Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Strast

Laura Smrekar

Partner, direktorica komuniciranja

Četudi sem pred dobrim letom na podobno temo že enkrat pisala, ne morem, da ne bi tudi tokrat spravila na papir vsaj par misli, ki mi hodijo po glavi. »Strast« je ena prekrasna beseda. Govorim o »strasti«, ki jo lahko občutimo kadarkoli in pri komerkoli; tudi tistih, ki jih vidimo prvič. Strast, ki nas na tak ali drugačen način prevzame, vzame dih, navduši in šokira.

Par dni nazaj sem pregovorila moža, da greva ponovno do trgovine, specializirane za ribolov in povprašava, kako konkretno se sestavi ribiška palica- z vsemi plovči in trnki, za lovljenje rib iz obale. Po podrobnem pogovoru s prodajalcem v tej trgovini sva namreč kupila palico zame, potem pa doma ugotovila, da nimava pojma, kako bi jo sestavila do konca. Laks sva še spravila gor in napela, to pa je bilo tudi vse. Ne, nisem ribič, pojma nimam o ribolovu, kot otrok pa sem precej časa preživela ob obali in ure in ure »lovila ribe«. Ta ljubezen mi je ostala in odločila sem da, se tokrat tega športa lotim nekoliko bolj profesionalno.

Skratka, ponovno sva šla v to isto trgovino in naletela na drugega prodajalca. Razložila sva mu najino težavo in ga prosila, če lahko na kratko pokaže, kako se na koncu natakne na palico plovček in trnek, ki smo jih po nasvetu prejšnjega prodajalca tudi kupili. Od tukaj dalje pa odklop. Prodajalec, ki ni bil le prodajalec, ampak predvsem dolgoletni ribič, ljubitelj ribolova in vrhunski strokovnjak za prodajo vsega, kar je tako ali drugače povezano z ribolovom, nama je predstavil zgodbo. Začel je najprej z mnogimi vprašanji: koliko se spoznate na ribolov, kako ste se tega lotili, kako in kje konkretno boste lovili, kdaj boste lovili, na katerem koncu Istre;… Na začetku sem se počutila »čudno«, kajti tovrstnega odnosa nisi ravno navajen, potem pa vsako minuto bolje in navdušeno. Gospod je vedel vse od A do Ž, kar se tiče ribolova. Povedal je kaj dati kot vabo za določene ribe (kje to vabo kupiti, kako jo očistiti, kam shraniti, kako natakniti…), za določene predele Istre, za lovljenje ob določenih urah; Poudaril je vse, kar je pomembno in še več. Če zdaj pomislim, predstavlja eno pravo zakladnico ribolova. Predvsem pa ta njegova lahkotnost, sproščenost in iskre v očeh med samim pripovedovanjem. Tudi če nisi ribič oz ljubitelj ribištva ti po pogovoru z njim ta šport vsaj malo priraste k srcu.

Da, prav to je tista »Strast, z velikim S«, ki jo v Competu iščemo pri naših kandidatih in želimo tudi videti pri naših naročnikih oz vseh drugih deležnikih. Da, to je tista strsat, ki jo potrošniki iščemo pri ponudnikih različnih storitev.  Imaš jo ali pa jo nimaš. Ne moreš se je priučiti ali naučiti. Če je nimaš, jo tudi ne moreš izkazovati in udejanjati. Tako enostavna, a hkrati zelo redka. Z njo lahko dejansko podiraš gore in udejanjaš svoje sanje.

L.S.

Ostali članki

Ocenjevalni center kot odskočna deska za razvoj kompetenc zaposlenih

17.04.2019
Kako izražene so določene kompetence pri naših zaposlenih? Kako lahko zaposleni svoje potenciale še bolje razvijejo?...

Organizacijske vrednote in kompetence: ZAKAJ in KAKO našega dela

08.04.2019
Le malo nam koristi to, da imamo cilje in voljo za delo, če nimamo ustreznih kompetenc, da bi cilje dosegli. Tako nam tudi le malo koristijo naše...

Je možno vpeljati fleksibilen delovni čas brez izgube produktivnosti?

01.04.2019
V zadnjih letih se povečuje delež zaposlenih, ki jim je pomembno, da imajo vsaj možnost, da gredo kdaj prej iz službe, delajo od doma ali med...