Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Zaposlitveni razgovor naj se preoblikuje v zaposlitveni pogovor

V odnosu “delodajalec – kandidat/-ka” gre za razmerje dveh enakovrednih partnerjev. “Jaz si želim delati s teboj in soustvarjati zgodbo zate, ampak po drugi strani imaš ti kot delodajalec neko kulturo in poglejva, kje se lahko najdeva“. To je kot win-win situacija.

Z iskrenostjo in avtentičnostjo morda ne bomo “všečni” vsem. A to naj tudi ne bo naš cilj. Nismo vsi za vse. Vsaka organizacija je avtentična. Vsak posameznik je unikaten. S tem, ko odprto govorimo o sebi, povemo tiste prave stvari, ki jih bodo “za nas pravi” posamezniki ali organizacije prepoznali kot dodano vrednost.

V zaposlitvenem procesu je pomembno, da so posredovane informacije kakor tudi povratne informacije čim bolj transparentne in iskrene.

✔️ Obljubimo le tisto, kar lahko dejansko ponudimo, omogočimo in tudi naredimo.
✔️ Izpostavimo naše prednosti in hkrati tudi področja, kjer imamo priložnost za rast in razvoj.
✔️ Del pogovora namenimo naši kulturi.
✔️ Bodimo maksimalno iskreni in transparentni.
✔️ Odprto se pogovorimo o naših željah in pričakovanjih.
✔️ Podrobno se dotaknimo področja (ne)skladnosti.
✔️ Podajmo si hitre povratne informacije.
✔️ Če hitro zaznamo, da nismo za skupaj, to čimprej povejmo.

Čas je dragocen – to velja za oba partnerja v procesu izbora.

Dober mentor

Pri kandidatih se lahko »dober utrip«, ki ga začutijo s prihodom v podjetje, v dani se v ekipi hitro izkaže kot žal drugačen. Marsikaj lahko predvidimo, a tega dela žal ne dovolj globoko. Veliko je odvisno od kompetentnosti vodje ter intenzivnega uvajanja (onboardinga).

Pomembno je, da novo zaposleni že od prvega delovnega tedna dobi strokovno podkovanega mentorja. Le ta z intenzivnimi rednimi srečanji poskrbi, da se oseba hitro integrira v novo delovno okolje. Z mentorstvo prav tako poskrbimo, da se novo zaposleni naučil predvsem tisto, kar ni  nikjer zapisano, a je za delovanje prav tako pomembno.

Intenzivno učenje in uvajanje v prvih tednih je marsikdaj zelo naporno. Vsekakor pa je vredno našega truda in časa.

Naša popotnica za vnaprej 

V zaposlitvenem procesu izbirata »oba«, tako delodajalec kot posameznik. Če želimo v svoje vrste pritegniti dobre kadre, prisluhnimo njihovim željam in pričakovanjem. Bodimo fleksibilni in prilagodimo posamične korake našega zaposlitvenega procesa.

Kar smo se dogovorili pred nastopom dela, naj drži tudi v praksi.

Vse se začne in konča z odnosi.

Kakovostni odnosi delajo razliko.

👉Win- Win👍

Ostali članki

Trajnost in zaposlovanje: Gradnja trajnostne prihodnosti skozi znanja in kompetence

22.09.2023
Uresničevanje trajnostnih strategij zahteva strokovnjake s specifičnimi trajnostnimi znanji in kompetencami. Kako do njih? Kaj naj sploh iščemo?...

Pomen trajnostnega vodenja

15.09.2023
Vloga kadrovske službe je med drugim tudi v tem, da spodbuja vodje k stalnemu razvoju. Le ta jim bo pomagal pri spopadanju s kompleksnostjo izzivov...

Kako najti delodajalca, ki skrbi za trajnostno delovanje družbe?

08.09.2023
Dobri kandidati ne iščejo povprečnih delodajalcev. Želijo si soustvarjati zgodbo podjetja z jasno vizijo, vrednotami in poslanstvom. Želijo si...