Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Sporočilo vsem, ki vodite na daljavo

Maša Žilevski

Svetovalka - psihologinja

Ali kako ohranjati povezanost in motivacijo ob delu na daljavo/od doma/online.

Tako daleč, tako blizu

Sama nisem vodja. Zato tudi ne bom pisala o tem, kako voditi tim na daljavo na način, da bo dosegal visoke poslovne rezultate, ki morda celo presegajo tiste, ki so bili doseženi preden smo se vsi priklopili na daljavo. Ne le, ker z vodenjem nimam izkušnje, ampak tudi zato, ker verjamem, da so takšni rezultati posledica. Posledica učinkovite komunikacije, samo-motivacije (oz. edine motivacije, ki sploh obstaja), zaupanja, povezanosti in pripadnosti.

Sem pa zaposlena in sem sodelavka, zato pišem o tem, kar je del mojega sveta. V nadaljevanju sledi pismo zaposlenega tebi, mojemu vodji (Opomba avtorice: V primeru, da ste sami vodja, predlagam, da si predstavljate, da sledi izpoved enega izmed  vaših zaposlenih. Dejanske podobnosti pa so res zgolj samo naključne…in zelo dobrodošle, ker imate očitno enega res »fejst« sodelavca.).

Dragi vodja!

Kaj potrebujem?

Seveda je, da lahko opravljam svoje delo kakovostno, zame pomembno, da imam na voljo vse ključne informacije. To je še posebej pomembno, ko nisva skupaj v pisarni in je prenos slednjih vezan na klice, sporočila ter elektronsko pošto. Vendar pa je poleg posredovanja informacij enako pomembno, na kakšen način te informacije posreduješ. Tvoj motiv, ki se skriva v ozadju, vpliva na strategijo komunikacije, ki jo izbereš za posredovanje informacij.

Tvoj motiv, ki se skriva v ozadju, vpliva na strategijo komunikacije, ki jo izbereš za posredovanje informacij.

Če je na primer tvoj cilj, da bom plesala točno po taktu, ki ga boš narekoval, je velika verjetnost, da boš z menoj komuniciral kot metronom – brez posluha za to, ali razumem ta takt in ali v njem najdem kaj zase. In ker je v igri delo na daljavo, lahko ta takt zanemarim v trenutku, ko zaključiva pogovor. Da mi ni mar za tvoj takt, pa ne boš vedel do trenutka, ko bodo pred teboj rezultati.

Če pa je tvoj motiv želja, da najdeva skupen ritem, boš verjetno izbral odprto komunikacijo, usmerjeno v iskanje skupne rešitve, me poslušal in tudi slišal. Pozabiva na metronom in tako kot veliki rock in punk bandi ustvariva glasbo, ki jo nihče prej še ni slišal. Zame si ti kot bobnar, ključni element naše skupine, zato mi je pomembno, kakšen ritem želiš. A če bo moje kričanje ob tvojem igranju popolnoma mimo, naju bodo najverjetneje vrgli iz odra.

Ko igrava skupaj, sva si tako blizu, da naju ne loči ne epidemija, ne komunikacija preko elektronskih naprav in niti stotine kilometrov med nama.

vodenje na daljavo

Se zanimaš zame?

Občutek imam, da je od časa, ko sva bila vsak dan skupaj v pisarni, minilo že celo stoletje. Takrat si lahko iz mojega vedenja hitro prepoznal, kakšno voljo izbiram, in sva se imela o tem priložnost pogovoriti. Danes pa se kličeva po telefonu, se gledava preko Zooma in si pošiljava kratka sporočila preko elektronske pošte. Vprašanje ”Kako si?” je postalo uvodna floskula najinega pogovora. ”V redu.”, ”Gre, pa ti?”, ”Dobro,” pa zelo nekreativni predlogi odgovorov, ki večinoma niso male bele laži (no, včasih tudi so). Moj cilj je počutiti se dobro in verjamem, da je to tudi tvoj cilj zase. Če v resnici uspešno zasledujeva ta cilj, ali ni to priložnost, da se drug ob drugem kaj naučiva?

Me veseli, da si ok, povej kaj več o tem. Kaj počneš te dni? Kaj te veseli? Najdeš to zase tudi v delu? Imaš idejo, kako bi lahko še bolj užival v delu? Ti lahko pri tem kako pomagam?

Ob zavedanju, da se vodja zanima zame in da mu je moje počutje pomembno, se povečuje verjetnost, da bom tudi v trenutkih, ko mi ne gre vse po maslu, namesto male bele laži izbrala resnico ter povedala, da se srečujem s skisanim mlekom.

Ob zavedanju, da se vodja zanima zame in da mu je moje počutje pomembno, se povečuje verjetnost, da bom tudi v trenutkih, ko mi ne gre vse po maslu, namesto male bele laži izbrala resnico ter povedala, da se srečujem s skisanim mlekom. Prepoznala bom priložnost, da se učim ob moji vodji ter se z njo povezujem tudi v težjih obdobjih.

Mi zaupaš?

Vedno sem motivirana. Vprašanje pa je, kam usmerjam svojo motivacijo. Ob tem, ko izbiraš strategijo iskanja skupnega ter se zanimaš zame, je že veliko večja verjetnost, da bom po zaključku najinega pogovora pripravljena motivacijo usmeriti v kakovostno delo. Ob tem pa me zanima, ali mi tudi zaupaš, da je moje delo na daljavo in od doma tudi dejansko delo. Pojdiva še globje. Ali zaupaš sebi ob meni? Ali si zaupaš, da boš, ne glede na to, kaj dejansko počnem jaz, ti lahko dober vodja? Ali tebe kot vodjo definira to, kar počnem jaz (in ostali v timu), ali to kar počneš ti, iz svoje vloge vodje?

Seveda brez tima, ki bi ga vodil, ne moreš biti vodja. Nismo pa mi sami tisti, ki določamo, kakšen vodja si. Slednje je izključno v tvoji moči. In če zaupaš sebi kot vodji, boš dal priložnost tudi nam, čeprav včasih kakšno več. Vendar pa, ker ob nas zaupaš sebi, zaupaš tudi v to, da imamo potencial delati dobro, še posebej, če imaš z nami že takšne pretekle izkušnje.

Ker ob nas zaupaš sebi, zaupaš tudi v to, da imamo potencial delati dobro, še posebej, če imaš z nami že takšne pretekle izkušnje.

Jaz verjamem, da bomo našli tudi v takšni obliki dela na daljavo, od doma in preko spleta, rešitev, kako delati dobro in predvsem ostati povezani. Ker ne glede na to, kako daleč smo, vedno smo si lahko zelo blizu.

 

Kateri so top karierni premiki v Sloveniji? Kaj se dogaja na področju iskanja talentov? Kako učinkovito voditi, sodelovati in komunicirati? Kako graditi dobre odnose in razvijati kompetence? Kako ponotranjiti agilni način razmišljanja? Prijavite se na Competo e-novice in bodite v stiku z aktualnim HR dogajanjem.

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Znamka delodajalca: kaj je, kaj ni, s čim jo pogosto zamenjujemo

20.03.2024
Znamke podjetja Korporativna znamka podjetja, blagovne znamke podjetja in znamka delodajalca predstavljajo tri stebre identitete podjetja, ki skupaj...