Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Kompetence za uspešne time

Hitreje, višje, močneje je žal še vedno prepogost način delovanja organizacij. Merjenje mišic in budgetov se zdi, da je glavna igra – pri tem pa so igralci zamenljivi, ko njihove kompetence na videz n ustrezajo več zadanim pričakovanjem.

Kakorkoli so nas polna usta timskega dela, pa potihoma navijamo za »supermane« in »superwomenke«, ki premikajo meje, presegajo cilje in pokažejo, kaj vse se da.

V tekmi številk smo obsojeni na poraz

Od daleč se večina teh tekem oz. tekmovalcev (kljub zavidljivo razvitim kompetencam vzdržljivosti in upravljanja s stresom) zdi obsojenih na poraz. Tekmujejo namreč predvsem v količini – koliko lahko prodam, koliko lahko izdelam, koliko lahko zaključim… Če podrobneje razčlenimo te aktivnosti, hitro pridemo do zaključka, da večino te neverjetne produkcije lahko že danes opravi (in preseže) umetna inteligenca. Edini razlog, da se za količinskimi rezultati še pehamo ljudje, je trenutno visoka cena umetne inteligence – a kot se je zgodilo z mobilnimi telefoni, 3D printerji, bodo visoke cene kmalu preteklost.

Človeške kompetence vs. algoritmi

Obstajajo algoritmi, ki prepoznajo mikro izraze na obrazih. A tople roke za objem ima le človek.

Kot sem pred časom slišala – google hitro zbere in analizira podatke o tem, katere teme spremljam aktivneje, katere manj, s kom se virtualno povezujem, kako nakupujem…. A kar nekaj časa rabi, da ugotovi, da sem ženska. Ljudje smo to dejstvo sposobni ugotoviti v milijoninki sekunde. Obstajajo algoritmi, ki prepoznajo mikro izraze na obrazih. A tople roke za objem ima le človek. Alexa lahko oponaša naš glas in prepozna naše besede, a le dober prijatelj ve, kaj povedati v trenutku, ko nam je hudo, oziroma ve tudi, kdaj molčati.

Kompetence timov prihodnosti

Uspešni bodo timi, ki bodo najbolj povezani, ki bodo sprejemali različnost, ki bodo znali najti skupen jezik.

Uspešni timi prihodnosti torej ne bodo tisti, ki bodo imeli največ supermanov in superwomank. Uspešni bodo timi, ki bodo najbolj povezani, ki bodo sprejemali različnost, ki bodo znali najti skupen jezik. Timi, ki bodo čim bolj različni, a enotni v poslanstvu. Sprejeti to širino in začutiti vse nianse različnost, ter iz njih črpati inovativne ideje bo tisto, kar verjamem, da umetna inteligenca še nekaj časa ne bo sposobna. Zakaj? Ker vsega, kar ljudje čutimo, ne znamo opisati. Kar pomeni, da tega ne moremo spraviti v algoritem.

Uspešne time (in posameznike) torej ne bodo krasile kompetence tekmovalnosti in zgolj usmerjenosti v rezultate, temveč kompetence učinkovite komunikacije, reševanja konfliktov in sodelovanja z različnimi ljudi. Na ta način bodo timi različne poglede usmerili v rešitev, ki ni ne moja, ne tvoja, temveč naša. Ko vsota 1+1 ne bo več zgolj > 2, ampak bo neskončno. In tega se zares veselim.

 

Kateri so top karierni premiki v Sloveniji? Kaj se dogaja na področju iskanja talentov? Kako učinkovito voditi, sodelovati in komunicirati? Kako graditi dobre odnose in razvijati kompetence? Kako ponotranjiti agilni način razmišljanja? Prijavite se na Competo e-novice in bodite v stiku z aktualnim HR dogajanjem.

 

 

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Znamka delodajalca: kaj je, kaj ni, s čim jo pogosto zamenjujemo

20.03.2024
Znamke podjetja Korporativna znamka podjetja, blagovne znamke podjetja in znamka delodajalca predstavljajo tri stebre identitete podjetja, ki skupaj...