Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Zavzetost zaposlenih: majhni triki za velik učinek

Nezadovoljstvo, slaba klima, rast števila bolniških odsotnosti… Veliki izzivi vsakega kadrovika, ki se na prvi pogled zdijo kot velik zalogaj (beri: ki zahtevajo velike investicije in ogromne projekte). Seveda je prav, če se teh izzivov lotimo na celosten način, a zavzetost zaposlenih lahko izboljšamo tudi če nimamo velikega budgeta in resursov: z malimi triki, ki imajo velik učinek.

Zavzetost zaposlenih in zdrav življenjski slog

Ko nivo bolniških odsotnosti zraste v oranžno ali rdečo cono, je čas za ukrepanje. Barbara Tavčar (body@work) in Katja Milovanovič (Iskra mehanizmi) sta se izziva lotili z vpeljavo telovadbe na delovno mesto. Vsi zaposleni dvakrat na teden po 10 minut v manjših skupinah (po oddelkih) telovadijo pod vodstvom usposobljenih vaditeljev, ki jim po potrebi pokažejo tudi individualne vaje za specifične težave.

»Dvakrat na teden po 10 minut« se res sliši kot zelo majhen trik, a tudi za uspeh takšnega projekta je potrebna dobra priprava. Kaj Barbara Tavčar in Katja Milovanovič prepoznavata kot ključne vsebinske točke, ki jih je potrebno razjasniti pred vpeljavo telovadbe na delovno mesto?

  1. Podpora vodstva. Pomembno je, da vodstvo da vidi povezavo med cilji projekta (manj bolniških odsotnosti, boljše počutje, večja zavzetost) in poslovnimi rezultati (manjši stroški, višja produktivnost).
  2. Telovadba je le del ozaveščanja o zdravem življenjskem slogu. Če projekt pričnemo z delavnicami, kjer se ljudje naučijo prepoznavat vzroke za bolečine in kako si pomagati, je učinek še večji in trajnejši, saj zaposleni ozavestijo, da so sami odgovorni za svoje zdravje ter da so edini, ki lahko na to res vplivajo.
  3. Namen telovadbe na delovnem mestu ni hujšanje – je to, da je nekdo na delovnem mestu bolj učinkovit in uspešen ter posledično bolj zadovoljen sam s sabo.
  4. Da telovadba ne ovira delovnega procesa, se je smiselno organizirati v manjše skupine (npr. 1 oddelek). Tako npr. tudi v proizvodnji ne pride do zastoja.
  5. Za telovadbo potrebujemo neprestano motivacijo. Tudi ko je sistem vpeljan že dlje časa, motivacije rado zmanjka. Zato z usposobljenimi posamezniki ali zunanjimi vaditelji lahko poskrbimo, da se nivo motivacije ohranja. A največji motivator ostaja izboljšano počutje ter tudi uho, ki prisluhne izzivom posameznika.

zavzetos zaposlenih lahko povečamo z majhnimi triki

Kako »prodati« idejo o takšnem projektu vodstvu?

Izkušnja podjetja Iskra Mehanizmi kaže, da je nivo bolniških odsotnosti po približno letu in pol telovadbe že padel. Videti pa je tudi druge učinke: zaposleni se na telovadbi zabavajo, izkoristijo jo za »mini team building«, za individualni posvet glede vaj, ki jih lahko delajo tudi doma in podobno. Tako zaposleni poročajo o boljšem počutju, posledično pa se je tudi klima v podjetju izboljšala.

Če zgornje pretvorimo v številke: koliko stane človek, ki je na bolniški? Ki je utrujen? Koliko pa tisti, ki je zavzet in učinkovit pri svojem delu?

Bolje diši, bolj smo zavzeti?

Predstavljajte si naslednjo situacijo: pred vami je pomemben sestanek in ko stopite v sejno sobo ste kar malo nervozni. Poleg tega je zrak v sobi slab, vaši sogovorniki pa vsi po malem zehajo in dremajo na stolih. Nič kaj prijetne okoliščine za pomemben sestanek. Zdaj pa si predstavljajte drugačno sceno: sejna soba je prezračena, v njej prijetno subtilno diši po citrusih, vaši poslušalci se ob vstopu v sobo muzajo in nasmihajo nenavadnemu vonju. V kateri situaciji bi raje bili?

Z aromaterapevtko Aljo Zadel smo na FOW zajtrku govorili o tem, kako na učinkovitost pri delu vplivajo vonjave. Eterična olja, ki jih v prostor razširimo s posebnimi difuzorji, imajo zelo različne pozitivne učinke na razpoloženje in produktivnost:

  • Evkaliptus je dober v boju proti virusom, a le v pravih količinah.
  • Črni poper dvigne koncentracijo in zmanjšuje tremo.
  • Citrusni vonji poživljajo, dvigujejo koncentracijo in vnašajo svežino.

Voh je kot čutilo najbližje limbičnemu sistemu v možganih, zato vonjave hitro zaznamo. Eterična olja tako hitro učinkujejo na razpoloženje, uporabljamo pa jih lahko v različne namene: proti anksioznosti, za umirjanje napetosti, za dvig koncentracije in podobno. Potrebujemo le dober difuzor in nasvet strokovnjaka o tem, koliko in kakšna eterična olja uporabiti v različnih situacijah. Eterična olja so namreč visoko koncentrirana in učinkujejo tudi, kadar jih ne zaznamo z vonjem – v možganih pa reakcija vseeno poteka.

Eterična olja že uporabljajo v nekaterih šolah in vrtcih (npr. za umiritev živahnih otrok, za koncentracijo pri pouku,…) pa tudi v domovih za ostarele. V Italiji in Franciji je praksa razširjena tudi v podjetjih. Tudi v Competu smo testirali difuzor in že v 14 dneh opazili ugodne učinke – atmosfera v naši sprejemnici, ki jo vsak dan prečka ogromno ljudi, je bolj sproščena in umirjena. Pomaga pa tudi pri preprečevanju viroz v obdobjih gripe in prehladov.

En sprehod na dan prežene zdravnika stran

Vse gostije našega aprilskega FOW zajtrka prisegajo na en preprost, a učinkovit vsakdanji »hack«: vsaj en sprehod na dan. Dodajo mu trenutke hvaležnosti, umirjanje pred spanjem in miselnost, da nekaj delam ne zato ker moram, ampak želim.

 

 

Kateri so top karierni premiki v Sloveniji? Kaj se dogaja na področju iskanja talentov? Kako učinkovito voditi, sodelovati in komunicirati? Kako graditi dobre odnose in razvijati kompetence? Kako ponotranjiti agilni način razmišljanja? Prijavite se na Competo e-novice in bodite v stiku z aktualnim HR dogajanjem.

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Poslanstvo, vizija, vrednote, kultura – še nikoli tako pomembni

09.02.2024
Če si priznamo ali ne, je še kako pomembno, da verjamemo, da delujemo za višje in ne zgolj parcialne cilje, da ustvarjamo sledi, ki jih bomo lahko...