Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Ni važno, kdo igro začne – važno je, kdo jo zaključi

V petek smo se HR inovatorji ponovno srečali na podstrešju našega Competa. Tokrat je bil gost »Future of Work« zajtrka nekdo, ki dobro ve, kako sestaviti ekipo, kako v njej delati, kako jo voditi in kaj je ključno, da je ekipa uspešna.

Gregor Cvijič je bivši rokometaš, tudi olimpijec, ki že vrsto let nastopa v vlogi rokometnega trenerja. Zase pravi, da je športnik po duši in že na začetku pogovora je povedal, da bo tokratna vsebina zelo povezana s športom. Je iskren, direkten in jedrnat. Spoštuje Ronalda, čeprav ga ne mara. Spoštuje ga, ker mu je uspelo, kljub temu da prihaja iz malega mesta in revne družine. Vizija, želja in trdo delo so ga pripeljali tako daleč, da je danes verjetno najboljši nogometaš na svetu – ker je bil drzen in si je upal več. Če je želja po uspehu zelo velika, če nekaj zelo rad počneš in na tem delaš, lahko uspeš ne glede na to, od kod prihajaš in iz kakšne družine izhajaš – enako je pri gradnji kariere.

Slovenci bi imeli vse in bi bili vse naenkrat

»Slovenci bi imeli vse in bi bili vse naenkrat, kar nikoli ne gre« je izpostavil Cvijič. Imeli bi uspešno kariero, super družino, s katero bi preživljali večino dneva, bili bi odlični managerji in hkrati bi dobro delovali v timu. Vse ne gre. Tako kot ne morejo biti vsi zvezde v ekipi. Vsi posamezniki morajo biti na svojem področju dobri, eden pa te člane vodi in jo povezuje v odlično, nepremagljivo ekipo.

Poraz kot vzvod za prebujenje

Če se spomnim naše košarkarske ekipe na Evropskem prvenstvu, se spomnim na kapetana Gorana Dragiča. Vrhunski igralec, zvezda svetovnega kova, ki je skupaj z ostalimi ustvaril nepremagljivo ekipo. Ko so igralci skoraj obupali in ob pavzi na klop odšli s sklonjenimi glavami, jih je Dragič dvignil, povezal in nazaj na parket so šli še močnejši. Dal jim je voljo. Kako? Cvijič pravi, da je poraz lahko tudi vzvod za prebujenje.

To velja pri vseh športih in v vseh timih: če razmišljaš o napaki, ki si jo pravkar naredil, jo boš naredil znova. Napake sicer ne smemo pozabiti, ampak jo moramo pozdraviti. Iz nje se moramo učiti.

Takšna logika je za slovensko »želim-imeti-vse-naenkrat« okolje težko sprejemljiva. Zato se je o napakah potrebno pogovarjati. Če si del ekipe, ki je iskrena, se boš s kolegi lahko pogovarjal tudi o tem, kaj ti ni všeč. V dobri ekipi napake reflektiraš in greš naprej. Pomembno je, da so člani ekipe iskreni med seboj in da so sproščeni. Ali kot pravi Cvijič: »Igralci morajo imeti »poštimano« v glavi, telo bo že naredilo, kar je potrebno.« Zato so teambuildingi in priprave na sezono zelo pomembne. Takrat so člani skupaj 24 ur na dan in takrat se gradi močna ekipa – v pogojih, ki niso vedno idealni, sploh ko z nekom preživljaš cele dneve.

Kaj pa, ko zvezde odhajajo?

Če se nekdo ne vidi v ekipi, se ne čuti kot del ekipe in si želi drugam, ga je bolje spustiti iz rok. Če ostane, bo sicer naredil kar mora, ne bo pa tiste potrebne strasti in želje. Gregor Cvijič pravi, da je edina napaka, ki jo je naredil, izbira kluba na podlagi denarja in ne na podlagi strasti in želje. Seveda od zraka ne gre živeti pa vendar, če ti nekdo ponudi možnost razvoja, osebne rasti, to pretehta denar in tega se mora zavedati vsak delodajalec.

»Konkurenčen finančni paket« je postal higienik.

Tako kot mora za dosego dobrih rezultatov delovati športna ekipa, mora delovati tudi ekipa v katerikoli službi. Vsak je strokovnjak na svojem področju in vsi skupaj sestavljajo ekipo, vedno pa je potreben nekdo, ki to ekipo vleče naprej. Osnova za uspešnost ekipe je, da se sodelavci med seboj dopolnjujejo, se znajo iskreno pogovoriti in imajo enake vrednote.

Kateri “hack” Gregorju Cvijiču olajša vsakdan?

Kakšen je preprost osebni ali poslovni »hack«, ki našemu gostu Gregorju Cvijiču olajša vsakdan? Pravi (in z njim se tudi sama zelo strinjam), da je njegov najpomembnejši »hack« poštenje do sebe. Zjutraj se postavi pred ogledalo in si reče: »Sem pošten in delaven človek in danes bom dal vse od sebe,« ter gre s čisto vestjo v nov dan.

 

 

»Nobeno podjetje, veliko ali majhno, ne more zmagati na dolgi rok brez zavzetih zaposlenih, ki verjamejo v njegovo misijo in razumejo, kako jo bodo dosegli.« Jack Welch

 

Kaj je FOW zajtrk?  

Zajtrk naj bi bil po nekih teorijah najbolj pomemben obrok dneva, spet drugi so zagovorniki izpuščanja hrane zjutraj…. Zdrava hrana je postal v zadnjih letih verjetno eden najbolj kompleksnih pojmov. Podobno kot HR in prihodnost dela. Kot pri vsaki kuhi, je tudi tu potrebno pravo količino kuharjev, tako da bomo število udeležencev omejili na max. 25, kar je še dovolj prijetno in domače na naših »dilah«. Udeleženci so praviloma sodelujoči na Competo HR hekatonih oz. drugi strokovnjaki na povabilo enega od udeležencev. Če pa se vam zdi, da morate nujno sodelovati, nam pošljite sporočilo in nam povejte zakaj.

Kaj je HR hekaton? 

HR hekaton je metoda inoviranja HR praks in procesov, pri kateri sodelujejo talenti različnih podjetij, različnih generacij, z različnimi znanji in izkušnjami. Cilj HR hekatona je na enodnevnem intenzivnem dogodku poiskati čim več inovativnih rešitev za izzive, s katerimi se bodo podjetja srečevala pri kadrovanju v prihodnosti.

Če bi želeli sodelovati na našem naslednjem HR hekatonu 19. septembra 2018, nam pišite na ana.gabrscek@competo.si

Ostali članki

Poslanstvo, vizija, vrednote, kultura – še nikoli tako pomembni

09.02.2024
Če si priznamo ali ne, je še kako pomembno, da verjamemo, da delujemo za višje in ne zgolj parcialne cilje, da ustvarjamo sledi, ki jih bomo lahko...

Dobro se poznati je profit zame kot tudi organizacijo

16.01.2024
 »Poznavanje sebe je začetek vseh modrosti,« je dejal eden od velikih brihtnežev Aristotel. Spet drugi, Sokrat, da: »Neraziskanega življenja...

So mladi res razvajeni in brez delovnih navad?

16.01.2024
S sodelavko Tino sva pred časom sodelovali v reportaži Inšpektorja24 na temo generacije Z (mladih, rojenih med približno 1997 in 2012) ter...