Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Blaž Bejek - Intervju

Blaž Bejek

Senior svetovalec za iskanje in selekcijo

Večina podjetij bi za povprečen finančni paket želela dobiti vrhunskega kandidata. Tako žal ne gre. In zato pri privabljanju top kadrov ni smiselno upoštevati povprečja v industriji ali na nivoju podobnih del, saj namreč želimo privabiti "presežke.

Posel smo ljudje. Tokrat vam predstavljamo zanimiv intervju z našim Blažem Bejekom. Blaž se je Competu pridružil v 2015. Skrbi za iskanje in izbor vodstvenih in strokovnih tehničnih kadrov. Za seboj pa ima zelo pestro karierno pot. Zanimiva je tudi njegova izobrazba, saj je inženir tekstilne tehnologije.

 

Blaž, v svoji karieri si delal v različnih industrijah ter na različnih delovnih mestih. Kako kot tisti, ki vodi projekte v headhunting agenciji, gledaš na kandidate, ki imajo v svoji karierni zgodovini podobne preskoke?

Ker imam tehnično izobrazbo in izkušnje kot vodja proizvodnje, vsekakor precej lažje razumem kandidata in naročnika. Kandidata v smislu – ali ima realna pričakovanja, ali je deloven človek, ali ima smisel za povezovanje, organizacijo, ali zna utemeljiti svoje argumente, ali se zna in zmore hitro odločati,… Naročnika pa v smeri, kaj točno potrebuje: mu svetovati, kako naj ravna s sodelavci, kaj lahko pričakuje. na katerem področju bi se lahko morda še dodatno usposobil… Dejstvo je da če ni podpore iz vrha, tudi nekdo, ki je na podobni poziciji, slej ko prej pride pred oviro, ki je ne more preskočiti. To je naloga vodstva vsakega podjetja. Da zaupa kadru, ki ga ima.

 

Ali bi lahko morda dejali v smeri, da zato bistveno bolje razumeš jezik naročnikov in tudi kandidatov?

Točno. Sam imam bolj izkušnje v smeri, ko bi bilo potrebno izobraziti naročnika, kako naj vodi svoj kader, kaj mu mora omogočiti, kako naj se obnaša… Seveda velja enako tudi za kandidate.

 

Ali bi na splošno lahko dejal, da se tehnične kadre kadrira drugače kot ostale? Kje vidiš svojo največjo dodano vrednost?

Po mojem ni tako velike razlike. Seveda obstajajo določene prednosti, ki pa so odvisne od »same višine« pozicije. Bolj je pomembno, da je oseba pripravljena začeti na začetku. Da spozna procese; da spozna potek; da vidi, kaj vse je potrebno, da prideš do izdelka. Ker tega žal v izobraževalnih ustanovah ne učijo ali pa bolj redko. Imam občutek, da se svet vrti hitreje, kot se je včasih in zato tudi mladi nimajo potrpljenja pri gradnji karierne poti.

 

Kaj je pri tvojem delu najtežje?

Uskladiti dvoje možganov na isto valovno dolžino. Izdelek, ki pride iz proizvodnje je lažje plasirati na trg 🙂

 

Kaj opažaš kot največji izziv pri naročnikih? Kje imajo še priložnosti za nadgradnjo in rast?

Nastal je en paradoks: šolski sistem zaostaja za industrijo, industrija pa zaostaja za kandidati. Govori se o 4. industrijski revoluciji – digitalizacija/industrija 4.0. Predpogoj za to je uvedba vitke proizvodnje. Mnoga naša industrijsko-predelovalna podjetja se ta trenutek lahko vprašajo, kje so.

Nastal je en paradoks: šolski sistem zaostaja za industrijo, industrija pa zaostaja za kandidati.

Vsi govorijo o tem kako težko je privabiti talente. Je tudi na slovenskem trgu tako?

To je podobno kot v npr. nogometu. Dobrega nogometaša privabiš z zajetnim kupom »zelencev«. Ne moreš imeti Mercedesa, plačal pa bi Fičkota – »No Money, No Funny«. Odgovor je “da”. Večina podjetij bi za povprečen finančni paket želela dobiti vrhunskega človeka. Tako žal ne gre. In zato pri privabljanju top kadrov ni smiselno upoštevati povprečja v industriji ali na nivoju podobnih del, saj namreč želimo privabiti najboljše.

 

Kaj ti pri delu predstavlja največje zadovoljstvo?

Ko delam z uglašenim naročnikom, ki ve kaj hoče in tudi, kaj je pripravljen vložiti v to, da dobi najbolj primernega kandidata. In vsekakor tudi kandidat, ki zna prepričati in ima motivacijo ter željo da se dokaže. Če poenostavim: da se nevroni enega in drugega ujamejo in se razvije “prava kemija”.

 

Če bi obrnil list nazaj, bi v svoji karieri naredil morda kaj drugače?

Imel sem željo po poučevanju matematike ali geografije, pa se je obrnilo drugače. Kot vodja večjega ali manjšega tima pa se vedno oziraš nazaj, dan za dnem in ugotavljaš ali so bile odločitve pravilne ali ne, ali si koga prizadel, ali si bil preveč oster ali premehak, …, to so večne dileme, s katerimi se spopada manager.

 

Po katerih kadrih je ta trenutek največ povpraševanja in kateri tehnični kadri bodo po tvojem najbolj iskani v naslednjih 2-3- letih?

To so in bodo tehnično izobraženi kadri, z izkušnjami iz vodenja, načrtovanja, planiranja, poznavanja nemškega trga, standardov, vitke proizvodnje, oskrbovalne verige… Skratka posamezniki, ki se znajdejo v sodobnih premikih in organizacijah, ki razmišljajo hitro, obvladajo vsaj dva jezika ter so sposobni vzpostaviti in graditi zaupanje.

Vsi intervjuji

Tina Novak Kač

Sledi svoji strasti, pa ne boš delal niti dneva v življenju.

Blaž Bejek

Jemlji delo kot privilegij in uživaj v njem.

Jasna Benko Živec

Nikoli ne obupaj!

Nataša Tovornik

»Sreča je, ko priložnost naleti na pripravljenost.« Seneca

Nina Ivančič

“Vsak dan je nov dan. Boljše je, če imaš srečo. Ampak rajši sem natančen. Potem si pripravljen, ko pride sreča.” ― Ernest Hemingway

Katja Bedenik

Nikoli ni prevroče in nikoli preveč roza.

Klara Zavrl

Talent je vaše vozilo. strast vaše gorivo in potencial vaš cilj. -Terry Mante-

Tina Štrus

»Življenje je bodisi drzna avantura ali sploh nič." -Helen Keller-

Ana Gabršček

Najboljše stvari se zgodijo, ko stopiš iz cone udobja.