Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Formula za uspeh

Zamislite si svoje profesionalno življenje čez pet let: ste obkroženi s sposobnimi ljudmi, potujoči po celem svetu na različnih projektih, šef v svojem podjetju? Zagotovo si v nobeni od teh domišljijskih slik ne predstavljate, da ste nezadovoljni in mrkega obraza. Občutek nam pravi, da bomo za uspeh nagrajeni z osebnim zadovoljstvom. Toda, ali bi lahko tudi obratno: da nam osebno zadovoljstvo prinese uspeh?

Ameriški raziskovalec Shawn Achor odgovarja pritrdilno. V knjigi The Happiness Advantage opiše, kako imajo srečni posamezniki boljše rezultate na vseh poslovnih ali izobraževalnih vidikih, ki jih znanost zna testirati. Zdravniki, ki so jih predtem razvedrili, so postavili pravilno diagnozo 19 % hitreje kot zdravniki v nevtralnem razpoloženju. Optimistični komercialisti so prodali za 56 % več kot njihovi pesimistični kolegi. Študenti, ki so naravnani k pozitivnim čustvom, pomembno prekašajo nevtralno razpoložene vrstnike na testiranju matematičnih sposobnosti. Achor zaključi, da je 25 % posameznikovega dolgoročnega uspeha v službi sicer odvisnega od njegovih veščin in sposobnosti, ostalih 75 % pa lahko napovemo iz njegovega optimizma, njegovih socialnih vezi in kako zaznava stres.

V čem pa je skrivnost uspešnih optimistov? Ko je Achor naredil raziskavo med ameriškimi bankirji neposredno po začetku finančne krize leta 2008, je ugotovil zanimivo razliko med frustriranimi in izgorelimi bankirji – večino – in bankirji, ki so bili kljub zapleteni situaciji zadovoljni in odporni proti stresu. Zadovoljni bankirji so probleme videli kot izzive in ne kot grožnje. Prav tako ameriška specialna enota vojne mornarice Navy SEALs uči kadete, da vidijo ovire pred njimi, kot izzive, ki jih lahko obvladajo. Odkar so v trening uvedli ta način razmišljanja, so dvignili delež uspešno diplomiranih za četrtino.

Dobra novica pri tem je, da se optimizma lahko tudi priučimo. Martin Seligman, oče pozitivne psihologije, razloži v knjigi Naučimo se optimizma (Learned Optimism), da je osnovna razlika med optimistom in pesimistom v pojasnjevalnem slogu: optimisti si razlagajo slabe dogodke kot prehodne in ne trajne, omejene le na določeno področje in ne znak splošnega neuspeha v življenju ter poiščejo vzrok v zunanjih okoliščinah, namesto, da bi krivili sami sebe. Optimistični pojasnjevalni slog je v svojem bistvu (miselna) navada, ki jo lahko pridobi vsak, ki se tega loti. Optimistično povedano?

Več o povezavi med uspehom in optimizmom lahko izveste tudi v zabavnem predavanju Shawna Achora s TED-konference (povezava na: http://www.ted.com/talks/shawn_achor_the_happy_secret_to_better_work).

 

Ana Dovč

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Poslanstvo, vizija, vrednote, kultura – še nikoli tako pomembni

09.02.2024
Če si priznamo ali ne, je še kako pomembno, da verjamemo, da delujemo za višje in ne zgolj parcialne cilje, da ustvarjamo sledi, ki jih bomo lahko...