Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Kjer je želja, se najde tudi pot – za nami je prvi virtualni Competo HR hekaton!

Ekipo Competo odlikuje drznost, odgovornost, strast in povezanost. Prav zato smo se odločili, da nas niti trenutne razmere ne bodo ustavile pri organizaciji, zdaj že tradicionalnega, Competo HR hekatona. Namesto izvedbe v živo, smo 20. in 21. oktobra uspešno izpeljali prvi virtualni Competo HR hekaton.

Na tej novi in razburljivi poti pa nas je spremljalo 5 podjetij: NLB, Erste Card, UniCredit, Astellas in Imperial Brands.

Z nami so bili tudi predstavniki Pošte Slovenije, Bankarta ter nekaterih drugih družb.  Naš cilj je bil v raznolikih ekipah poiskati rešitve za izzive, ki jih prinaša prihodnost dela. In rezultat? 8 skupin je hekalo kar 7 izzivov.  Kljub temu, da smo sedeli vsak za svojim računalnikom, vsak na svojem koncu, smo si bili pravzaprav izjemno blizu. Družila in povezovala nas je neverjetna kreativna energija. To je potrditev, da se kreativnost ne rodi zgolj v interakciji v živo, temveč tudi v virtualnem okolju.

Nagradili smo 3 ideje v 3 različnih kategorijah: najbolj aplikativno, najbolj inovativno in najbolje predstavljeno idejo.

 

NAJBOLJ APLIKATIVNA IDEJA

  • Zmagovalna ideja: Virtual coffee date
  • Izziv: Vedenja vodij v novi realnosti – pomankanje osebnega stika in komunikacije, ki ga posameznik želi/potrebuje.
  • Rešitev: Z idejo želimo vzpostaviti dvostranski dialog, prijetno klimo, ki krepi zaupanje v zaposlene. To pa bi naredili na naslednji način:
    • določitev termina in izbiro platforme, kjer bo potekalo druženje;
    • oblikovanje in pošiljanje vabil (dogovor o temi);
    • pridobivanje povratnih informacij glede prisotnosti;
    • prilagajanje glede na razmere in želje zaposlenih.

NAJBOLJ INOVATIVNA IDEJA

  • Zmagovalna ideja: 3R – 3-stopenjski pristop k izboljšanju sodelovanja v podjetju
  • Izziv: Kako bi lahko povečali kulturo sodelovanja med posameznimi področji/oddelki v podjetju?
  • Rešitev: Gradimo kulturo sodelovanja, ne kulture tekmovanja na način 3R:
    • Reach – transparentna, pravočasna in vseobsegajoča komunikacija komunikacija, top-down support, pretok informacij, cascading.
    • Reward – pričakovanje in nagrajevanje sodelovanja na nivoju podjetja.
    • Relate – aktivnosti za spodbujanje boljših medosebnih odnosov.

NAJBOLJE PREDSTAVLJENA IDEJA

  • Zmagovalna ideja: Neformalna druženja in povezovanje med sodelavci
  • Izziv: Kako spodbuditi sodelavce k večjemu sodelovanju med različnimi oddelki z namenom izboljšanja pretoka informacij in splošnega poslovnega ozaveščanja?
  • Rešitev: S spoznavanjem na neformalnih dogodkih bomo dosegli, da bodo ljudje začeli bolj sodelovati med seboj. To pa bi dosegli na način:
    • on-line kave,
    • dneva odprtih vrat oddelka,
    • petkovega popoldanskega piva,
    • team-buildinga.

Pred izvedbo in eno leto po izvedbi bi zaposlenim posredovali vprašalnik na temo med oddelčnih odnosov. Prav tako bi spremljali število zaposlenih, ki se udeležujejo predlaganih aktivnosti.

 

Vsem udeležencem se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje ter za res odlično energijo. Podjetja, ki ste skupinam podelila zeleno luč za izvedbo idej pa vabimo, da z nami v prihodnje podelite uspešne zgodbe implementiranja teh odličnih in zanimivih idej. Želimo vam, da nikoli ne prenehate hekati in da to hekersko energijo prenesete tudi na ostale sodelavce. Veselilo nas bo, v kolikor se bomo videli tudi na naslednjem hekatonu, virtualnem ali pa v živo – pokazali smo, da zmoremo in znamo oboje!

IZKUŠNJE UDELEŽENCEV 1. VIRTUALNEGA COMPETO HR HEKATONA  

V Imperial Brands – Tobačni smo na hekatonu sodelovali že drugič. Dogodka sta se tokrat udeležili tudi naši sodelavki iz Srbije in Severne Makedonije, saj smo želeli dobro prakso prenesti tudi v druge države regije Adriatic. Vsi smo bili s sodelovanjem zelo zadovoljni, saj je Competo v sodelovanju s Perryem ponovno poskrbel za odlično pripravo in izvedbo dogodka. Največji izziv je bil po eni strani virtualna oblika dogodka, po drugi pa izvedba v dveh jezikih. Meni osebno je bilo najbolj všeč to, da sem pri reševanju izziva sodelovala s povsem novimi kolegi iz drugih podjetij, ki so prispevali sveže ideje z drugih vidikov, kot sem jih morda vajena. Končno sem tudi osvojila koncept hekatona v smislu iskanja konkretnih manjših rešitev, saj me je preveč zanašalo v celovit in premalo konkreten pristop. Hvala organizatorjem in sodelujočim za koristno novo izkušnjo. V našem podjetju bomo »hekanje« zanesljivo spodbujali tudi v bodoče.“ Monika Teran, Imperial Brands Tobačna Ljubljana

“Na svojem prvem povsem virtualnem hekatonu sem uživala in se prepustila pridobivanju novega znanja v sproščenem vzdušju. Obe moderatorki in mentor skupin Perry Timms so poskrbeli za inovativno, šaljivo in napeto vzdušje, ki je v nekaj kratkih sprintih obrodilo fine nove ideje in tudi nova prijateljstva.” Metoda Jakop, UniCredit Banka Slovenija

 

Competo HR hekaton je odlična platforma za sokreiranje inovativnih rešitev, ki jih lahko relativno hitro uporabimo in prilagodimo za namen krepitve želene kulture v posamezni organizaciji. Všeč mi je, da se na tovrstnih dogodkih zberemo posamezniki, ki želimo čim bolj proaktivno pristopiti k reševanju perečih izzivov, saj tako zelo hitro dosežemo ustrezno dinamiko za opredelitev inovativnih, aplikativnih in realnih rešitev. Četudi je bilo virtualno, ni bilo čutiti pomanjkanja povezanosti in veselja ob pozitivnih povratnih informacijah.” ? Maruška Ozimek, Bankart

 

Zala Hovnik,  Talent Recruiter in koordinatorka 1. virtualnega Competo HR hekatona

_______________________________________________________________________

Kaj je HR hekaton? 

HR hekaton je metoda inoviranja HR praks in procesov, pri kateri sodelujejo talenti različnih podjetij, različnih generacij, z različnimi znanji in izkušnjami. Cilj HR hekatona je na enodnevnem intenzivnem dogodku poiskati čim več inovativnih rešitev za izzive, s katerimi se bodo podjetja srečevala pri kadrovanju v prihodnosti.

V kolikor bi želeli sodelovati na našem naslednjem HR hekatonu v 2021, nam pišite na office@competo.si

 

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Poslanstvo, vizija, vrednote, kultura – še nikoli tako pomembni

09.02.2024
Če si priznamo ali ne, je še kako pomembno, da verjamemo, da delujemo za višje in ne zgolj parcialne cilje, da ustvarjamo sledi, ki jih bomo lahko...