Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

Anita Lovše, senior svetovalka Competo

Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo osebno izkušnjo, kako drugače je sodelovati v homogenih ali heterogenih timih glede na starost. Mikavno je predalčkati generacije, analizirati posebnosti, ugotavljati razlike in jih primerjati med seboj, kaj drži in kaj ne, kaj je stereotip in kakšni zaključki nam bolje ali slabše služijo. Zagotovo drži, da smo generacijsko različno doživljali določena pretekla obdobja, v katerih so se menjavale politične in družbene okoliščine, razvijale so se nove tehnologije. Priča smo vse večjim inovacijam na področju znanosti. Spremembe, s katerimi smo odraščali, so nas do določene mere oblikovale.

A na kaj želimo biti res pozorni, ko se ukvarjamo z vodenjem sodelavcev z morda tudi 40. letnim razponom delovnih izkušenj?

V iskanju idealnega timskega sodelovanja več generacij

Poglejmo primer delovanja eno-generacijskega tima. V delovnih timih je zagotovo zelo prijetno, če smo obkroženi z enako mislečimi sodelavci. Hitro najdemo skupne teme za pogovor, če so naši otroci ali starši podobne starosti, imamo podobne hobije, življenjski stil ali navade. Ko se lotimo dela, se razumemo že s kratko kretnjo ali pogledom. Odločamo se lahko hitro, saj smo soglasni, imamo podobne izkušnje, znanja in cilje. Komunikacija je tekoča in učinkovita. Pogosto si v takem timu tudi lažje zaupamo, saj nas družijo mnoge vidne in nevidne vezi. Sliši se sanjsko in super učinkovito. Včasih in samo v določenem času. V večini primerov se zatika tudi v idealnih pogojih za delo, saj je tim dinamična struktura, polna nepredvidljivih situacij.

Raznolikost v medgeneracijskih ekipah: Ključ do inovacij in osebne rasti

Pravi izziv se skriva v vodenju medgeneracijskih timov, ko se ekipe oblikujejo okrog enakega poslanstva, vizije in ciljev, vsak član tima pa teče s svojo hitrostjo, motivacijo in energijo, opremljen z različnimi izkušnjami in znanjem.

Prednosti timskega dela različnih generacij se skriva v širokem spektru znanj, izkušenj in perspektiv, kar vodi k inovativnemu razmišljanju in boljšim rešitvam. Različni pogledi lahko spodbudijo kreativnost in inovacije v procesu dela. Raznolikost tima pomeni tudi boljše razumevanje potreb različnih skupin ljudi, učenje drug od drugega pa prinaša osebno in strokovno rast. Pestrost pogledov, mnenj in delovanja nas osebno bogati, ob tem pa, ko se bolje spoznavamo in razumemo, razvijamo strpnost in spoštovanje do različnosti, drugačnosti.

Vse te prednosti pridejo do izraza z ustreznimi voditelji, ki uporabljajo veščine vodenja na način, da so vsi člani tima spoštovani, upoštevani, slišani in vključeni ne glede na generacijo. Prilagajanje stila vodenja, spodbujanje in podpora članom tima pomagajo vzpostaviti uspešno in vključujoče delovno okolje, v katerem so pomembni dobri medsebojni odnosi, posledično pa je zavzetost sodelavcev na visokem nivoju.

In za konec še pomislimo, čemu posvečamo našo pozornost, ko se pogovarjamo o medgeneracijskih razlikah in  morda pozabljamo na skupne točke, ki nas zbližujejo. Ali res vodimo predstavnike različnih generacij ali vodimo konkretne osebe z unikatnim zapisom potencialov, vrednot in osebnih želja.

Sodobni voditelj razvija potenciale sodelavcev, jih opolnomoči, krepi njihove odgovornosti za doseganje ciljev in spodbuja timsko sodelovanje. Gradi zaupanje in psihološko varnost s tem, ko se zaveda pomena raznolikosti in vključevanja.

V kolikor potrebujete podporo na področju opolnomočenja in razvoja vodij, vabljeni, da si ogledate naš program akademije DNK voditeljstva

Ostali članki

Voditeljstvo v dobi generacijskih razlik: ključ do trajnostne uspešnosti podjetja

18.04.2024
Vse pogosteje poslušamo o izzivih vodenja sodelavcev različnih generacij. Veliko smo lahko prebrali o posebnostih ene ali druge generacije. Imamo...

Ali zaposlitveni paket vsebuje tudi program prezaposlovanja?

16.04.2024
Trg dela se neprestano spreminja, prilagaja in razvija v skladu s potrebami in zahtevami gospodarstva. To ga dela izjemno dinamičnega, pa tudi...

Znamka delodajalca: kaj je, kaj ni, s čim jo pogosto zamenjujemo

20.03.2024
Znamke podjetja Korporativna znamka podjetja, blagovne znamke podjetja in znamka delodajalca predstavljajo tri stebre identitete podjetja, ki skupaj...