Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Kako je moja strast postala delo

Laura Smrekar

Partnerka

Kot otrok sem sanjala o tem, da bom veterinarka ali kozmetičarka. V srednji šoli sem razmišljala o študiju fizioterapije. A žal ocene takrat niso bile dovolj dobre. Sledil je zelo kratek študij na Pomorski fakulteti na Obali. Kratek predvsem zato, ker me je življenjska pot takrat popeljala v popolnoma drugo smer.

Spoznala sem ljubezen mojega življenja in dobila sva Evo. Ostalo je bilo v drugem planu. Vse dokler se nismo preselili v Ljubljano in vse dokler se v meni ni pričela prebujati želja po nadaljnjem študiju.

Nikoli nisem bila ena tistih oseb, ki točno ve, kaj početi v življenju in kaj je njena »prava« strast. Zelo sem se iskala in preizkušala na različnih področjih. Opravila sem enoletni tečaj za kozmetičnega tehnika, se nato za par tednov preizkusila z delom v kozmetičnem salonu in hitro ugotovila, da to ne bo zame. Zatem sem pričela razmišljati o študiju na fakulteti. Ekonomija ali FDV mi nista bili blizu. Usmerila sem se na FF in se odločila za študij sinologije in italijanskega jezika.

Kaj sploh znam, kaj lahko dam, kje naj začnem, kako naj iščem?

Po zagovoru diplomske naloge iz sinologije se je moja energija usmerila v iskanje službe. Kaj sploh znam, kaj lahko dam, kje naj začnem, kako naj iščem? Porajala so se mi vprašanja, ki jih danes vsak dan slišim na drugi strani, pri naših kandidatih in pri mladih iskalcih prve zaposlitve. Vse bi dala, da bi takrat ob sebi imela nekoga, ki bi mi pomagal priti do odgovorov. A žal ga ni bilo.

Porajala so se mi vprašanja, ki jih danes vsak dan slišim na drugi strani, pri naših kandidatih in pri mladih iskalcih prve zaposlitve.

Pričela s pošiljanjem prošenj za delo, prevečkrat zelo na slepo. Več kot tri četrtine delodajalcev mi ni posredovalo povratne informacije ali zavrnitve. Takrat sem to jemala kot dejstvo in se nisem spraševala o razlogih. Razgovorov je bilo nekaj, večinoma žal neprijetnih ali zelo neprijetnih.

Spomnim se razgovora v eni od takrat uveljavljenih kadrovskih agencij, kjer mi je po razgovoru šlo kar na jok. Da, res je, da sem izjemno čustvena in empatična oseba. Veliko stvari sem si včasih vzela (in si še vedno vzamem) preveč k srcu. Toda, ko delaš z ljudmi (to sem verjela že takrat), pa je vendarle potrebno, da imaš te kompetence močno razvite.

Prvi, majhen, a zelo pomemben korak na začetku kariere

Po priporočilu sem končno dobila delo kot poslovna asistentka. To je bil moj prvi, majhen, a zelo pomemben korak na začetku kariere –  nabiranje izkušenj ter spoznavanje delovnega okolja in odnosov. Lepa izkušnja in odlična popotnica za vnaprej. Po dveh letih je nastopil trenutek, da si najdem bolj odgovorno in kompleksno delo. Prijavila sem se na razpis za poslovno asistentko direktorja v eni od najboljših mednarodnih zaposlitvenih agencij. Ne vem ali je bila to usoda ali ne, a službo sem dobila. In ta služba zame predstavlja veliko prelomnico v moji karieri.

Ne vem ali je bila to usoda ali ne, a službo sem dobila. In ta služba zame predstavlja veliko prelomnico v moji karieri.

Moja sanjska panoga

Pričela sem spoznavati svojo »sanjsko panogo« – trg dela in delovne sile, zaposlovanje in kadrovanje, svet HR. Takoj mi je prirasla k srcu, prav tako tudi samo delo. Postopoma sem pričela delati le na področju komuniciranja in marketinga. O trgu dela, kandidatih, razgovorih, trendih, poklicih sem ogromno brala in raziskovala, z velikim veseljem. Samoplačniško sem opravila tudi enoletno usposabljanje na področju PR. Z leti sem postajala vse bolj suverena – tako s panogo kot tudi s samim področjem dela. Žal pa sočasno tudi vse bolj nesrečna, prazna. Čutila sem, da me samo okolje omejuje, da nimam dovolj prostora za kreiranje. Pogrešala sem več svobode in fleksibilnosti.

Pogrešala sem več svobode in fleksibilnosti.

Nato so sledili koraki do iskanja rešitve. Pogovori z ljudmi, ki so se počutili podobno kot jaz. Ne iz danes na jutri – preudarno, racionalno, a z močno ambicijo, vztrajnostjo in strastjo. In napočil je trenutek, da stopimo v podjetniške vode ter spravimo našo zgodbo v življenje.

Najtežja in najbolj pogumna odločitev v življenju

Če danes pogledam nazaj, je bila to zame ena najtežjih in najbolj pogumnih odločitev v življenju. Hkrati pa tudi vrhunska odločitev, ki je na mojo karierno pot prinesla morje strasti, zadovoljstva, male in velike zmage, številne izzive ter čudovite prijatelje. In da, prinesla je tudi težke trenutke, ko sem iskala notranjo moč ali ravnovesje; stopala iz cone udobje in se preizkušala na popolnoma novih področjih dela, podjetništva.

Competo 10 let

Tako se je v mojih očeh rodil Competo » Perfect Fit«. Tako je moja strast postala delo in s tem je (to osebno verjamem) trg dela in delovne sile v Sloveniji dobil sogovornika, ki v ospredje svojega delovanja ves čas postavljal človeka in dobre odnose. Transparentno, direktno, a vedno zelo spoštljivo in odgovorno – to je in bo naš način delovanja in komuniciranja. Ko je potrebno, znamo reči tudi »ne«. Na stežaj smo odprli vrata vsem kandidatom. Brezplačno pomagamo z nasveti, napotki, včasih pa zadostuje tudi zgolj poslušanje, topla beseda, stisk roke.

Tako je moja strast postala delo in s tem je (to osebno verjamem) trg dela in delovne sile v Sloveniji dobil sogovornika, ki v ospredje svojega delovanja ves čas postavljal človeka in dobre odnose.

Če bi želela povzeti zgodbo naših 10ih let, bi lahko napisala knjigo

…In verjamem, da jo nekoč tudi bom. Nastali smo, da v ta svet prinesemo nekaj lepega, nekaj dobrega. Naš cilj je bil, da najprej interno ustvarimo toplo in prijetno okolje, kjer bi se imeli s sodelavci, soustvarjalci naše zgodbe, »fajn«.

Želeli smo vzpostaviti kulturo spoštovanja, zaupanja in visoke stopnje integritete.  Želeli smo ustvariti okolje, kjer lahko vsak zaposleni ustvarja, razvija, se uči in raste. Ustvariti okolje, kjer ljudje radi delajo to kar delajo ter se zjutraj z nasmehom na obrazu odpravijo v službo. Ko danes vstopim v Competo, vidim in čutim te nasmehe na obrazu. To mi osebno predstavlja največji uspeh. Naša današnja ekipa šteje 23 ljudi. A zgodbo Competa je soustvarjal tudi vsak bivši zaposleni in vsi kandidati, ki so stopili v krogotok našega delovanja ter številni naročniki, partnerji in prijatelji, ki so nam odprli vrata, nam zaupali in dali priložnost.

Ko danes vstopim v Competo, vidim in čutim te nasmehe na obrazu. To mi osebno predstavlja največji uspeh.

V zadnjih letih smo se tudi mi preoblikovali, razvili, postali kompleksnejši. Združitev z ekipo Inštituta CAR nas je postavila pred nove izzive ter nam odprla vrata v širši svet: HR  diagnostike, razvoja, organizacij in sistemov. Sedaj vstopamo tudi na področje znamke delodajalca. Nenehno učenje, prilagajanje, inoviranje nas bo spremljajo tudi vnaprej. Postavili smo novo poslanstvo in vizijo: ustvarjati odnose, ki navdihujejo in biti pravi partner za organizacije, ki v središče svojega trajnostnega delovanja postavljajo človeka.

Hvala!

S hvaležnostjo in visoko odgovornostjo vstopam v 10. jubilejno leto našega delovanja. Ob tej priložnosti se iz srca zahvaljujem vsem zaposlenim in bivšim zaposlenim, vsem kandidatom, partnerjem in naročnikom, ki ste nam zaupali in dali priložnost. Iskrena hvala.

Danes, ko je naš svet obrnjen na glavo…

Zgornje besedilo sem spisala 27. februarja. Danes je 16. marec in svet, kot smo ga do nedavnega poznali, je (upajmo) začasno izginil, praktično v nekaj dneh. Občutek je, kot bi se vsi skupaj in naenkrat znašli v znanstveno fantastični zgodbi – v filmih o nalezljivih in nevarnih virusih, ki smo jih do sedaj samo gledali, večina nas pa si niti v sanjah ni predstavljala, da bomo nekoč tudi sami glavni liki te zgodbe.

V Competu do nadaljnjega vsi delamo od doma. Danes smo imeli prvi online kolegij. Nenavaden občutek, sicer pa zelo prijeten in topel. In na nek način se je čutilo, da smo danes povezani, kot še nikoli prej. Kljub izzivom s prihodki in projekti, smo vso energijo in čas kolegija vložili v nas, v odnose, v naše počutje ter ponudili pomoč in podporo vsem, ki bi jo kadarkoli potrebovali. Danes sem še toliko bolj prepričana, da karkoli že nam bo prinesel ta vihar, Competovo jedro ostaja trdno, nezlomljivo. Naše poslanstvo pa je na prvi preizkušnji – kako še naprej ohranjati in ustvarjati odnose, ki navdihujejo?

 

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Znamka delodajalca: kaj je, kaj ni, s čim jo pogosto zamenjujemo

20.03.2024
Znamke podjetja Korporativna znamka podjetja, blagovne znamke podjetja in znamka delodajalca predstavljajo tri stebre identitete podjetja, ki skupaj...