Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Na trgu dela pri 45+

Gostujoči blog

Da se kaj spremeni, je potrebno začeti najprej pri sebi.

Še pred enim letom sem bila zaposlena v enem izmed uglednih TK podjetij. V 15 letih, ki sem jih preživela v tem uspešnem in uglednem podjetju je bilo veliko reorganizacij za še boljše rezultate, večjo fleksilbilnost in učinkovitost v boju s konkurenti. Kar je ok. Manj prijetna stvar teh ukrepov pa so odpuščanja.

Zadnja večja reorganizacija, ki se je odvila v aprilu in juniju 2019, je odnesla poleg večjega števila sodelavcev tudi mene. Čeprav sem pri vsaki reorganizacija računala, da sem lahko tudi jaz na vrsti za odstrel, me je novica, da se moram zglasiti v kadrovski službi, šokirala. Mislila sem, da sem pripravljena na najslabšo varianto, a se je izkazalo, da v resnici nisem.

Nisem bila pripravljena na soočenje s dejstvom, da bom 53 letih pristala na Zavodu za zaposlovanje, na to, da ne vem, ali bom sploh še kdaj dobila primerno delo in plačilo. Občutki strahu in negotovosti so me stiskali še toliko bolj, ker sem odvisna samo od svojih prihodkov. Sicer nimam otrok, vendar tudi sebe moram dostojno preživeti.

Pisala sem prošnje, obenem pa sem denar, ki sem ga prejela ob odhodu, vložila v izobraževanje na področju digitalnega marketinga. Tako mi je uspelo, da sem svoj strah uspela transformirati v bolj pozitivno smer.

Novo področje me je pritegnilo in menim, da sem si s tem tudi ustvarila priložnost, da sem kar hitro dobila novo delo. Sicer po vezah in za določen čas, vendarle pa na področju digitalnega marketinga, kamor sem se želela usmeriti že pri prejšnjem delodajalcu, vendar za to ni bilo posluha.

Sedaj je nekaj več kot pol leta od neljubega dogodka. Sem pa naredila tektonski premik glede pridobivanja novega znanja, prav tako pa tudi v načinu mišljenja in pogleda na življenje. Prvič v življenju imam občutek, da sem premagala svoj strah, negotovost in pridobila zaupanje vase in svoje sposobnosti.

Po svoje sem lahko hvaležna, da so me odpustili iz okolja, ki me je hromilo zaradi slabih odnosov, večnega strahu pred odpuščanjem, neprimernega odnosa do starejših in bolj izkušenih sodelavcev.

Še vedno pa upam, da bodo večja podjetja uspela prepoznati tudi v starejših sodelavcih potencial in prednosti, ki jih prinašajo izkušnje. Menim, da je za uspeh vsakega podjetja potrebno pravo razmerje mladosti in izkušenj.

M.S., kandidatka 45 +

 

Kateri so top karierni premiki v Sloveniji? Kaj se dogaja na področju iskanja talentov? Kako učinkovito voditi, sodelovati in komunicirati? Kako graditi dobre odnose in razvijati kompetence? Kako ponotranjiti agilni način razmišljanja? Prijavite se na Competo e-novice in bodite v stiku z aktualnim HR dogajanjem.

 

Ostali članki

Trajnost in zaposlovanje: Gradnja trajnostne prihodnosti skozi znanja in kompetence

22.09.2023
Uresničevanje trajnostnih strategij zahteva strokovnjake s specifičnimi trajnostnimi znanji in kompetencami. Kako do njih? Kaj naj sploh iščemo?...

Pomen trajnostnega vodenja

15.09.2023
Vloga kadrovske službe je med drugim tudi v tem, da spodbuja vodje k stalnemu razvoju. Le ta jim bo pomagal pri spopadanju s kompleksnostjo izzivov...

Kako najti delodajalca, ki skrbi za trajnostno delovanje družbe?

08.09.2023
Dobri kandidati ne iščejo povprečnih delodajalcev. Želijo si soustvarjati zgodbo podjetja z jasno vizijo, vrednotami in poslanstvom. Želijo si...