Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Imava privilegij delati stvari, ki se nama zdijo smiselne.

Tina Novak Kač, partnerka Competo in Miha Novak, strateški svetovalec Competo

Sva Tina in Miha. Že 12 let delava skupaj ter usklajujeva poslovno življenje z zasebnim. Ni vedno lahko in nisva vedno uspešna. Lahko pa mirne duše deliva, da je bil najin prosti čas v času, ko nisva delala skupaj, manj kakovosten. Ni uravnotežil obremenitve z delom. Za veliko stvari sva bila kriva sama zaradi zadovoljevanja najinih ambicioznosti po karieri in nerealnih pričakovanj do sebe in partnerja. Večkrat se zadnje čase pogovarjava, da niti dopustov niti siceršnjega prostega časa nisva imela tako sproščujočega in kakovostnega kot danes.

Skok v preteklost

Miha

Dopusti so lahko tudi stresni. Meni osebno so bili v preteklosti pogosto. Vnaprej sem stresiral kaj vse moram v službi še narediti pred odhodom in kako se organizirati za pot. Hkrati me je poganjal strah, kaj si bodo mislile stranke. Razmišljal sem o tem, kaj vse se lahko med mojo odsotnostjo zgodi.  Porajala so se številna vprašanja in misli: ali bom lahko pravočasno odreagiral in podobne anksiozne misli.

S preobremenjenimi možgani sem tako pričakal dopust. Običajno sem se najprej takoj za nekaj dni s Tino skregal. Število nepredvidljivih situacij se je namreč zaradi dopusta še povečalo. Nato je sledilo nekaj dni migrene. Ves čas sem razmišljal in poskušal kontrolirati dogajanje v službi. Običajno sem dopoldneve namenil službenim mailom in klicem. S preobremenjeno glavo sem bil razdražljiv. Tudi na plaži se nisem znal sprostiti in uživati z ženo in otroci. Z mislimi sem bil le v službi. Po prihodu nazaj z dopusta sem bil v nekaj dneh spet utrujen. Bil sem tudi kronično neprespan. Glava se  tudi ponoči nikakor ni umirila.

Tina

Vedno sem se veselila dopustov. Da končno nastopi čas za odklop. V preteklosti je moje odklapljanje potekalo tako, da sem zadnji dan pred dopustom zavzela vlogo reševalca in poskušala rešiti vse službene stvari – za nazaj in naprej. Posledično sem v kovčke tičala najnujnejše tik pred odhodom, kar je stresno in tudi nepraktično, ker sem zagotovo kaj pozabila. Na tej točki sem srečala stresiranega Miho, ki je v meni našel idealnega partnerja, da se skregava. Kar ni posebej težko, če na dopust vsak prileti s svojimi pričakovanji. Občasno delo med dopustom sem si razlagala z mojo odgovornostjo in vestnostjo, s katero opravljam svoje delo. Opazila sem, da na potovanjih veliko hitreje in lažje odklopim misli od dela, kot pri ležanju na plaži. Še bolje, če sem na drugem kontinentu – kot bi oddaljenost od Slovenije napovedala kakovost mojega odklopa. Redko sem bila »tukaj in zdaj«, zato se je dopust vedno prehitro končal.

Sedanjost

Miha

Veliko ljudi dopust povezuje tudi z work-life ravnotežjem. Sam ga povezujem bolj z uravnavanjem lastnih nivojev energije. Poizkušam uravnotežiti potrebo po kakovostnem odmiku, učenju novega, novih dogodivščin, iskanja lastnega smisla, spanja, skrbi za družino, kariernih uspehov in občutka priznavanja uspešnosti v družbi.

Na dopust se v zadnjih letih bolje pripravim. Bolje poznam sebe in svojo ženo. Sporočim partnerjem, da me ne bo in kaj lahko od mene ter podjetja pričakujejo. Določimo kaj je nujno in kaj lahko počaka. Uskladim se sodelavci, kaj lahko prevzamejo, pričakujejo. Vzpostavljena imamo neformalna pravila, katere stvari so dovolj pomembne, da drug drugega zmotimo na dopustu. Tudi s Tino uskladiva vnaprej, koliko časa in kdaj bova morala posvetiti službi.

Sodelavke nama s Tino večkrat namignejo, da preveč delava med dopustom, vikendom ali popoldan/zvečer. Sem gledam na to drugače in skozi uravnavanje z lastno energijo. Delam na tem, da se posvečam eni stvari naenkrat in to kakovostno. Če spim, se želim dobro naspati. Če žuram, želim biti sproščen in se zabavati. Če sem z otroci, se želim imeti dobro, se smejati, igrati dokler se še želijo z nama in se veseliti. Po drugi strani želim čas namenjen delu dobro izkoristiti, biti učinkovit in uspešen. Želim delati stvari, ki me izpolnjujejo. Tako me ne moti, če delam kakšno uro ali dve med vikendom. To smatram kot uspešno naložbo, da sem lahko potem miren in z glavo pri stvari ob kosilu. Hkrati nimam slabe vesti, če kakšen dan zaključim prej ali med uradnim delavnikom uredim zasebne stvari.

Tina

V tem delu se ujameva. Tudi sama kakovost dopusta presojam s tem ali sem se vrnila z občutkom, da sem spočita in energetsko polna. Četudi to pomeni kakšno uro dela med dopustom ali klic s stranko.

Miha

Ko pride obdobje z velikimi obremenitvami seveda ni lahko. Poizkušam se s Tino pogovarjati o obremenjenosti, ter ozavestiti, da takšna obdobja potrebujemo, če želimo zadovoljiti tudi svojo potrebo po uspešnosti.

Imava privilegij delati stvari, ki se nama zdijo smiselne. Tako odklop, šport, učenje novega, uspešnost na delu in povezovanje naju izpolnjujejo, zato jih ne ločujeva dosledno. Ko sva na dopustu poizkušava izrabiti čas za odklop kakovostno, doživeti in se naučiti kaj novega, predvsem pa se osredotočati na negovanje odnosov in gradnjo spominov.

Nasvet?

Nimava drugega nasveta, kot da poslušate sebe in partnerja ter usklajujete svoje potrebe in energijo. Ni enega recepta. Za naju dobro deluje, da nimava jasnih ločnic med zasebnim in poslovnim svetom. Lahko skačeva iz enega sveta v drugega, vendar se poizkušava na vsako dejavnost osredotočiti ločeno, jo doživeti v polnem smislu in biti z glavo pri eni stvari. Največ nama pomeni občutek svobode, da sama izbirava kdaj namenjava energijo in čas kateri stvari.

Največ nama pomeni občutek svobode, da sama izbirava kdaj namenjava energijo in čas kateri stvari.

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Znamka delodajalca: kaj je, kaj ni, s čim jo pogosto zamenjujemo

20.03.2024
Znamke podjetja Korporativna znamka podjetja, blagovne znamke podjetja in znamka delodajalca predstavljajo tri stebre identitete podjetja, ki skupaj...