Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Kakšno težo pa ima odgovornost za vas?

Del Competa sem že skoraj eno olimpijado in eden izmed ključev našega uspeha in povezanosti je tudi uspešno zasledovanje naših vrednot – odgovornosti, strasti, povezanosti in drznosti. V tem zapisu se bom osredotočila na odgovornost, ki jo v tem času zaznavam kot eno izmed pomembnejših vodil v mojem življenju.

Že skoraj dve leti je osrednja tema novic in pogovorov skrb za zdravje in počutje. Nekaj, o čemer pred tem turbulentnim obdobjem, nisem veliko razmišljala in. Zdravje večkrat jemljemo za samoumevno in se ga zavedamo šele takrat, ko zbolimo in se počutimo nemočni, brez energije. V takem obdobju bi naredili vse, samo, da bi bili zdravi. In ker je zdravje odgovornost vsakega posameznika, in ker se bliža novo leto in s tem tudi nove zaobljube, se mi zdi pomembno, da se vprašamo kako vidimo odgovornost do nas samih, kako jo čutimo in živimo.

Odgovornost sem na začetku moje karierne poti čutila in zaznavala kot vrednoto, ki se jo živi predvsem navzven. Razumela sem jo kot odgovornost, da z uspešno opravljenim delom, transparentno komunikacijo, držanjem dogovorov in rokov, svetovanjem, poskrbimo za zadovoljstvo naših sodelavcev, partnerjev, klientov, kandidatov…

Odgovornost se v resnici najprej začne pri nas samih

Kako biti odgovoren do sebe in hkrati tudi do drugih sem čisto zares spoznala šele v začetku lanskega leta.

Vedno sem bila prepričana, da biti odgovoren pomeni dokončati svoje delo tudi takrat, ko smo slabotni, bolni, prehlajeni itd. Ko pogledam za nazaj, sem večkrat delala, ko nisem bila povsem zdrava in pri močeh za delo. Kljub temu, da so mi sodelavci govorili, da naj raje počivam, pa se zares nikoli nisem počutila tako zelo slabo, da se ne bi mogla potruditi, stisniti zobe in narediti svojega dela. Sebe sem zato zaznavala kot sodelavko, ki s svojim vedenjem kaže na svojo marljivost in odgovornost do dela. Na srečo se je to zgodilo le poredko, za kar se gre zahvaliti mojemu odpornemu imunskemu sistemu.

Potem je prišlo lansko leto, ki je tako ali drugače vplivalo na vse nas. Pomenilo je veliko usklajevanja z novimi okoliščinami in zahvaljujoč temu letu, ki ni bilo ravno enostavno, danes odgovornost čutim popolnoma drugače. Biti odgovoren pomeni v prvi vrsti biti odgovoren do sebe. Poskrbeti zase in za svoje zdravje.

Ob tem skrbimo tudi za sodelavce, kliente, partnerje in delovanje celotnega podjetja. Pomembno je, da za svoje zdravje in dobro počutje skrbimo ves čas že preventivno. Ko pa začutimo, da naše moči pojenjajo, ko nam telo sporoča, da je utrujeno, bolno, je ključno, da si vzamemo čas in temu prisluhnemo. Da si vzamemo čas za počitek in regeneracijo. Če se začnemo poslušati pravočasno, bomo preprečili, da se bolezen poslabša. Tako bo tudi regeneracija krajša, naše moči se bodo hitreje povrnile in naš nivo energije se bo ob počitku in skrbi zase postavil nazaj na noge. Ob tem pa se bo dvignila tudi naša učinkovitost.

Šele s tem, ko bomo odgovorni do sebe, bomo lahko odgovorni do drugih

Sama sem bila letos posebej pozorna na svoje počutje. Ena izmed mojih boljših odločitev je bila zaveza sebi, da bom med vikendi odmislila delo in se posvetila sebi. To pomeni, da sem včasih v dveh dneh pogledala novo serijo na Netflixu. Včasih pa sem ta čas izkoristila bolj aktivno. Pomembno je, da sem se naučila poslušati sebe in kaj mi v tistem trenutku najbolj odgovarja. Opazila sem namreč, če čez vikend čim bolj odmislim  delo in se posvetim sebi, v teden vstopim bolj motivirana, spočita, polna energija in zagona.

Da lahko delamo, moramo biti v prvi vrsti zdravi. Dejstvo pa je, da je skrb za zdravje odgovornost vsakega posameznika. Naj bo to ena izmed zaobljub ob koncu leta. Obljubimo si, da se bomo poslušali, skrbeli zase in za svoje zdravje ter si vzeli čas tudi za počitek.  Šele s tem, ko bomo odgovorni do sebe, bomo lahko odgovorni do drugih.

Ostanite zdravi!

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Znamka delodajalca: kaj je, kaj ni, s čim jo pogosto zamenjujemo

20.03.2024
Znamke podjetja Korporativna znamka podjetja, blagovne znamke podjetja in znamka delodajalca predstavljajo tri stebre identitete podjetja, ki skupaj...