Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Spomnim se…

Matic Vošnjak

Partner in direktor

…kako sva se z Lauro pred nastankom Competa pogovarjala, kaj vse bi lahko počeli drugače

Z Lauro in Enzom smo se pogosto srečali in venomer je tema nanesla na pogovor o tem, kako bi lahko iskanje in selekcija izgledala tudi drugače. Kaj vse bi lahko počeli. Pa naju je Enzo enkrat vmes izzval: »In, kaj bosta naredila? Naredita kaj ali pa se o tem končno nehajmo pogovarjat…« In to je bil začetek naše zgodbe.

»In, kaj bosta naredila? Naredita kaj ali pa se o tem končno nehajmo pogovarjat…« In to je bil začetek naše zgodbe.

Srečali smo se z Aleksandrom in se pogovarjali, kaj so problemi, ki jih kadrovske agencije pri iskanju in selekciji ne naslavljajo, kaj bi lahko delale drugače. Kako lahko kadrovska agencija v postopku iskanja in selekcije dodaja večjo dodano vrednost naročniku. Identificirali smo področje umeščanja izbranega posameznika v ekipo in onboarding proces kot tista dva, kjer je pomanjkanje razumevanja naročnika in kandidatov najšibkejše.

In sledilo je vprašanje: »Pa znamo in želimo to delati drugače?« Pritrdilen odgovor vseh nas, je oblikoval Competo. Competo, kakršen je bil in Competo, kakršen je še vedno tudi danes. Izzivati status quo v vsem, kar delamo.

…kako smo prva leta gradili Competo

Začeti v krizi leta 2010 je bilo pogumno. V prvih letih delovanja smo se prebijali na trg, gradili zaupanje tako s kandidati, kot tudi z naročniki. Gradnja odnosov z obema skupinama je bila, ob razumevanju naše odgovornosti, ki jo nosimo do obeh skupin, način našega vsakdana. Zadovoljni kandidati in naročniki so bili gonilo naše rasti v prvih letih.

…prva večja prelomnica za Competo

Leta 2015 so se ekipi priključili senior svetovalci iz različnih področij (prodaja, elektro in IT, proizvodnja, finance in bančništvo). Ustanovili smo ekipo raziskovalcev, ki so vodjem projektov asistirali z iskanjem kandidatov. Kar je danes povsem običajen način iskanja kandidatov s pomočjo raziskovalcev, je bilo pred petimi leti inovacija.

Kar je danes povsem običajen način iskanja kandidatov s pomočjo raziskovalcev, je bilo pred petimi leti inovacija.

S specializacijo svetovalcev in ekipo raziskovalcev smo bili prvi na trgu in takrat prvič močno premešali karte na agencijskem področju. Ekipa je iz leta v leto rasla, število naročnikov je raslo, kandidatov smo imeli v naši bazi prvič več kot deset tisoč, promet podjetja je rasel. Hkrati pa smo se zavedali odgovornosti do nas in naše ekipe. In to zavedanje je pripeljalo do druge večje prelomnice.

…druga večja prelomnica za Competo

Večkrat so me vprašali, kaj si želim za podjetje. In moj odgovor je vedno znova, da smo robustni. Pa da pojasnim, kaj meni v tem odgovoru pomeni robustnost. Robustnost mi pomni fleksibilnost, mi pomeni hitrost, mi pomeni odzivnost, mi pomeni drznost, mi pomeni raznolikost.

Na kadrovskem področju potekajo trije ključnih kadrovski procesi:

  • zaposlovanje,
  • razvoj ljudi in organizacij ter
  • razhod z zaposlenimi.

Competo je pokrival dva od treh (zaposlovanje in razhod z zaposlenimi) do leta 2018. Odločitev lastnikov, da združimo moči z Inštitutom C.A.R. in tako pokrijemo še tretji ključni kadrovski proces v letu 2019, nam omogoča robustnost, kot jo sam vidim. Z združitvijo smo okrepili ekipo z različnimi znanji. Danes smo bogata multidisciplinarna ekipa z domačim znanjem za razvoj storitev in produktov iz vseh kadrovskih področij.

Danes smo bogata multidisciplinarna ekipa z domačim znanjem za razvoj storitev in produktov iz vseh kadrovskih področij.

V lanskem letu smo pripravili strategijo razvoja Competa. Osvežili naše vrednote, redefinirali našo vizijo in poslanstvo.

…kako smo bili pogumni leta 2010

In ko smo se lotili implementacije strategije, se nam je zgodil danes. Danes, ko delamo od doma. Danes, ko se vsako jutro vidimo ob virtualni kavi. Danes, ko smo se organizirali v manjše ekipe, da bolj učinkovito izpeljemo delo. Danes, ko bomo virtualno praznovali našo deseto obletnico. Danes, ko se spominjamo, kako smo bili pogumni leta 2010 in ko vemo, kako smo pogumni tudi leta 2020.

Hvala vsem in vsakomur za prvih deset let. Drugih deset let se začenja podobno, kot prvih deset. Pogumno in s privzdignjeno glavo!

virtualni sestanek

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Znamka delodajalca: kaj je, kaj ni, s čim jo pogosto zamenjujemo

20.03.2024
Znamke podjetja Korporativna znamka podjetja, blagovne znamke podjetja in znamka delodajalca predstavljajo tri stebre identitete podjetja, ki skupaj...