Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Navdih z vrha – Enzo Smrekar, podpredsednik uprave Atlantic Grupa in glavni direktor Atlantic Droga Kolinska

Enzo Smrekar, podpredsednik uprave za delikatesne namaze, Donat in internacionalizacijo v Atlantic Grupi ter glavni direktor Atlantic Droga Kolinska

Katere so po vašem mnenju ključne lastnosti uspešnega vodje v sodobnem poslovnem svetu?

Že zdavnaj smo presegli arhaični pomen vodje kot osebe na čelu organizacije, ki razdeli naloge, priganja in na koncu odloči. Sodobni vodja nastavi elemente partiture, določi tempo in karakter izvedbe ter orkestrira svoj tim. Vsak član ekipe pozna svojo vlogo in svoj prispevek k sozvočju. V sodobnem poslovnem svetu so sodelavci kompetentni, opolnomočeni, samozavestni in svobodni v razmišljanju. To dela vodenje ustvarjalno in navdihujoče. Hierarhija izgublja pomen, odnosi so sproščeni in dajejo navdih. Seveda je na koncu vodja tisti, ki zaključi proces in potrdi rezultat, a dogajanje pred tem je veličastno!

Ali je voditeljstvo danes, ko imamo v delovnih okoljih 5 različnih generacij, bolj kompleksno – vaš pogled na to?

Pravzaprav človek ni enak človeku, ne glede na to, kateri generaciji pripada. V matriko dodamo še en sklop komponent, ki se nanaša na splošne značilnosti generacij, ki jim člani kolektiva pripadajo. Vodenje petih generacij je predvsem zanimivo in včasih tudi zabavno potovanje. Zahteva čisto posebne veščine, tudi socialne, ne samo poslovne. Pomembno je enakovredno vključevanje vseh, poslušanje in upoštevanje, potrpežljivost, širina in avtentičnost. Ne glede na to, kaj se zgodi, iskrenost in poštenost vedno podpirata homogenost v sodelovanju.

Slovenija je ena najbolj starajočih se držav na svetu. Dejstvo je, da bomo morali delati dlje in drugače- vaš pogled na to?

Meni se zdi to kar logično. Živimo drugače, delamo drugače, razmišljamo drugače kot smo pred desetletji. S kakovostjo življenja se podaljšuje tudi psihična in fizična čilost starejših. Demografija nam ne gre na roko, zato bo za stabilne pokojnine enostavno potrebno delati več. Poleg tega je za nemoteno delovanje gospodarstva in družbe potrebno zagotoviti zasedenost delovnih mest v deficitarnih poklicih. Seveda to ni najboljša rešitev, je pa najhitreje uresničljiva in bo pridobila nekaj časa za razvoj sistemskih rešitev na področju upokojevanja in zaposlovanja.

Katere priložnosti vidite pri zaposlovanju kandidatov/k, starejših od 45 let, in kako lahko njihovo vključevanje obogati  organizacijo?

Ne bom odkril tople vode, če zatrdim, da različnost bogati. Starejši sodelavci prinesejo s seboj veliko dragocenih elementov. Poleg strokovnega znanja, ki se je pri njih kopičilo že dvajset let, prinesejo tudi znanje dela. S svojo življenjsko zrelostjo in samozavestjo, izdelanim vrednostnim sistemom in razsodnostjo pogosto tvorijo stabilno tkivo, ki omogoča vznik zares drznih in pronicljivih idej.

Kako lahko podjetje prilagodi svoje strategije za usposabljanje in razvoj, da bodo ustrezale potrebam in sposobnostim zrelejših zaposlenih?

Dejstvo je, da so se mlajše generacije, kot so Z-jevci, že rodile opremljene z digitalnimi veščinami, morda tudi že generacija pred njimi. Starejše zaposlene je nujno potrebno »avtomatizirati« pri uporabi novih tehnologij. Tako kot enostavno zamenjamo oblačilo za bolj moderen model, je potrebno zamenjati digitalno orodje za naprednejše. Brez zadržkov je potrebno stopiti iz cone udobja in se prilagoditi novemu načinu dela. Na ta način se dviguje spirala samozavesti, uspešnosti in koristnosti.

Kako poskrbite za svojo osebno in karierno rast?

Sem zelo radovedna oseba. Nova spoznanja so moja strast, ne glede na področje življenja. Berem, gledam, poslušam, razmišljam, kombiniram … in nikoli ne bi verjeli, koliko dobrih idej vznikne na takem polnem in bogatem polju.

Kako ohranjate psiho-fizično kondicijo – vaš recept za tiste trenutke, ko je energija na nižji točki in ko imajo izzivi podobo neskončnosti?

Ko imajo izzivi podobo neskončnosti, se je treba spomniti, da nič ne traja večno in da vse enkrat mine. Ko si na najnižji točki in ne veš, kako naprej, se je treba spomniti, da je energija neuničljiva in neskončna ter da je vesolje večno. 😊

Kaj naj vam rečem? Treba se je znati poslušati – svoje telo in svoj um. Kako boš dober do drugih, če ne znaš biti dober do samega sebe? Družina je moje sidrišče in v svoje življenje spuščam vse, kar me zanima in veseli – prijatelji, umetnost, šport, sonce, morje …

Ostali članki

HR : od operativne do strateške vloge

13.10.2024
Anita Lovše, senior svetovalka Competo V mlajših letih sem delo v kadrovski službi razumela kot najbolj plemenito stvar, ki jo lahko počnem v...

Zahtevne razmere so priložnost, da kadrovska funkcija pokaže svojo strateško vlogo

13.10.2024
Nina Potisek, partnerka Competo V takšni ali drugačni vlogi se s kadrovsko funkcijo ukvarjam že skoraj 30 let in spremljam njen razvoj. Zdi se mi,...

Kako ustvariti pogoje, ki pritegnejo računovodje?

11.10.2024
Maša Budnar Radilović, svetovalka za iskanje in selekcijo Competo   Področje računovodstva v Sloveniji se v zadnjih letih sooča z izrazitim...