRINKI S 1. COMPETO HR HEKATONA

Nagrajenci 1. Competo HR hekatona

FOTO galerija

Inoviranje kadrovanja – res vznemirljivo! 

 

Spremljajte dogajanje na 2. Competo HR hekatonu v živo preko #FOWhekaton!

2. FOW zajtrk

Tema drugega FOW zajtrka bo “Kako tim naredi zvezde (in ne zvezde tima)?”. V navdih pri snovanju dogodka nam je bil odličen podcast Adama Granta – The Problem With All-Stars. Naš gost bo nekdanji olimpijec, danes pa vrhunski rokometni trener Gregor Cvijič, ki bo s športnega vidika predstavil logiko gradnje zmagovalnega tima. Debatirali bomo o tem, kakšna je vloga “zvezd” v timu – so pomoč ali ovira? Kako lahko posameznik pripomore k zmagi/delu ekipe, tudi če ni “največji zvezdnik”?

KDAJ: 6. 7. 2018 med 8.30 in 10.00

KJE: Competo, Livarska 12, Ljubljana

KAJ: “Kako tim naredi zvezde (in ne zvezde tima)?” + kava + rogljički

Udeleženci so praviloma sodelujoči na FoW hekatonih oz. drugi strokovnjaki na povabilo enega od udeležencev. Če pa se vam zdi, da morate nujno sodelovati, nam pošljite sporočilo in nam povejte zakaj.

 

Pridruži se Linkedin skupini

 

Pridruži se Facebook skupini

Kaj je FOW skupnost?

Skupnost je namenjena izmenjavi znanj, izkušenj, debati in viharjenju možgan vseh navdušencev nad boljšo prihodnostjo dela. Si prabral/a kakšen zanimiv članek? Se ti je utrnila ideja, kako izboljšati ali nadgraditi delovna mesta, pa bi želel/a povratno informacijo? Deli z nami – tu smo, da si pomagamo! 

Kaj so FOW zajtrki?

1. FOW zajtrk

Skupnost “Future of Work”, ki je nastala na pobudo udeležencev marčevskega HR hekatona, se bo nekajkrat letno srečevala na “Future of Work” zajtrkih v naši Competo hiši. Prvi zajtrk je že za nami – več o dogodku lahko preberete TUKAJ.

Vabljeni, da se tudi vi pridružite skupnosti, ki se srečuje tako “offline”, kot “online” – v Facebook in  Linkedin skupini. Natančen termin naslednjega zajtrka objavimo kmalu!

 

Pridruži se Linkedin skupini

 

Pridruži se Facebook skupini

 

Kaj je skupnost “Future of Work”?

Skupnost je namenjena izmenjavi znanj, izkušenj, debati in viharjenju možgan vseh navdušencev nad boljšo prihodnostjo dela. Si prabral/a kakšen zanimiv članek? Se ti je utrnila ideja, kako izboljšati ali nadgraditi delovna mesta, pa bi želel/a povratno informacijo? Deli z nami – tu smo, da si pomagamo! 

Kaj je HR hekaton?

Competo HR hekaton

COMPETO HR HEKATON – PRIHODNOST DELA

Powered by Danfoss

Prihodnost dela ima nova pravila. 

Competo HR hekaton je celodnevni dogodek, na katerem je skupina talentov zaposlenih iz 8 slovenskih podjetij in študentov kadrovskih smeri razmišljala o izzivih, ki nas čakajo na področju dela v prihodnosti. Da so razmišljanja prerasla v konkretne rešitve, je poskrbel vrhunski Perry Timms, kadrovski futurolog in avtor knjige Transformational HR, ki je bil gost dogodka.

KAJ        Competo hekaton – Prihodnost dela

KDO       Zaposleni iz sodelujočih podjetij, Perry Timms, dr. Aleksander Zadel, Competo in mentorji.

KDAJ     15. marec 2018

KJE         Danfoss Trata, Ljubljana

ZAKAJ   Da prepoznamo izzive, ki nas čakajo v prihodnosti dela in skupaj najdemo rešitve zanje.

PROGRAM

 • Ogrevanje, razdelitev v skupine in kick-off
 • Predavanje: Perry Timms – Prihodnost dela
 • Hekaton: Tvoja ideja = naša prihodnost (delo v skupinah – iskanje inovativnih rešitev kadrovskih problemov)
 • Predstavitve rešitev in izbira TOP 3
 • Zaključni govorec: dr. Aleksander Zadel

Kaj je Competo HR hekaton?

Competo hekaton „Prihodnost dela” je celodnevni dogodek, ki predstavlja inovacijo pri soočanju z izzivi na področju dela in kadrov. K sodelovanju pri Competo hekatonu smo povabili slovenska podjetja, ki želijo inovirati prihodnost dela, mlade, ki želijo prispevati svoje ideje in jih zanimajo novi načini upravljanja človeških virov in mentorje, ki bodo s svojimi izkušnjami usmerjali skupine na hekatonu. Skupaj s podjetji smo že pred dogodkom definirali najbolj pereče kadrovske probleme, ki smo jih reševali („hekali”) na HR hekatonu v manjših skupinah in s podporo mentorjev.

POTEK HR HEKATONA: Po predstavitvi izzivov in uvodnem predavanju Perryija Timmsa smo oblikovali raznolike skupine, v katerih so skupaj razmišljali študentje, kadrovniki in drugi strokovnjaki iz sodelujočih podjetij. S pomočjo Competa, mentorjev, Perryja Timmsa in dr. Aleksandra Zadela so oblikovali konkretne rešitve problemov, ki bodo pripomogla k boljši prihodnosti dela. Cilj dogodka je tudi oblikovanje skupnosti, ki jo zanima prihodnost dela in bo še naprej razmišljala in inovirala načine kadrovanja.

 

Perry Timms je mednarodni strokovnjak na področju prihodnosti dela in transformacije kadrovske funkcije. Perry je poznan po številnih HR Hekatonih, kjer na lokalnem in mednarodnem nivoju skupaj s podjetji ustvarja nove in inovativne pristope k delu. Perry je avtor nove knjige Transformational HR, ki temelji na njegovih 25 letnih izkušnjah delovanja v okoljih, ki so bila podvržena velikim tehnoloških spremembam. Najdete ga lahko na www.pthr.co.uk ali na Twitterju @PerryTimms oziroma njegovem blogu medium.com/@PerryTimms.

 

 

 

 

 

 

Dr. Aleksander Zadel je doktor psihologije, zaposlen kot direktor Inštituta za osebni razvoj Corpus, Anima, Ratio. Soustanovil je kadrovsko agencijo Competo. Kot svetovalca ga najemajo domača in tuja podjetja, ki jim pomaga pri projektih razvoja tehnik vodenja, motivacije, kadrovske politike in razvoja osebnih ter managerskih potencialov zaposlenih.

 

 

 

 

 

 

 

Področje Delo v prihodnosti je v Danfossu že več kot 2 leti visoko na agendi vodstva. Oblikuje ga skupina zaposlenih iz različnih oddelkov in starostnih skupin, ki proaktivno spreminja, razvija in preučuje prihodnje načine dela. Njihovi najuspešnejši programi iz tega področja so 24Idea, program Vzajemnega mentorstva, Tržnica izzivov, Kroženje zaposlenih in drugi. Danfoss Trata je danes uspešno razvojno, proizvodno in prodajno podjetje na področju izdelkov in aplikacij za daljinsko ogrevanje in zagotavljanje energetske varčnosti, ki ponuja rešitve za učinkovito spopadanje s podnebnimi spremembami. S sodobnimi koncepti poslovanja in timskim delom že vrsto let ustvarjamo rezultate, s katerimi izpolnjujemo pričakovanja kupcev, lastnikov in zaposlenih.

 

Znamka delodajalca: izziv za prav vsakega zaposlenega

Svante Randlert, svetovalec za podjetja in posameznike

 

Za znamko delodajalca mora biti odgovorno vodstvo. Kadrovski in marketinški oddelek morata sodelovati pri njenem razvoju in skrbi, vendar pa brez spodbude in dolgoročne podpore z vrha projekt gradnje in upravljanja privlačne znamke delodajalca ne bo uspešen.

 Že izraz znamka delodajalca nam pove, da gre za skupno odgovornost – strokovnjaki za človeške vire naj bi bili odgovorni za razvoj delodajalca v smeri, da bo prijazen do svojih zaposlenih, medtem ko naj bi marketing poskrbel za »embalažo«, torej znamčenje ugodnosti, ki jih podjetje ponuja. Kadrovska služba in marketing morata delovati kot ekipa – prvi (upajmo) dobro poznajo ljudi, njihovo vsakodnevno delo in motivacijo, marketing pa ima ogromno znanja o komuniciranju prednosti in edinstvenih lastnosti različnim deležnikom. A ne glede na to, kako motivirani so za spremembe kadrovniki in marketingaši, je pomembno, da odgovornost za projekt znamke delodajalca prevzame vodstvo, ki tudi imenuje odgovornega mentorja – to je nekdo, ki si nenehno prizadeva za vzpostavitev, vzdrževanje in izboljšavo znamke delodajalca, išče nove ideje in motivira vse vpletene. V podjetju mora igrati pomembno vlogo in imeti dostop do uprave. Zelo velikokrat se srečam z lepo oblikovanimi in spretno predstavljenimi EVP-ji (ang. employer value proposition), priča sem nešteto idejam o znamčenju, ki pa ne zaživijo, ker menedžerji vanje ne verjamejo in v svojem vsakodnevnem življenju ne živijo teh sporočil. Tako se ustvari vrzel med resničnostjo in obljubo – nekaj rečete, a tega ne ponotranjite. Usklajevanje je pomembno: menedžerji morajo preiti od besed k dejanjem. Nenazadnje so najpomembnejši vzorniki za zaposlene na vseh ravneh.

Vendar tudi usklajena ekipa s predstavniki vodstva, kadrovske službe in marketinga ni dovolj za pravi uspeh: najpomembnejši deležniki, ki sodelujejo pri gradnji privlačne znamke delodajalca, so vaši zaposleni. So najpomembnejši ambasadorji, ki sporočajo in delijo informacije o tem, kakšen delodajalec ste – če imate 200 zaposlenih, to pomeni, da imate 200 ambasadorjev znamke. Ker so stroški napak pri zaposlovanju zelo visoki (na Švedskem znašajo v povprečju 70,000 EUR na osebo!), je pomembno, da so pričakovanja, zgodbe in izkušnje, ki jih zaposleni delijo s prijatelji in znanci, pozitivne in točne.

Za manjše trge je upoštevanje »ambasadorske miselnosti« še pomembnejše. Ker vsak pozna vsakogar, morate biti prepričani, da so zgodbe vaših zaposlenih pozitivne in da pošiljajo privlačna sporočila. Če se malo pošalim: vaša znamka delodajalca je to, kar vaši zaposleni povedo o vas po dveh kozarcih vina. To je tisto iskreno mnenje, ki ga delijo s prijatelji. Menim, da na splošno ne bi smeli ločevati med B2B ali B2C podjetji – vsako podjetje je P2P – podjetje med ljudmi (ang. people to people). Izkušnja, ki jo imamo kot potrošniki z zaposlenimi, vpliva na našo odločitev o nakupu proizvoda ali uporabi storitve. Tako je v manjših državah usmerjenost v P2P, tj. ljudi, pravzaprav še pomembnejša. Vprašanje, ki se pri tem zastavlja, je, kako lahko svojim zaposlenim pomagamo, da se pogovarjajo s še večjim številom ljudi in jim predajo pravo sporočilo? Kaj se na primer zgodi, če kandidat, ki je imel slabo izkušnjo pri zaposlovanju, svoje slabo mnenje deli s 50 ljudmi na Linkedinu? Na malem trgu, kot je slovenski, je to katastrofa. Zato se morate osredotočiti na to, kar sam imenujem zaposlitvena izkušnja: celoten sklop izkušenj zaposlenega ali kandidata s podjetjem. Vsaka stična točka s podjetjem je vaša znamka. Vsaka zaznava o vašem podjetju je vaša znamka. Zato je gradnja privlačne znamke delodajalca tako pomemben projekt.