Za povečavo in pomanjšavo uporabljajte tipki CONTROL+ in CONTROL-.

Spremembe v podjetju šele, ko se spremenijo ljudje

Ideje za boljšo prihodnost dela, ki smo jih razvili na 3. Competo HR hekatonu, lahko strnemo v en stavek: Spremembe v podjetju se zgodijo šele takrat, ko se spremenijo ljudje. Kot uči teorija izbire, ki prežema vse Competo vsebine in projekte, pa lahko ljudje spreminjamo samo sami sebe. Stavek bi zato morali spremeniti v tole obliko: Spremembe v podjetju se zgodijo šele takrat, ko se ljudje želijo spremeniti. Kakšno vlogo imajo pri tem projekti, kot je Competo HR hekaton?

Competo HR hekaton – sprememba sebe?

Glavni cilj Competo HR hekatona je na enodnevnem intenzivnem dogodku v mešanih skupinah poiskati čim več inovativnih rešitev za izzive, s katerimi se bodo podjetja srečevala pri kadrovanju v prihodnosti. Vprašanju »Kako do dobrih rešitev?« zato posvečamo veliko časa in skupaj s Perryjem Timmsom dopolnjujemo model štirih sprintov, ki udeležence hekatona vodi od sanj do akcijskega načrta.

Kaj je Competo HR hekaton?

Spremembe v podjetju šele, ko se spremenijo ljudje

A na hekatonu se med registracijo in končno predstavitvijo idej komisiji zgodi še nekaj zelo pomembnega: vsi udeleženci začutimo željo, da bi nekaj spremenili na bolje. Želimo si, da bi delo naredili bolj smiselno. Da bi sodelavcem s svojo rešitvijo olajšali vsakdanje naloge. Da bi jih motivirali, opolnomočili, usposobili in navdušili. Želimo si razviti idejo, ki bo prispevala k boljši prihodnosti. In za to, da bi dosegli ta cilj, smo pripravljeni spremeniti tudi sebe in svoj način dela.

Vse kar potrebujemo, je en dober sunek

Sodelavka Nina je v svojem blogu o Coachingu zapisala, da je kar 95 % naših današnjih misli enakih tistim včeraj. Če izračunam tako čez prst, to pomeni, da imam danes le 5 % možnosti za spremembo, kar ni zelo veliko. Spremembe pač potekajo počasi, a pomembno je, da se začnejo. Kot bo za mojo osebno spremembo pomembna ena sama nova drugačna misel, tako je za spremembo v podjetju pomemben en sam dober sunek.

Competo HR hekaton je zagotovo eden izmed takšnih sunkov: je dogodek, ki udeležence navduši za spremembo, jih naredi za ambasadorje v svojih podjetjih in jim da občutek, da v »revoluciji« niso sami. Na hekatonu spoznamo, da boljša prihodnost dela ni v rokah kadrovske službe, ampak v rokah vseh zaposlenih. Vidimo, da so naše ideje pomembne in da naše mnenje šteje. Čutimo, da lahko probleme bolje rešujemo skupaj in da nas pri tem podpira celotna skupnost »Future of Work«.

Zeleni karton za spremembo

Na letošnjem hekatonu smo prvič preizkusili »zelene kartone«, s katerimi smo želeli spodbuditi implementacijo idej. Zeleni karton lahko član komisije (člani komisije na Competo HR hekatonu so predstavniki najvišjega vodstva sodelujočih podjetij) podeli tisti ideji, ki ga je prepričala do te mere, da jo želi izpeljati v svojem podjetju.

Zelena luč za spremembe

Komisija je podelila kar tri zelene kartone – v dveh podjetjih gre v nadaljnji razvoj platforma za povezovanje različnih organizacijskih kultur, v enem pa koncept za agilno delo na projektih. Ideje oz. spremembe, ki jih te ideje prinašajo, so tako v enem dnevu dobile projektno ekipo, vsebinsko zasnovo in odobritev za testno izvedbo. Malo hitreje kot po navadi, kajne?

Se bo res kaj spremenilo?

Prepričana sem, da se je najpomembnejša sprememba že zgodila – dobili smo sunek, ki nam je odprl pot k nadaljnjim spremembam. Ali ga bomo znali izkoristiti? To pa je drugo vprašanje. Glede na energijo in zagon, ki sem ga čutila na hekatonu, si upam trditi, da se spremembe bodo zgodile. Že če bo vsak udeleženec po hekatonu spremenil le eno majhno stvar pri sebi oziroma pri svojem delu, nam je uspelo: sprožili smo plaz pozitivnih sprememb pri posameznikih. Spremembe v podjetju se konec koncev zgodijo šele, ko se spremenijo ljudje.

 

FOTO GALERIJA s 3. Competo HR hekatona

Kateri so top karierni premiki v Sloveniji? Kaj se dogaja na področju iskanja talentov? Kako učinkovito voditi, sodelovati in komunicirati? Kako graditi dobre odnose in razvijati kompetence? Kako ponotranjiti agilni način razmišljanja? Prijavite se na Competo e-novice in bodite v stiku z aktualnim HR dogajanjem.

Ostali članki

Poslanstvo, vizija, vrednote, kultura – še nikoli tako pomembni

09.02.2024
Če si priznamo ali ne, je še kako pomembno, da verjamemo, da delujemo za višje in ne zgolj parcialne cilje, da ustvarjamo sledi, ki jih bomo lahko...

Dobro se poznati je profit zame kot tudi organizacijo

16.01.2024
 »Poznavanje sebe je začetek vseh modrosti,« je dejal eden od velikih brihtnežev Aristotel. Spet drugi, Sokrat, da: »Neraziskanega življenja...

So mladi res razvajeni in brez delovnih navad?

16.01.2024
S sodelavko Tino sva pred časom sodelovali v reportaži Inšpektorja24 na temo generacije Z (mladih, rojenih med približno 1997 in 2012) ter...