Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Izbira poklica – srce ali razum?

Laura Smrekar

Partnerka

Izbira poklica – srce ali razum?

Letos imam prvič priložnost in čast, da lahko mladim na dnevih Informativa 2016 z enournim predavanjem (v okviru projekta Finančno opismenjevanje mladih) predstavim nekaj iztočnic, pogledov in nasvetov vezano na izbiro poklica.

Ko se odločaš o izbiri srednje šole in fakultete se dejansko nahajaš pred prvo večjo in pomembnejšo prelomnico v življenju. Odločitev je vsekakor zelo pomembna, nikakor pa nima usodnega pomena. Zato je koristno, da vsak od nas mladim posreduje čim več koristnih napotkov, informacij in nasvetov, na podlagi katerih se bodo lažje odločali. In še pomenbneje si mi zdi, da jim damo moč, pogum in motivacijo, da si upajo sanjati in živeti svoje sanje. Kdaj pa, če ne danes?

Ko samo pomislim, kako je bilo 25 let nazaj. Mladi smo se takrat seveda tudi odločali o tako pomembnih korakih. A takrat ni bilo Informative, ni bilo raznih svetovalnih inštitucij, ni bilo interneta. Svet ni bil tako globalen in kompleksen kot je danes. Nam mladim je bilo po eni strani morda celo lažje. Nismo namreč bili vsakodnevno bombardirani z negativnimi informacijami s strani medijev in živeli smo v časih, ko je vse bilo lepo. Služb ni manjkalo, podjetja so zaposlovala, mladi pa niso masovno odahajali v tujino. Vedel si, da bo nekako šlo in, da te čaka svetla prihodnost.

Kaj pa danes? Večina mladih je v strahu. Strah jih je, da ne bodo izbrali pravi študij; strah jih je da ne bodo dobili službe; strah jih je, da bodo službo morda potem hitro izgubili; strah jih je, ker je njihov starš ali celo oba ostal brez dela; strah jih je, ker berejo in slišijo, kako je danes mladim težko; strah jih je, ker vsi govorijo o tem, kako se nič ne da, kako je vse težko in, da nas ne čaka nič dobrega. Strah jih je tudi, ker so »mnogi« učitelji sami negativni in jim v tem smislu ne znajo povedati nič spodbudnega, nič lepega. Lahko jih celo razumemo, kajne? Tistim, ki imajo srečo v družini, s starši, ki vendarle ubirajo drugačen, pozitiven pristop, sloneč na usmerjanju in zaupanju, je lažje. A žal je takih le peščica.

Glede na vsa ta dejstva je ključno, da mlade predvsem maksimalno motiviramo in podpiramo. Dati jim moramo pozitivne informacije in predstaviti čim več uspešnih zgodb. Povedati jim moramo, da naj si upajo sanjati, živeti svoje sanje. Povedati jim moramo, da morajo več tvegati, da morajo biti pogumni, da morajo biti čim bolj radovedni in se sami odločati. Sprejemanje odločitev, kakršnih koli, je ena najtežjih stvari v življenju. Povedati jim moramo, da bodo prišli tudi težki trenutki, razočaranje in neuspeh, a to je sestavni del življenja. In večkrat, ko bodo padli, bolj bodo trdoživi in pripravljeni na nove podvige. Povedati jim moramo, da bo samo od njih odvisno, kako bodo živeli in kaj bodo počeli. Povedati jim moramo, da lahko izbirajo in bodo vedno lahko izbirali. Povedati jim moramo, da bo za uspehe, kariero, delo potrebno trdo delati, imeti odprte oči in ušesa ter se neprestano učiti. In povedati jim moramo, naj jih pri vseh teh odločitvah vodi najprej srce.

 

L.S.

Ostali članki

Trajnost in zaposlovanje: Gradnja trajnostne prihodnosti skozi znanja in kompetence

22.09.2023
Uresničevanje trajnostnih strategij zahteva strokovnjake s specifičnimi trajnostnimi znanji in kompetencami. Kako do njih? Kaj naj sploh iščemo?...

Pomen trajnostnega vodenja

15.09.2023
Vloga kadrovske službe je med drugim tudi v tem, da spodbuja vodje k stalnemu razvoju. Le ta jim bo pomagal pri spopadanju s kompleksnostjo izzivov...

Kako najti delodajalca, ki skrbi za trajnostno delovanje družbe?

08.09.2023
Dobri kandidati ne iščejo povprečnih delodajalcev. Želijo si soustvarjati zgodbo podjetja z jasno vizijo, vrednotami in poslanstvom. Želijo si...