Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Zaposlili ste tujca. Kaj pa njegov (tuji) partner?

Že več mesecev neuspešno iščete osebo za pomembno funkcijo v podjetju, a na slovenskem trgu nikakor ne najdete ustreznega kandidata. Poizkusili ste že vse mogoče, a videti je, da takega človeka v Sloveniji preprosto ni. Začnete se ozirati preko slovenskih meja, kjer se naenkrat odpre večji bazen, nemalokrat tudi višja finančna pričakovanja. Pa vendar vam uspe najti točno tako osebo, kot jo iščete in jo s ponudbo prepričati, da se preseli v Slovenijo.

Morda je ta oseba tujec, ki ga mami umirjenost in zelenost slovenskega okolja. Morda Slovenec, ki se je v tujino pred leti preselil z željo po širini, novih znanjih in boljših kariernih priložnostnih in se želi sedaj vrniti in pridobljeno znanje unovčiti v domovini.

Ta kandidat nekega dne pride domov in svojemu partnerju začne vzhičeno razlagati o odlični priložnosti, ki se mu je ponudila. Partner zavzeto in navdušeno posluša, se veseli zanj… Dokler ne izve, da gre za priložnost v tuji državi. Morda celo drugi celini. Sledi rahel šok. Misel na selitev se zazdi zastrašujoča in v tistem trenutku partner ostane brez besed. Kaj to pomeni zanj? Tukaj se počuti dobro, je strokovnjak na svojem področju in ima dobro službo ter socialno omrežje. Sedaj pa bo moral vse pustiti, da bosta s partnerjem lahko ostala skupaj. Morda ni prvič, da je partner dobil ponudbo v tujini in je bil on tisti, ki se je moral prilagoditi. Kaj pa njegova kariera?

zaposlitev tujca

Selitev in nova kariera

Ko se oseba prvič sooči z iskanjem zaposlitve v tuji državi, se pojavi nemalo vprašanj. Kje bo sploh priložnost zame? Kako velik je trg? Kakšna podjetja obstajajo? Kakšna je njihova kultura? Ali imam na svojem področju dela sploh priložnost za redno zaposlitev kot tujec? Ali moram spremeniti področje dela, da bi se lahko ustrezno prilagodil situaciji? Kako in kje začeti navezovati stike? Bom moral ostati doma, odpreti svoje podjetje?

Nekdo ob tem nima večjih težav in se brez večjih težav znajde, drugemu se bo ob iskanju odgovorov na ta vprašanja hitro zazdi, da  je naloga enostavno prezahtevna in preveč kompleksna, da bi se z njo lahko uspešno soočil. Z občutkom nemoči njegovo nezadovoljstvo narašča, odnos med partnerjema se začne krhati. Namesto aktivnega pristopa obupa in se vda v situacijo. Pojavi se dvom, ali je bila odločitev za selitev v tujino res prava.

zaposlovanje tujcev my career in slovenia

Izzivi pri iskanju dela v tuji državi

Nadaljevanje kariere v tuji državi je proces, ki vključuje raznolike vidike – od spoznavanja kulture države in specifik tamkajšnjega trga dela, grajenja socialne mreže, kar lahko od posameznika zahteva ogromno časa. Zato je ključno, da ima oseba na voljo nekoga, ki mu lahko ponudi informacije iz prve roke, ga usmeri v razmišljanju in k pravim priložnostim.

Podjetje Outfit7, ki v svojo ekipo v Sloveniji povabi na leto več deset tujcev, je uspešnost njihovih partnerjev pri vključevanja na slovenski trg dela zaznalo kot ključno za popolno integracijo novozaposlenega v slovensko okolje in njihovo zadovoljstvo z delom v podjetju. Zato so partnerjem tujih zaposlenih ponudili možnost vključitve v program »My Career in Slovenia«, ki naslavlja vse izzive iskanja zaposlitve v novem okolju:

  • spoznavanje slovenske kulture in specifik trga dela (kje kot tujec najti priložnosti za delo v Sloveniji, kakšno je povpraševanje),
  • personal branding in mreženje (na kakšen način se predstaviti potencialnim delodajalcem, na kaj biti pozoren in kako ter kje kot tujec navezati nove stike),
  • priprava na zaposlitveni razgovor (kaj so najpogostejša vprašanja, ki jih lahko pričakujemo in kako se nanje dobro pripraviti)
  • aktivno iskanje priložnosti (strategije iskanja zaposlitve, akcijski načrt, povezovanje s potencialnimi delodajalci in informacije o tem, kako odpreti lastno podjetje).

Program partnerje zaposlenih, ki so se preselili v Slovenijo, opolnomoči z informacijami o stanju na trgu dela, jim pomaga prepoznati prave priložnosti glede na njihovo področje dela in želje ter jih spodbudi k postavitvi kariernih ciljev, aktivnemu iskanju priložnosti in grajenju socialne mreže.

Podpora psihologa in svetovalca za iskanje in selekcijo

Posameznik, ki se je znašel v Sloveniji brez predhodne zaposlitve, se s celostno podporo psihologa in svetovalca na področju iskanja in selekcije hitreje umesti v slovensko okolje, prepozna prave priložnosti glede na svoje izkušnje, znanja in področje dela, se poveže s potencialnimi delodajalci oz. začne s samostojno aktivnostjo. Svetovalci v programu ga spodbujamo k proaktivnosti in zasledovanju mednarodne kariere, zato na selitev lažje gleda kot na priložnost in ne kot na situacijo, ki se ji ne more izogniti.

»Coming to Slovenia as a spouse of an already employed expatriate, I jumped into cold water. Thanks to the sustainable support of the Competo programme “My career in Slovenia”, I was quickly able to build my own business. As a freelancing content writer, I got lots of valuable information and rapidly expanded my local network.« Nadine Balazs, freelance content writer

Selitev je več kot novo stanovanje in urejanje dokumentacije

Pri zaposlovanju tujcev podjetja načeloma nudijo podporo pri urejanju dokumentacije, nemalokrat tudi pri iskanju namestitve. Selitev v tujo državo pa je veliko več kot le to. Pustiti svoje dosedanje življenje, bližnje in kariero in se podati v tujo državo neznanih priložnosti je tudi za najbolj pogumne in samozavestne lahko strašljivo. Podjetje, ki se zaveda, da zadovoljstvo in aktivnost partnerja vpliva tudi na dolgoročno zadovoljstvo zaposlenega, pa lahko z vključitvijo v karierni program za tujce kot je »My Career in Slovenia« poskrbi za uspešno sodelovanje.

Verjamem, da bodo take prakse tudi v Sloveniji vse pogostejše. Zagotovitev podpore tujemu partnerju pri selitvi v Slovenijo pa je lahko tudi eden od ključnih dejavnikov, ki strokovnjaka iz tujine, ki ga želite privabiti v svoj tim, prepriča za selitev v Slovenijo.

 

Kateri so top karierni premiki v Sloveniji? Kaj se dogaja na področju iskanja talentov? Kako učinkovito voditi, sodelovati in komunicirati? Kako graditi dobre odnose in razvijati kompetence? Kako ponotranjiti agilni način razmišljanja? Prijavite se na Competo e-novice in bodite v stiku z aktualnim HR dogajanjem.

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Znamka delodajalca: kaj je, kaj ni, s čim jo pogosto zamenjujemo

20.03.2024
Znamke podjetja Korporativna znamka podjetja, blagovne znamke podjetja in znamka delodajalca predstavljajo tri stebre identitete podjetja, ki skupaj...