Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Ko so na sporedu spremembe v podjetju: Perryjevi TOP 3 predlogi za agilni HR

Piše: Perry Timms, Chief Energy Officer – PTHR

Živimo v svetu, ki se zelo hitro transformira – spremembe v podjetju so stalnica. Kamorkoli pogledamo, se nekaj spreminja ali pa se bo kmalu spremenilo – tudi delo. Naj bo to avtomatizacija delovnih nalog s pomočjo digitalne tehnologije, ali pa vodenje ljudi v času, ko se moč in nadzor porazdeljujeta, glavna metoda vodenja pa je navdih.

Spremembe v podjetju, ki kličejo po agilnosti?

Moji prijatelji na Competu so me prosili, naj z vami delim svoj pogled na svet sprememb na HR področju in svoje vire navdiha, ki so po mojem mnenju ključni pri agilni transformaciji in pri pristopu k vodenju na sploh.

Zato vam z veseljem predstavljam:

  • Top 3 knjige s področja agilnega/transformacijskega HR-a,
  • Top 3 podcaste oz. YouTube kanale s področja agilnega/transformacijskega HR-a in
  • Top 3 Linkedin vplivneže, ki delujejo na področju agilnega/transformacijskega HR-a.

Top 3 knjige

V zadnjem času sem prebral veliko knjig, ki predstavljajo izkušnje in metode skozi zgodbe, študije primerov in uporabne teorije. V branje vam vsekakor priporočam:

  1. SCRUM (Jeff Sutherland): knjiga prikazuje internaktivne, hitre in na protoripih osnovane metode dela. Prav na teh temeljih je svoje HR aktivnosti prilagodil tudi moj naročnik, trgovec z River Islanda v Veliki Britaniji, in ustvaril odlično zaposlitveno izkušnjo (People Experience).
  2. SPRINT (Jake Knapp, John Zeratsky and Braden Kowitz). Odlična tehnika, ki jo predstavljajo v knjigi, nam pokaže, kako lahko zgoščeno in intenzivno delo v kratkem časovnem obdobju pripelje od nejasne ideje do polno razvitega (digitalnega) produkta. Uporaba te metode mi je omogočila pokazati svojim naročnikom, kako hitro se da stvari v resnici premakniti, če odstranimo moteče elemente in se osredotočimo samo na kreativno in uporabno reševanje izzivov.
  3. SCRUM AND XP FROM THE TRENCHES (Henrik Kniberg). Knjiga opisuje veliko kompleksnih in zanimivih konceptov o tem, kako doseči, da manjši »izbruhi« agilnega inoviranja dobijo svojo težo in uspejo v velikih, kompleksnih organizacijah. Nauke te knjige v praksi še preizkušam, imajo pa z njimi dobre izkušnje številni kolegi, ki jo uporabljajo pri delu ogromnimi finančnimi ustanovami. In deluje!

Spremembe v podjetju: Perry Timms top 3

Top 3 podcasti / YouTube kanali

Konkurenca na področju podcastov in YouTube kanalov je ogromna in izbrati samo tri najboljše je res težko – tole je moj seznam top 3:

  1. Knibergova epska zgodba o Spotify-ju preko videov. Celotna zgodba je sicer nekoliko daljša, si pa lahko ogledate tudi krajše epizode.
  2. Podcast, ki bo zagotovo zanimiv za vse kadrovike, je Agile for Humans. Odnosi in osebne zgodbe v tem izjemnem “športu”, ki mu pravimo agilnost, so v podcastu predstavljeni iz zanimive in provokativne perspektive Ryana Ripleya.
  3. Odličen podcast Ledermorphosis avtorice Lise Gill. Vsebina sicer ni strogo agilna, govori pa o vodenju v najbolj neobičajnih sistemih.

Veliko kakovostne vsebine najdem tudi na scrum.org – veliko več kot samo trening, »pametovanje« o scrum in agilnih metodah!

 

Top 3 Linkedin vplivneži

Pri vplivnežih je moja izbira lažja, saj sem mnoge izmed njih imel priložnost osebno spoznati.

  1. Stelio Verzera: njegov »Liquid-O« koncept je resnično prefinjena kombinacija organizacije, ustvarjanja delovnih vlog (role design), agilnih metod in samo-managementa. Stelio piše tudi blog na portalu Medium.
  2. Natal Dank in Riine Hellström in njun koncept agilnega HR-a. Natal in Riine učita, kako uporabiti koncepte agilnosti na področju HR-a preko odličnih delavnic in dogodkov.
  3. Linda Holbeche: njena knjiga »Agile Organization« je zakladnica znanja o svetu oblikovanja, razvoja, vodenja in agilnih pristopov.

To je agilni svet, ki si utira pot k spremembam, transformaciji, HR-u, razvoju, učenju in še dlje. Za mnoge je še vedno samo »modna muha«, ki jo uporabljajo programerji. Za mnoge HR-ovce pa predstavlja nov način dela in razmišljanja. Vedno več mojih naročnikov in podjetij, s katerimi sodelujem, se premika v smer agilnega in učinki, ki jih opažajo, so energija, umirjenost in predvsem dobri rezultati.

Mogoče je čas, da postane HR znan kot agilna funkcija – da se transformira in razširi svoj pozitiven vpliv na svet dela. Za dobrobit nas vseh.

 

Perryja boste v Sloveniji lahko srečali 19. maja 2020, ko bo moderator Competo HR hekatona. 

 

Perry Timms, Chief Energy Officer – PTHR

Author: Transformational HR

HR Magazine’s 5th Most Influential Thinker in HR  2018

Guest Professor – GEA College and Hult International Business School.

Kateri so top karierni premiki v Sloveniji? Kaj se dogaja na področju iskanja talentov? Kako učinkovito voditi, sodelovati in komunicirati? Kako graditi dobre odnose in razvijati kompetence? Kako ponotranjiti agilni način razmišljanja? Prijavite se na Competo e-novice in bodite v stiku z aktualnim HR dogajanjem.

Ostali članki

Poslanstvo, vizija, vrednote, kultura – še nikoli tako pomembni

09.02.2024
Če si priznamo ali ne, je še kako pomembno, da verjamemo, da delujemo za višje in ne zgolj parcialne cilje, da ustvarjamo sledi, ki jih bomo lahko...

Dobro se poznati je profit zame kot tudi organizacijo

16.01.2024
 »Poznavanje sebe je začetek vseh modrosti,« je dejal eden od velikih brihtnežev Aristotel. Spet drugi, Sokrat, da: »Neraziskanega življenja...

So mladi res razvajeni in brez delovnih navad?

16.01.2024
S sodelavko Tino sva pred časom sodelovali v reportaži Inšpektorja24 na temo generacije Z (mladih, rojenih med približno 1997 in 2012) ter...