Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Primer dobre prakse – sodelovanje kot spodbuda za pristno ravnanje z ljudmi

Petra Erbida, vodja HR Belimed Life Science Slovenija

Belimed Life Science – ne, ne proizvajamo sterilno čistega medu😊, v našem podjetju nudimo sistemske rešitve za čiščenje, dezinfekcijo in sterilizacijo v farmacevtski industriji in laboratorijih. Naši pomivalni sistemi, s svojimi procesnimi rešitvami za čiščenje, dezinfekcijo in sterilizacijo zagotavljajo, da bakterije in virusi ne uidejo iz laboratorijev v farmacevtski, biofarmacevtski, laboratorijski in kozmetični industriji. Osredotočamo se na procesne in predvsem individualne rešitve za posamezne stranke, jim nudimo nadgradnje obstoječih sistemov, razvijamo dodatno opremo in nudimo obsežne kvalifikacije opreme.

Mlademu in hitro rastočemu podjetju Belimed Life Science v Sloveniji sem se pridružila lansko poletje s ciljem uspešno prevzeti HR procese sestrskega podjetja Belimed Infection Control in postaviti nove temelje za upravljanje zaposlenih, njihov razvoj in s tem razvoj podjetja. Podjetje je del skupine Metalzug iz Švice, ki je leta 2019 iz podjetja Belimed Infection Control odcepilo (spin off) proizvodnjo prilagojenih pomivalnih strojev in sterilizatorjev za farmacijo in ustanovilo podjetje Belimed Life Science s ciljem boljše osredotočenosti na potrebe strank.

Z  managementom iz Švice in Slovenije nas pri uresničevanju poslovnih ciljev zagotavljanja visoke kvalitete in generične rasti spremljajo skupne vrednote: integriteta in spoštovanje, misli drugače, razumevanje strank, odličnost in izvedba, odgovornost in sodelovanje.

Z odcepitvijo od sestrskega podjetja smo prevzeli uporabno znanje, pravila in procese ter vpeljane dobre prakse, kar je za mene osebno pomenilo velik izziv, ……… kaj novega in izvirnega ponuditi sodelavcem, kako osmisliti moje delo in končni cilj…zaposliti in obdržati ustvarjalne in zadovoljne zaposlene? S pomočjo sodelavcev, vodij in managementa sem hitro prepoznala našo konkurenčno prednost, nevidni kapital in vir uspešnosti…sodelovanje. In sodelovanje na vseh ravneh v našem podjetju ustvarja dobro počutje.

Tako je učinkovito sodelovanje postalo moje vodilo in stalen način dela, da se zaposleni lahko nenehno vključujejo v izmenjavo mnenj, izkušenj, znanja in informacij, da dosegajo boljše rezultate in hitrejše dosegajo cilje.

Z odgovornostjo in sodelovanjem skupaj gradimo okolje v katerem je prepoznan vsak zaposleni, kjer cenimo in gradimo dobre odnose in timski duh. Za nas vsak delovni dan pomeni nov izziv in nova priložnost za prijetno sodelovanje s sodelavci.

Ker intenzivno rastemo in zaposlujemo, je še kako pomembno, da v sodelovanju s sodelavci in vodji, s pristno in odprto komunikacijo v postopku zaposlovanja, predstavimo podjetje, delovno okolje in samo delo. Pri tem smo osredotočeni na hitro, a kvalitetno komunikacijo, s katero posameznika povabimo k sodelovanju, ki temelji na zaupanju in spoštovanju.

S pomočjo dobrega sodelovanja smo nadgradili onboarding program sestrskega podjetja, oziroma proces uvajanja nadgradili z bolj osebno in pristno izkušnjo prvega dne v novem okolju. Novega zaposlenega pričaka vodja in oseba iz kadrovske službe, ki poskrbita, da zaposleni prejme vso potrebno delovno opremo in sredstva, darilo za dobrodošlico in spozna sodelavce. Da je bil sprejem uspešen prepoznam tako, da novinec svoje darilo za dobrodošlico deli s svojimi novimi sodelavci, prve vezi in sodelovanje so se zagotovo vzpostavili😊.

Ob vseh obveznostnih, ki jih nalaga zakonodaja in dnevne naloge, sva se s direktorjem zavezala k posvečanju časa in ustvarjanju prostora za pogovore z zaposlenimi. Sodelavci poznajo vsa tveganja in so vir znanja, če je le ustvarjen varen prostor spoštovanja in zaupanja in če imajo občutek, da ne pripovedujejo v prazno.

Z zgledom želiva spodbuditi tudi vodje, da si vzamejo nekaj minut več in pozorno prisluhnejo svojim sodelavcem. Skupaj zaupamo v sposobnosti sodelavcev in omogočamo rast in napredovanje znotraj podjetja tako doma kot v Švici. Pozitivno sodelovanje in povezovanje nam pomaga pri prepoznavanju talentov in iskanju notranjih virov za ustvarjanje novih delovnih mest in izpolnjevanje novih zadolžitev. Zadovoljstvo v očeh zaposlenega, ko ga podpreš pri uresničitvi osebnih ciljev in napredovanju, je neprecenljivo in povrne stresne trenutke iskanja ustreznega časa za poslušanje in pogovor.

Skupaj s sestrskim podjetjem smo sodelovali in nastopali na zadnjem zaposlitvenem sejmu v Ljubljani  in na ta način iskali nove rešitve, fleksibilne in predvsem optimalne rešitve. V organizacijo in izvedbo predstavitev podjetja vključimo sodelavce iz različnih oddelkov in s tem spodbujamo pretok znanja in sodelovanje tudi na bodoče zaposlene.

Verjamem, da bomo preboj naprej in stabilnost podjetju prinesli le, če bomo vsi zaposleni poglobili medsebojno sodelovanje, sprejemali različnost in iskali drug v drugem dobre lastnosti, tekmovalnosti dodali medsebojno pomoč ter jasno in iskreno komunicirali med seboj. In prepričana sem, da s sodelovanjem gradimo »influencerje«, ki ustvarjajo naš ugled in nove priložnosti.

Sodelovanje je ustvarjanje in »ustvarjalnost je inteligenca, ki se zabava«, kot bi rekel Albert Einstein.

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Znamka delodajalca: kaj je, kaj ni, s čim jo pogosto zamenjujemo

20.03.2024
Znamke podjetja Korporativna znamka podjetja, blagovne znamke podjetja in znamka delodajalca predstavljajo tri stebre identitete podjetja, ki skupaj...