Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Poslanstvo, vizija, vrednote, kultura – še nikoli tako pomembni

Anita Lovše

Anita Lovše, senior svetovalka Competo

Vse pogosteje slišimo, da so zaposleni v organizacijah preobremenjeni, da so postavljeni cilji vedno bolj ambiciozni, resursi omejeni, nikoli ni dovolj ali dobro narejeno, vedno bi lahko še več ali bolje. In ljudje to občutijo, slišijo in odreagirajo. Verjetno se prav vsak lahko poistoveti z nekim obdobjem, ko je »pustil srce na igrišču«, »ko smo delali ko norci«, ko so bili roki neizprosni in je divji delovni ritem narekoval mnoge prilagoditve zasebnega življenja. Spomnimo se, kdaj in zakaj smo se tako trudili in kdaj smo imeli zaradi opravljenega dela kljub naporom dober občutek osebne zmage in smo odlične rezultate proslavljali skupaj. Ali pa nismo imeli te sreče in je ostal grenak občutek, »za kaj in za koga že« smo to počeli?

Potrebujemo voditelje z vizijo

Če si priznamo ali ne, je še kako pomembno, da verjamemo, da delujemo za višje in ne zgolj parcialne cilje, da ustvarjamo sledi, ki jih bomo lahko s ponosom kazali zanamcem, da ima delo širši pomen in osmišlja naše poslanstvo. In če včasih izgubimo kompas, je pomembno, da imamo blizu nekoga, ki nam je v oporo, nakazuje pravo smer razvoja ter najde v vsakem delu smisel in dober namen.

Take občutke nam daje voditelj z vizijo, ki jo pogosto in jasno komunicira, z načinom vodenja pa pritegne k sodelovanju in ustvarjanju nove zgodbe prav vsakega v ekipi. Če želimo vzpostaviti kulturo, ki bo kljubovala vsem turbulencam v okolju, je v prvi vrsti potrebno vzpostaviti medsebojno zaupanje. O zaupanju je bilo prelitega že mnogo črnila, a je še kako res, da se ga hitro izgubi in zelo počasi gradi.

Pravi vodja se posveča poslanstvu vsakega dela posameznikov in ekip. Ve, kako se zaposleni počutijo in kako razmišljajo ter je pozoren na skupne vrednote, ki se odražajo v vsakdanjem delu. Pri tem ne gre nad obstoječe strukture z rušilko, ampak se loti dela prosto po Michelangelu – vsak kamen ima v sebi izdelano obliko in naloga kiparja je, da jo odkrije. Delo z ljudmi, ki so danes ključna dobrina, je za pravega vodjo inspiracija, iz katere se rojevajo nove priložnosti za mnoge potenciale, da se uresničijo.

Kandidati na trgu dela iščejo zaposlitev, kjer lahko prepletajo svoja prepričanja in vrednote z vrednotami podjetja ter skupaj ustvarjajo uspešno zgodbo. Vodje naj ponovno razmislijo o tem, kako oblikujejo in gradijo kulturo, ki združuje ljudi okoli skupnega cilja. Odlična kultura podpira vizijo, namen in cilje organizacije.

Pričakovanja zaposlenih in vloga vodstva

Današnji zaposleni imajo visoka pričakovanja do svojih delodajalcev in to daleč presega zgolj plačilo za opravljeno delo. Pravzaprav je nedavna raziskava LinkedIna pokazala, da bi se ljudje raje sprijaznili z nižjo plačo (65 %) in se odrekli privlačnemu nazivu pozicije (26 %), kot da bi se ukvarjali s slabim delovnim okoljem. Raziskava je tudi pokazala, da zaposlenim ni vseeno, ali podjetja spodbujajo delovna okolja, kjer so zaposleni lahko to, kar v resnici so (47 %), in s svojim delom pozitivno vplivajo na celotno družbo (46 %). Zaposleni želijo imeti občutek, da je njihovo delo pomembno in da vplivajo na pozitivne spremembe znotraj organizacije. Pravi vodja omogoča, da se zaposleni počutijo cenjeni, slišani in da so vključeni.

Od vodje se hkrati pričakuje uresničevanje strategije, kar pomeni, da v svojem mandatnem obdobju izpelje kakšno reorganizacijo, vzpostavi nove prodajne kanale, lansira nove produkte, izvede akvizicije in podobno. Je tri leta veliko ali premalo dolgo obdobje za doseganje vseh teh sprememb? Kakorkoli, obremenitve so velike, kar je v konkurenčnem okolju razumljivo, pravi vodja pa ve, da je pospeševanje procesov možno samo ob zavzetih in motiviranih ekipah, ki jih vodi. Tu pridemo do svetega grala: kako v vsakem, tudi težjem trenutku poslovanja, zagotoviti, da bodo ljudje zaupali odločitvam vodstva, tekli še eno ekstra miljo in ob tem uživali.

Avtentično vodenje z zgledom

Kultura organizacije lahko določene spremembe sprejme, nekaterim se upira. Vloga voditelja je ključna. Skrbi, da kar je dobrega v obstoječem sistemu in funkcionira na daljši rok, ohranja, kar je novega in neznanega, pa z občutkom vpeljuje. Vodenje z zgledom se morda sliši floskula, a ljudje se radi ozirajo k voditeljem in jih posnemajo v dobrem in slabem. Pravi vodja ustvarja pozitivni naboj o novostih, ki jih vpeljuje, počasi pridobi zaupanje sodelavcev, ki pri svojem delu potrebujejo avtonomijo in jasno vizijo, kam želi vodstvo in kaj to prinaša kolektivu.

Raziskava National Bureau of Economic Research navaja, da kar 85 % CEO in CFO verjame, da nezdrava kultura vodi k neetičnemu vedenju. Devet od desetih CFO verjame, da bi izboljšanje organizacijske kulture povečalo poslovno uspešnost in vrednost podjetja. Da imajo vodje še kar nekaj izzivov v svojem delovanju, pa kaže drugi podatek te raziskave: skoraj polovica oz. 45 % zaposlenih meni, da se vodstvo  minimalno ali sploh ne zavzema za izboljšanje organizacijske kulture (https://hbr.org/2020/04/build-a-culture-that-aligns-with-peoples-values).

Veščine vodenja niso samoumevne in prirojene. Se pa jih da priučiti, pomeriti, razvijati in izboljšati. Da skupaj ustvarjamo sledi, ki jih bomo s ponosom pokazali zanamcem.

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Znamka delodajalca: kaj je, kaj ni, s čim jo pogosto zamenjujemo

20.03.2024
Znamke podjetja Korporativna znamka podjetja, blagovne znamke podjetja in znamka delodajalca predstavljajo tri stebre identitete podjetja, ki skupaj...