Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Zaposlitveni razgovor naj se preoblikuje v zaposlitveni pogovor

V odnosu “delodajalec – kandidat/-ka” gre za razmerje dveh enakovrednih partnerjev. “Jaz si želim delati s teboj in soustvarjati zgodbo zate, ampak po drugi strani imaš ti kot delodajalec neko kulturo in poglejva, kje se lahko najdeva“. To je kot win-win situacija.

Z iskrenostjo in avtentičnostjo morda ne bomo “všečni” vsem. A to naj tudi ne bo naš cilj. Nismo vsi za vse. Vsaka organizacija je avtentična. Vsak posameznik je unikaten. S tem, ko odprto govorimo o sebi, povemo tiste prave stvari, ki jih bodo “za nas pravi” posamezniki ali organizacije prepoznali kot dodano vrednost.

V zaposlitvenem procesu je pomembno, da so posredovane informacije kakor tudi povratne informacije čim bolj transparentne in iskrene.

✔️ Obljubimo le tisto, kar lahko dejansko ponudimo, omogočimo in tudi naredimo.
✔️ Izpostavimo naše prednosti in hkrati tudi področja, kjer imamo priložnost za rast in razvoj.
✔️ Del pogovora namenimo naši kulturi.
✔️ Bodimo maksimalno iskreni in transparentni.
✔️ Odprto se pogovorimo o naših željah in pričakovanjih.
✔️ Podrobno se dotaknimo področja (ne)skladnosti.
✔️ Podajmo si hitre povratne informacije.
✔️ Če hitro zaznamo, da nismo za skupaj, to čimprej povejmo.

Čas je dragocen – to velja za oba partnerja v procesu izbora.

Dober mentor

Pri kandidatih se lahko »dober utrip«, ki ga začutijo s prihodom v podjetje, v dani se v ekipi hitro izkaže kot žal drugačen. Marsikaj lahko predvidimo, a tega dela žal ne dovolj globoko. Veliko je odvisno od kompetentnosti vodje ter intenzivnega uvajanja (onboardinga).

Pomembno je, da novo zaposleni že od prvega delovnega tedna dobi strokovno podkovanega mentorja. Le ta z intenzivnimi rednimi srečanji poskrbi, da se oseba hitro integrira v novo delovno okolje. Z mentorstvo prav tako poskrbimo, da se novo zaposleni naučil predvsem tisto, kar ni  nikjer zapisano, a je za delovanje prav tako pomembno.

Intenzivno učenje in uvajanje v prvih tednih je marsikdaj zelo naporno. Vsekakor pa je vredno našega truda in časa.

Naša popotnica za vnaprej 

V zaposlitvenem procesu izbirata »oba«, tako delodajalec kot posameznik. Če želimo v svoje vrste pritegniti dobre kadre, prisluhnimo njihovim željam in pričakovanjem. Bodimo fleksibilni in prilagodimo posamične korake našega zaposlitvenega procesa.

Kar smo se dogovorili pred nastopom dela, naj drži tudi v praksi.

Vse se začne in konča z odnosi.

Kakovostni odnosi delajo razliko.

👉Win- Win👍

Ostali članki

Projekt 45+: »Nisem dovolj mlad, da bi vedel vse.« Oscar Wilde

14.06.2024
Anja Kocjančič, ambasadorka Competo projekta 45+ V letošnjem letu bom dosegla pogoje za upokojitev. Čeprav sem zadnjih deset let vztrajno trdila,...

Sodobna sistemizacija delovnih mest

27.05.2024
Na sistemizacijo večino gledamo kot na zelo birokratski del kadrovske službe. Toda, sodobna sistemizacija lahko predstavlja tudi strateško orodje,...

CV ni ključni pokazatelj tega, kako uspešen bo nekdo v novi službi

23.05.2024
Bitka za kadri in talenti predstavlja enega večjih izzivov vseh delodajalcev danes. Vsi iščemo načine za izboljšanje zaposlitvenih praks in še...