Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Stereotipi o starejših zaposlenih – zanje s(m)o starejši krivi tudi sami

Gostujoči blog

Kar se tiče stereotipov o starejših, s(m)o zanje starejši krivi tudi sami.

Dobršen del t.i. starejše populacije, vključujoč strokovnjake in vodilne ter vodstvene delavce, lahko poslušamo, kako govorijo: “Tako ne gre več naprej, zadeve v firmi gredo v »maloro«, ti novi (mladi) nimajo kompasa…” S takimi in podobnimi izjavami si populacija starejših nevede koplje jamo ali pa jim je pravzaprav vseeno, ko tako razmišljajo “pod črto«.

Fizična aktivnost in čakanje na penzijo?

Menim, da t. i. starejša generacija (ponovno imam v mislih strokovne delavce in vodje) premalo časa namenja telesnim aktivnostim, ki pa so (zagotovo se boste strinjali z menoj) nuja, če želimo pri svojem delu vsaj zdržati korak z mlajšimi. Premalo fizične aktivnosti in stresno delo je recept za depresijo, malodušje in posledično “čakanje na penzijo”. Pri rekreaciji sodelujem v povprečju z vsaj deset, petnajst let mlajšimi kolegi, saj mi je moja generacija, žal, pri tem nekonkurenčna. Pa naj mi bo oproščeno za tovrstno razmišljanje…

Premalo fizične aktivnosti in stresno delo je recept za depresijo, malodušje in posledično “čakanje na penzijo”.

Sam zase lahko z gotovostjo trdim, da mi je razmišljanje “pod črto” tuje. Zakaj mi je tuje? Mogoče sem imel v življenju srečo, da sem imel na svojih službenih poteh v tujini že v mlajših letih priložnost spoznati mnogo različnih oseb, mlajših in – zanimivo – predvsem starejših strokovnjakov, direktorjev, lastnikov podjetij, ki so šteli tudi krepko prek šestdeset, sedemdeset let. To so bili ljudje, polni energije, elana, z jasno vizijo za prihodnost. Z njimi sem lažje navezal stik kot z ljudmi mojih let ali mlajšimi. Od njih sem dobival več koristnih informacij, znanj in dojemal sem jih kot bolj odkrite in poštene, če se lahko tako izrazim. Pa sem si dejal: »Tak želim biti, ko bom v njihovih letih.« Verjemite, ni raca, to je bilo že pred tridesetimi leti.

Starost ni pomembna – važen je uporniški duh

Sam sem pri svojem delu vodje opravil na desetine razgovorov z iskalci zaposlitev. Tako za delo v proizvodnji, kot za vodenje ali strokovnjake v razvojnem oddelku. In starost iskalca zaposlitve zame ni bila nikoli primaren niti sekundaren kriterij. V vsakem sogovorniku sem najprej iskal nekaj drugega, neko energijo, “življenje”, tudi uporniški duh, če hočete. Verjamem namreč, da le zdrava mera trme poleg vsega ostalega prinaša napredek, rezultate.

Starost iskalca zaposlitve zame ni bila nikoli primaren niti sekundaren kriterij. V vsakem sogovorniku sem najprej iskal nekaj drugega, neko energijo, “življenje”, tudi uporniški duh, če hočete.

Prepričan sem, da kombinacija zrelosti in mladostne zagnanosti dajeta optimalne sinergijske učinke. Kot sem zapisal, sem v svoji mladosti črpal znanje pri starejših in izkušenih. Danes se še vedno učim, samo da mi je sedaj zanimivo učiti se pri mlajši generaciji, tudi na njihovih napakah, pa naj se sliši še tako čudno.

Kakšni so moji izzivi? Sam zase večkrat rečem, da če ne delam v “polju rdečih obratov” potem nisem pravi. Rad imam odgovornost, kreiranje ciljev in sledenje zastavljeni viziji. Nimam rad monotonih, v nedogled ponavljajočih se aktivnosti. Želim oprijemljive cilje ter vidne rezultate. In nenazadnje – sploh se ne počutim starega, karkoli že to pomeni.

Jože

Kateri so top karierni premiki v Sloveniji? Kaj se dogaja na področju iskanja talentov? Kako učinkovito voditi, sodelovati in komunicirati? Kako graditi dobre odnose in razvijati kompetence? Kako ponotranjiti agilni način razmišljanja? Prijavite se na Competo e-novice in bodite v stiku z aktualnim HR dogajanjem.

Ostali članki

Vitalnost in energija človeka nista odvisni od letnice rojstva

22.05.2023
Večkrat slišimo, da je letnica rojstva eden izmed ključnih dejavnikov, ki naj bi vplival na sposobnost in produktivnost posameznika – še...

Pri izražanju idej in predlogov se 51% sodelujočih v anketi s strani vodje počuti slišane in sprejete

20.05.2023
Več kot polovica sodelujočih se počutite slišane pri komunikaciji predlogov, mnenj ali idej do svojih vodij. To je spodbuden rezultat,...

Se tudi vam zdi, da se vaši sodelavci vse hitreje menjajo?

12.05.2023
Po raziskavah, ki jih navaja HBR, stroški menjave zaposlenega znašajo 50 % do 200 % njegove letne plače, odvisno od ravni delovnega mesta. Dobro...