Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Tina Novak Kač - Intervju

Tina Novak Kač

Partnerka

Največji izziv je bilo začeti znova. Zamenjala sem industrijo, storitev in posledično morala osvojiti nova znanja in ustvariti novo mrežo partnerjev. Bolj preprosto je vztrajati v obstoječem, a hkrati velika nevarnost, da padeš v cono udobja.

Posel smo ljudje! V današnjem intervjuju vam predstavljamo našo direktorico prodaje – Tino Novak Kač. Je magistrica komunikologije. Že na začetku kariere se je usmerila v prodajo – najprej pri poslovnem mediju, kasneje pri eni največjih medijskih hiš v Sloveniji. Pot jo je vodila celo v daljno Južno Afriko, od leta 2015 pa je del Competove ekipe. Poleg prodaje Tina v Competu skrbi tudi za iskanje in izbor kadrov na področju vrhnjega managementa.

 

Tina, si izjemno vztrajna in ciljno usmerjena večna optimistka, ki verjame v človeško dobro in v to, da je s pravo ekipo vsak projekt mogoče uspešno pripeljati do konca. Je to recept za vrhunske prodajne dosežke oz. morda tudi za še kaj drugega?

V vsak poslovni odnos stopam z zaupanjem, dobronamernostjo in optimizmom. Vse našteto so po moje gradniki kakovostnega in dolgoročnega sodelovanja, kjer pridobijo vse strani. Čeprav pravijo, da dobri prodajalci lahko prodajo karkoli, to absolutno ni moje vodilo. Potreba sta strast in vera v to, kar prodajaš. Jaz 100% zaupam v našo ekipo in način dela, ki nas vodi ter profesionalnost in to je (poleg ostalega) ključno za vrhunske prodajne dosežke.

 

Kako bi na kratko opisala tvojo izkušnjo življenja in dela v Južni Afriki? Je bilo težko narediti ta korak? In po drugi strani – je bilo lepo priti nazaj?

Južna Afrika je zelo posebna država. Lepa, unikatna, prvinska, a obtežena z grehi preteklosti, zaradi katerih je še vedno globoko razklana. Po eni strani najbolj razvita v podsaharski Afriki, predvsem zaradi lege (pot med Evropo in Indijo) in naravnih danosti (zlato, diamanti, platina) in po drugi strani poslovno izjemno zahtevna. Moja pričakovanja so bila, da so zaradi mavričnosti (t.i. rainbow nation) zelo odprti do drugačnosti, do tujcev, v resnici pa je ravno obratno. Posel se dogaja v zaprtih krogih, kamor je težko vstopiti. Na nas je država naredila izjemen vtis in nam je zelo pri srcu, saj smo se kot družina povezali na povsem novem nivoju in hkrati stkali prijateljstva za vse življenje.

Moja izkušnja po povratku je bila pozitivna. Enostavno bolj ceniš stvari, ki jih v Sloveniji imamo (in ni jih malo), ki jih prej jemlješ kot samoumevne. Res živimo v eni najlepših držav na svetu in tega se premalo zavedamo.

 

Danes je veliko govora o temu, da mladi odhajajo v tujino na šolanje in delo. Kako ti gledaš na to?

Vsakemu, ki ima možnost nekaj časa preživeti v tujini, to toplo priporočam. Svet ti odpre drugačen pogled na svet in ponudi neprecenljiva znanja in izkušnje. Naša skupna naloga pa je, da v Sloveniji ustvarimo pogoje, da se bodo mladi vrnili oziroma se bodo želeli vrniti.

 

V svoji karieri si delala v različnih panogah. Kako gledajo na to naročniki – da je kandidat zamenjal različne industrije – kot prednost ali slabost? In kakšno je tvoje mnenje?

V prihodnje bodo uspešne organizacije vedno bolj fleksibilne in takšni moramo biti tudi posamezniki, če bomo želeli biti uspešni. Kandidat, ki je menjal različna okolja pokaže, da ga ni strah sprememb, da si želi izzivov in najpomembnejše: si želi osebnostno in poslovno rasti. Seveda to ne pomeni, da je industrije potrebno menjati »na silo«. Dokler rasteš in se razvijaš, ni potrebe po menjavi. Takoj ko zaznaš, da si obtičal, pa je potrebno ukrepati.

V prihodnje bodo uspešne organizacije vedno bolj fleksibilne in takšni moramo biti tudi posamezniki, če bomo želeli biti uspešni.

Po katerih storitvah imajo ta trenutek podjetja največ potreb in ali je morda kakšna razlika v primerjavi z dvema letoma nazaj?

Predvsem potrebe variirajo v okviru posameznih industrij. Za vsako industrijo je praktično značilna cikličnost. V preteklem letu je bilo čutiti izjemen porast po programerjih, razvijalcih na področju informacijske tehnologije. Letos je več aktivnosti pri zaposlovanju strokovnega in vodstvenega kadra v proizvodnih okoljih, elektro industriji in energetiki. Predvsem v zadnjem času zaznavam rast na področju razvoja zaposlenih, kar je zelo spodbudno.

 

Prihodnost dela prinaša veliko sprememb. Kaj meniš, kako se bo v Sloveniji trg dela razvijal v naslednjih 5-10 letih?

Trg služb bo v prihodnje pospešeno postajal trg dela. Spremembe poslovnih modelov, ki jih prinaša 4. industrijska revolucija, prinašajo spremenjen način dela. V podjetjih bo poudarjena skrb za kadre in sicer na način, da se bodo morali za talente še bolj truditi in jim omogočati optimalno izkušnjo. Še bolj izrazita bo potreba po vseživljenjskem učenju, vrednote bodo temeljno »lepilo« podjetja. Večji poudarek bo na timskem delu, kjer se bodo timi prilagajali spremenjenim pogojem na trgu. Sodelovanje med podjetjem in posameznikom bo pogosto usmerjeno na projektno delo, za poslovne procese bo nujno sodelovanje s številnimi strokovnjaki. Odprte inovacije, z uporabo novih modelov in pristopov kot so hekatoni, inovacijske mreže, sodelovanje zunanjih sodelavcev pri oblikovanju storitev in produktov bo običajna praksa.

 

Kaj je bil v zadnjih dveh letih pri tvojem delu največji izziv?

Največji izziv je bilo začeti znova. Zamenjala sem industrijo, storitev in posledično morala osvojiti nova znanja in ustvariti novo mrežo partnerjev. Bolj preprosto je vztrajati v obstoječem, a je to hkrati tudi velika nevarnost, da padeš v cono udobja.

 

Ali imamo lahko po tvojih izkušnjah v poslu tudi prijatelje ali gre za popolnoma dve nezdružljivi stvari?

Posel delamo ljudje, ne podjetja. Med tkanjem poslovnih vezi srečujem tudi ljudi, s katerimi se tudi na osebnem nivoju zelo začutimo in poslovne vezi prerastejo v prijateljske. Nenazadnje me je eden mojih najtesnejših prijateljev – Matic – povabil na Competo, kjer odlično poslovno sodelujeva.

 

Vsi potrebujemo tudi čas za odklop, da se sprostimo, regeneriramo. Kaj takrat najraje počneš? Kaj ti dviguje energijo?

Rada potujem, za vikend pobegnem s prijateljicami, vzamem v roko dobro knjigo, moja redna spremljevalka zadnja leta je hot joga, poleti rada jadram, pozimi smučam. Sem zelo aktivna, od majhnega vedno nekaj počnem, zato imam veliko vlog. Moji najljubši sta partnerica in mama. Močni besedi in najlepši vlogi. Ponosna in hvaležna sem, da imam družino. So moj prosti čas in moje veselje.

Vsi intervjuji

Tina Novak Kač

Sledi svoji strasti, pa ne boš delal niti dneva v življenju.

Jasna Benko Živec

Nikoli ne obupaj!

Maša Žilevski

Moj šef pravi, da so ljudje s smislom za humor visoko inteligentni.