Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

»Toiletman«

Ali ste vedeli, da je 19. november svetovni dan stranišč? Prav zares. Tudi mene je novica presenetila oz. kar pozitivno presenetila.

Danes sem med vožnjo v avtomobilu slučajno naletela na zelo zanimiv radijski intervju z Jackom Simonom (z nadimkom »Toiletman«), ustanoviteljem World Toilet Organization (WTO) v letu 2001. Najprej sem pomislila, da narobe slišim oz da gre za kakšno »foro«, nato pa je sogovornik Simon začel tako strastno in doživeto pripovedovati o navedeni organizaciji, poslanstvu, o poklicih čistilcev stranišč,…, da sem pazljivo poskušala naprej, vse do konca pogovorne oddaje.

Simon živi in dela v Singapurju. Vsi vemo, da gre za izredno čisto deželo, kjer na tleh praktično ne najdeš nobenega papirčka ali cigaretnega ogorka. V tej državi se je vodstvo že nekaj časa nazaj odločilo, da želijo imeti čisto deželo in okoljsko informirane državljane, ki bodo imeli pozitiven odnos do sebe, okolice, družbe in življenja nasploh. Mnogo energije in truda so usmerili v usposabljanje, izobraževanje in informiranje državljanov, ob tem pa so za »kršitelje« sočasno uvedli tudi izredno visoke denarne kazni. Lahko bi dejali, da jim dobro uspeva. In uspeli so doseči, da se tudi turisti v tej deželi obnašajo temu primerno. Odvržen papir ali žvečilka na tleh te lahko v Singapurju stane kar znaten kos premoženja in posledično se v Singapurju tako državljani kot tujci vsi obnašajo bistveno bolj odgovorno in okolju prijazno.

Danes šteje organizacija WTO 235 članov iz 58 držav sveta. Njena vizija pa je doseči čiste, varne, dostopne, ekološko naravnane in trajnostne sanitarije za čim večje število ljudi. Deluje kot središče za izmenjavo znanja, javnega usposabljanja in razvoja pobud na področju sanitarne dejavnosti. Kot je poudaril Simon smo prebivalci bolj razvitih držav tudi na tem področju privilegirani-skoraj polovica prebivalcev našega planeta ne pozna in nima sanitarij.

In tako me ni presenetilo, da se je v tej čisti deželi pojavila in razvila tudi prva t.i. univerza za izobraževanje na področju sanitarij, kjer nudijo tečaje usposabljanja po eni strani za poklic čistilcev sanitarijev, po drugi strani za podjetja, ki razvijajo produkte/storitve iz navedene dejavnosti in po drugi strani za izobraževanje skupnosti iz manj razvitih ruralnih predelov na navedeno tematiko. Danes ima organizacija WTO 235 članov iz 58 držav sveta. Njena vizija pa je doseči čiste, varne, dostopne, ekološko naravnane in trajnostne sanitarije za čim večje število ljudi.

Noro, zanimivo, pohvalno in predvsem dokaz, da lahko prav iz vsake stvari naredimo zgodbo o uspehu.

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Znamka delodajalca: kaj je, kaj ni, s čim jo pogosto zamenjujemo

20.03.2024
Znamke podjetja Korporativna znamka podjetja, blagovne znamke podjetja in znamka delodajalca predstavljajo tri stebre identitete podjetja, ki skupaj...