Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Tricikel osebnega ravnovesja

Maša Žilevski

Svetovalka - psihologinja

Ne bom pisala o tem, kako usklajevati delo in družino, ker sama nimam vloge starša. Tako nimam izkušenj oz. potenciala, da bi iz te vloge delila nasvete. Tudi ne bom delila nasvetov. Verjamem namreč, da vsak od vas bralcev, zase najbolje ve, kaj je prav in kaj potrebuje. Pač pa sledi zapis mojega razmišljanja, ne kako, ampak zakaj prepoznavam usklajevanje osebnega, družinskega in poklicnega področja kot ključno za vzpostavljanje osebnega ravnovesja oz. zadovoljstva.

Naše vloge so naši potenciali

Tekom življenja si, kot da bi zbirali pravljične figurice, naberemo kupček vlog. Tako smo prijatelji, partnerji, zaposleni, sodelavci, otroci, zaupniki, strokovnjaki, popotniki, turisti… ste starši in vodje itd. Te vloge predstavljajo naš življenjski potencial. Več vlog kot imamo, več izkušenj nabiramo zase v različnih življenjskih situacijah. V povezavi s temi izbranimi vlogami imamo predstave, kdaj in kako se uspešno realiziramo v njih.

Ko frustriramo…

Ko gre vse po načrtu in smo pri tem uspešni, smo zadovoljni. Ko ocenjujemo, da nam uresničevanje v teh vlogah ne uspeva, frustriramo. Slednje ima svoj namen – s frustracijo si sporočamo, da nam nekaj ni ok. Ključno pa je, kaj nato naredimo z njo. V primeru, da ob tem ne razumemo kot izvor našega frustriranja to da v tem trenutku ne vemo, kako se realizirati, ampak kot to, da je trenutno retrogradni Merkur, pandemija, da je sodelavec tečen, partner zagrenjen, otrok neposlušen… na kocko postavljamo lastno moč za zasledovanje dobrega počutja.

Res je, da so zato, da si lahko izberemo določeno vlogo, pomembne tudi okoliščine oz. drugi. Sama si brez otroka, ne morem izbrati vloge starša (oz. si lahko oblikujem lastno realnost, ki bo manj skladna z dogovorjeno skupno realnostjo ter okoli vozim prazen voziček in bo verjetno kdo ocenil, da me je potem pa ja potrebno odpeljati na psihiatrijo in mi prilepiti diagnozo, ker očitno ne vem, kaj počnem s svojim življenjem…ampak o tem kdaj drugič). Tako v primeru, da trenutno nimamo službe, tudi nimamo vloge zaposlenega. Imamo pa zagotovo druge za nas pomembne vloge v življenju oz. možnost jih poiskati zase ter znotraj njih zasledovati osebno ravnovesje.

V primeru, da imamo možnost si ob okoliščinah in drugih izbrati  določeno vlogo, je to, kako razumemo to vlogo in našo moč v njej, ključnega pomena. Tako kot ne moremo Merkurja sami premakniti, tako tudi ne moremo upravljati z drugimi, da bodo v skladu z našimi predstavami, kdaj se lahko realiziramo v teh vlogah. Četudi se drugi ne vede v skladu z našimi pričakovanji, se sami lahko vedno realiziramo v naši vlogi. Vendar pa si to možnost odvzamemo, ko verjamemo, da jih lahko na določen način pripravimo do tega in to ne glede na to, ali verjamemo v korenček ali palico.

Kreativnost naših vlog

Ko se osredotočimo na lastno vlogo ob drugemu, naenkrat nista na razpolago samo palica ali korenček. Pred nami se odpre cel spekter kreativnih načinov, kako lahko poskrbimo zase. Ker se ukvarjamo s tem, kar lahko dejansko kontroliramo in to smo mi sami. In le mi sami lahko dosežemo lastno dobro počutje oz. ravnovesje. V zavedanju, da smo v takšnih situacijah tako okoliščina za druge kot zase (in enako velja za drugo stran), kar naenkrat postane predvsem pomembno, kaj mi počnemo ob drugih. Njihovo vedenje nam popolnoma nič ne pove o nas. Nam pa veliko pove o njih in predvsem o tem, ali nas prepoznavajo kot ugodno okoliščino zase.

V primeru, da ocenimo, da temu ni tako, ni vprašanje, kaj je narobe z njimi, da se ne zavedajo, kako ugodni smo, ampak priložnost, da najprej preverimo, ali smo sploh ugodni zase. In četudi smo, zakaj se vseeno ne moremo povezovati z njimi? Ali smo usmerjeni v iskanje skupnega? Ne delajte z drugimi tako kot bi vi želeli, da delajo drugi z vami. Delajte z njimi tako kot si oni želijo, da bi delali z njimi. V primeru, da to ne bi veljalo, 50 odtenkov sive in še ves drugi barvni spekter ne bi bile takšne knjižne uspešnice svetovnega kova. In ko upoštevamo, kaj drugi potrebujejo zase, je veliko večja verjetnost, da bomo uspešno ob tem skrbeli za svoje ravnovesje.

“Ne delajte z drugimi tako kot bi vi želeli, da delajo drugi z vami. Delajte z njimi tako kot si oni želijo, da bi delali z njimi.”

Osebno ravnovesje

Znotraj realiziranja v omenjenih vlogah iz vidika fokusa nase, prepoznavam kot ključno še sledeče. Osebna kondicija je tista, ki nam pomaga uporabiti vse te potenciale sebi v prid. Predstavljajte si, da se skozi življenje vozimo na triciklih. Eno kolo predstavlja naše poklicno področje, drugo kolo družinsko in tretje naše osebno področje. Zato da se lahko tricikel kolikor toliko uspešno premika naprej je pomembno, da vso vse tri zračnice tricikla polne in vsi trije plašči kolesa vzdrževani. Zato da dobro skrbimo za naš tricikel, je ključno da skrbimo za vsa tri področja (in vloge znotraj njih) enakomerno. Tako ohranjamo osebno kondicijo, da lahko pogumno pritiskamo pedala v smeri osebnega ravnovesja.

Vabim vas, da pogledate vaš tricikel. Kakšne barve, oblike, velikosti je, kakšno zaščito in obliko vzdrževanja potrebuje, to veste le vi, saj takšnega tricikla kot je vaš, na tem svetu ni (morda pa je v kakšnem vzporednem vesolju… ampak o tem tudi drugič). Verjamem pa, da se boste veliko lažje vozili vštric še s kom drugim, če boste skrbeli zase. In ker ga ne moremo zamenjati za novejši, boljši model, je še kako pomembno, kako “glancamo” naš tricikel. In če pa smo Slovenci v čem dobri, je pa to skrb za naša draga vozila, kajne?

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Znamka delodajalca: kaj je, kaj ni, s čim jo pogosto zamenjujemo

20.03.2024
Znamke podjetja Korporativna znamka podjetja, blagovne znamke podjetja in znamka delodajalca predstavljajo tri stebre identitete podjetja, ki skupaj...